Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd sterownika GF - sterownik ekranu przestał odpowiadać

29 Sty 2011 22:42 7575 8
  • Poziom 11  
    Witam.

    Od jakiegoś czasu mam problem z komputerem stacjonarnym mojej lubej.
    Komputera znacząco nie obciąża - ot kilka zakładek Firefoxa, GG, Foobar w tle, komputer zazwyczaj włączony kilkanaście minut, max godzina. Nagle ekran gaście, po chwili wraca do windowsa z dymkiem w systrayu:

    "Sterownik ekranu przestał odpowiadał, ale odzyskał sprawność.
    Sterownik ekranu NVIDIA Windows Kernel Mode Driver, Version 185.93 przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność"

    Kiedyś zajmowałem się serwisem, ale z takim czymś nie miałem do czynienia. Aby nie błądzić, prosiłbym bardziej doświadczonych o pomoc.
    Kilka dni temu testowałem dysk twardy (1 bad sector, naprawiony), RAM (brak błędów), załączyłem kilkugodzinny test (BurnIN), zero błędów.


    System: Windows 7 32bit
    Grafika: Nvidia GeForce 9400 GT

    pozostałe parametry (dysk, ram, mainboard, procesor, zasilacz - coś jeszcze?) podam jutro
  • Spec od komputerów
    Karta ma chłodzenie aktywne czy pasywne ? Jeżeli pasywne to dotknij radiatora.
  • Poziom 11  
    Z tego co pamiętam, to jednak aktywne. W każdym razie dam znać jutro jak z temp 'na czuja' i podam całą specyfikę sprzętu
  • Poziom 20  
    3 podstawowe zabiegu które rozwiązują 90% problemów na linii windows7 <-> cała reszta sprzętu ;)

    1. Zainstalować najnowsze sterowniki ze strony nVidia.
    2. Zainstalować wszystkie dostępne aktualizację dla systemu Win7
    3. Zaktualizować BIOS do najnowszej wersji.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Wafer napisał:
    3 podstawowe zabiegu które rozwiązują 90% problemów na linii windows7 <-> cała reszta sprzętu ;)

    1. Zainstalować najnowsze sterowniki ze strony nVidia.
    2. Zainstalować wszystkie dostępne aktualizację dla systemu Win7
    3. Zaktualizować BIOS do najnowszej wersji.

    Pozdrawiam.


    Nie obraź się, ale mało mnie interesują zabiegi rozwiązujące mniej niż 100% przypadków w momencie, gdy jestem (byłym) serwisantem komputerów. Chodzi mi o rozwiązanie tego konkretnego przypadku przez osobę, która się z nim zetknęła
    Muszę wiedzieć dokładnie co rozwiąże ten problem, gdyż nie mogę wymusić pokazania się tego błędu przez np obciążenie CPU, GPU, RAMu. Nawet więc jeśli któraś ze 'standardowych' procedur pomoże, nie będę wiedział tego od razu, a więc również nie będę wiedział jak dokładnie udało mi się rozwiązać problem
  • Poziom 20  
    Wątpię aby kto ktokolwiek był w stanie rozwiązać ten problem od ręki ze 100% pewnością.

    Otóż ja też jestem serwisantem komputerów, odkąd weszła 7-ka spotkałem się z tym konkretnym problemem i dziesiątkami podobnych, w większości na 64-bit, ale na 32-bit też się zdarzały nie rzadko. W 9/10 przypadkach w.w. zabiegi rozwiązywały problem, dlatego Ci o tym napisałem, bo imo 90% szans to dużo... biorąc pod uwagę że jutro uwzględnisz przegrzewanie się karty graficznej i będziesz miał już 99% ;)

    A taki co by miał 100% się jeszcze nie urodził i kto jak kto, ale z doświadczenia powinieneś to wiedzieć, że czasem nawet kabel od stacji dyskietek potrafi namieszać ;)

    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Ok. Na wstępie powtórzę co wczoraj rzekłem - nie jestem w stanie stwierdzić czy problem już rozwiązałem (nie umiem zmusić blaszaka do wystąpienia tego błędu, pojawia się nieprzewidywalnie)


    Kompletne parametry sprzętu:
    Nvidia Geforce 9400GT
    Zasilacz Codegen 300W
    płyta Gigabyte GA-M55S-S3
    ram GoodRam GR800D264L6/2G
    dysk Seagate Barracuda 7200.7 120GB
    procesor AMD Sempron 3400+ 1,8Ghz


    Komputer pochodził z godzinę przy standardowej pracy, karta graficzna nawet nie była ciepła. Chłodzenie aktywne.

    Kolejny objaw. Z 'pewnych' przyczyn nie dokonuję na jej komputerze aktualizacji. System stoi od ok roku. W Centrum Akcji zauważyłem, że problem zaczął pojawiać się ok 2 miesiące temu (nie były przed tym okresem dokonywane jakieś nowe aktualizacje systemu, sterowników, instalacja innego sprzętu) - wcześniej nie było żadnych konfliktów.

    Dziś zainstalowałem najnowsze sterowniki (v266.58). Możliwe że pomogą, kilkudniowa obserwacja komputera odpowie. Dysk oczywiście wolny od robactwa.

    Pozwolę sobie ominąć aktualizację BIOSu oraz systemu, ponieważ przez ok 10 miesięcy wszystko było ok, doinstalowana została tylko drukarka oraz router, nie było żadnych aktualizacji/podmian sterowników - więc nie widzę ku temu powodów zbytnio
    Jeszcze jakieś sugestie?



    #edit
    Fragment opisujący problem w Centrum Akcji - możliwe, że istotny. Google nie wie...
    Dodatkowe informacje o problemie
    BCCode: 117
    BCP1: 85729008
    BCP2: 8E8AEA80
    BCP3: 00000000
    BCP4: 00000000
    OS Version: 6_1_7600
    Service Pack: 0_0
    Product: 256_1
  • Poziom 10  
    Pierwsze co wywal codegena 300 bo narobi ci dużo szkody, mało 300W do obsługi tego co masz
  • Poziom 11  
    Nic nie pomogło. Próbowałem róznych sterowników, błąd ciągle występuje. Karta zostanie spakowana, wraz z wydrukiem print screena błędu zostanie wysłana na gwarancję

    Zamykam