Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW caravelle 97r.25 TDI. WEBASTO CZASEM MOCNO DYMI

CZYNGIS18 30 Jan 2011 01:10 9189 19
    CZYNGIS18
    Level 10  
    W zakupionym niedawno vw t4 czasami dość mocno dymi webasto. Pytałem poprzedniego właściciela to mówił coś, że to związane jest z pogodą zimnem wilgocią nie pamiętam...i że w lato tak nie będzie i że to normalne że tak czasem się dzieje. Zdarza się to rzadko i tylko wtedy (a może tylko wtedy to widać) kiedy stoję na światłach lub ogólnie wyłączę już silnik wtedy z tej rurki od webasta z przodu pod spodem wydmuchuje intensywnie biały dym. Raczej on tak nie śmierdzi jakoś mocno, raz troszkę dymu dostało się do auta ale był on jakiś taki specyficzny jakby dużo pary w nim bo lekką miał woń nie zakopcił szczególnie wnętrza i szybko się ulotnił. Nie znam się na tym nie wiem jakiego rodzaju to webasto jest ponieważ nigdy nie miałem webasta. Wiem tylko ze po każdym zgaszeniu silnika słychać jak ono pracuje chwile i nie da sie tego jakoś wyłączyć. Jest na desce mały licznik z przyciskami do włączenia wyłączania i 2 do regulacji jakiejś, nigdy nie używałem tego webasta. Dym czasami występuje dość mały a najczęściej wcale-rzadziej tak duży ale jednak wtedy nawet ludzie myślą że płonie mi auto:) Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czy to faktycznie nic złego, czy raczej jest coś nie tak i ogólnie kilka wskazówek co do tego webasta jak ono działa i czy powinno chodzić po każdym zgaszeniu silnika?
  • Helpful post
    T5
    Admin of Cars group
    To co dymi to dogrzewacz silnika.Proponuję podjechać do kumatego mechanika i doprowadzić to urządzenie do porządku.Instrukcję obsługi też proponuje namierzyć i poczytać (jest tu na elce).
    CZYNGIS18
    Level 10  
    Dzięki wielkie za odpowiedź. W wolnym czasie jadę do kogoś kumatego-jeśli znajdę:)
    CZYNGIS18
    Level 10  
    chciałem dodać że dziś ani razu nie kopciło webasto. Po każdym zgaszeniu silnika normalnie słyszałem jak to dogrzewanie silnika jeszcze pracuje i opróżnia się tzn wypuszcza powietrze ale dymu nie było. Ten tym zwykle był w dni kiedy np była odwilż. Czy mimo to i tak lepiej jechać do mechanika? bo za każdym razem kiedy zgaszę silnik i nawet nie dymi ale czuć ze to co wydala z tej rurki to taki smrodzik jakby spalonej gumy np; po hamowaniu - czy to normalnie? czy nie powinno nic być czuć i w ogóle nie powinien nigdy dymić?
  • Helpful post
    l3l0
    Level 17  
    sito do wymiany ( jezeli to piec d3wz lub d5wz) najczesciej eberspacher byl wkladany a na objawy jakie masz to ebery lubia tak kopcic :D wymien sito ewentualnie swiece i bedzie wszystko juz ok :) pozdrawiam
    CZYNGIS18
    Level 10  
    I3I0 jaki to mniej więcej koszt-części + robocizna? czy samemu to zrobić? jeśli samemu to jak bo ja nigdy z wbastem nie miałem do czynienia:) dziś nie kopcił ani razu a ostatnio w galerii dobrze że wjechałem na dach a nie niżej bo tak poszedł dym że masakra
  • Helpful post
    l3l0
    Level 17  
    sito z 30zl max swieca od 80-160zl zalezy gdzie .... torx lub imbusy ewentualnie krzyzak i klucz 7,10,13 najlepiej grzechotka z przedluzkami :) aha do oslony silnika 10,12,13,14 bo kazde auto tego typu ma co innego :) i to by bylo chyba wszystko ..... aha ... szczypce do wyciagniecia sita oraz plaski cienki srubokret zalezy od seriwsu ale od 100-150zl zostawisz .... i najlepiej kanal miec albo jakies podjazdy ... jezeli robisz to pierwszy raz podpowiem ci ze nie trzeba opinac wezy z woda chyba ze sruby beda zapieczone musisz spuscic wode lub kleszcze do wody miec zeby ci plyn nie uciekl .... tyle co takich aut zrobilem i ich felerne ulozenie zalezy oczywiscie od silnika im wiekszy gorszy dostep ale nienawidze tych aut bez obrazy :P
    CZYNGIS18
    Level 10  
    I3IO dzięki. Tu gdzie pomieszkuje nie mam dojścia do kanału a do tego nie grzebałem się nigdy w webasto więc chyba będę zmuszony oddać to w ręce mechanika. Jeśli znajdę czas na rozwikłanie tego problemu to wrócę i opisze co i jak:)
    T5
    Admin of Cars group
    l3l0 za co nienawidzisz te auta?Ja robię tylko je.Tam nie ma nic skomplikowanego i trudnego-chyba że wolisz wyciągać zapieczone wtryski w cdi,a to już inna bajka.
    l3l0
    Level 17  
    z mechanika skonczylem 5 lat temu od tego czasu robie tylko klimatyzacje i ogrzewania webasto prawie kazdego rodzaju ... moze masz racje bo wyciagniecie pieca nie jest problemem w porownaniu z np vectra c z 3.0 silnikiem gdzie juz jest zabawa gdzie w tym czasie 2-3 piece bym z t4 wyciagnal ... moze inaczej .... u jednego klienta odkrecilem 1 srube z oslony silnika i mi spadla na glowe - a wiadomo jest metalowa moze mam uszczerbek psychiczny :P:P:P:P:P:P:P:P:P :)
    T5
    Admin of Cars group
    l3l0 wrote:
    .... u jednego klienta odkrecilem 1 srube z oslony silnika i mi spadla na glowe - a wiadomo jest metalowa moze mam uszczerbek psychiczny :P:P:P:P:P:P:P:P:P :)
    Pracuj w kasku:D:D:D
    CZYNGIS18
    Level 10  
    albo auto na dach i odkręcamy:D wtedy na pewno nie spadnie nic na głowę:D
    CZYNGIS18
    Level 10  
    Panowie. Odpada żebym sam to robił ponieważ nie mam warunków:) Podjechałem do gościa na warsztat który zajmuje się klimatyzacjami i webasto. Nie oglądał nawet auta tylko powiedziałem mu co się dzieje a on na to "sito i świece do wymiany, 400zł za wszystko" I teraz pytanie-ile tych świec jest? l3l0-zapoznałeś mnie z kosztami ile kosztuje sito i świeca oraz naprawa i wychodzi na to że ten mechanik mógłby skasować mniej tak? powiedzmy od około 200zł do 350zł. Proszę o wskazówki czy ta świeca jest jedna, jak mam poznać właśnie czy ta świeca kosztuje 80 czy 160zł. I czy jechać do kogoś innego z tym lub po prostu telefonicznie spytać ile to będzie kosztowało i jechać do tańszego. Bo jeśli ja temu dam 400 a to może wynieść 250 powiedzmy czy 300 to jakby nie patrzeć 100/150zł w kieszeni na inne naprawy:)
  • Helpful post
    l3l0
    Level 17  
    wiadomo masz napewno marze bo on jako firma co ma staly kontakt kupuje taniej po 1 swieca oryginal eberspacher czy zamiennik beru roznica w cenie x2 ( bez marzy) sito podobnie .... lepiej oryginal niz jakies podroby jest grubsze niz zamienniki robione przez jakies firmy i lepiej wykonane nie da sie zgniesc w palcach ... ale jak napisal poprzednik 150-180zl max ... + marza + robocizna i fachowosc ... niestety takie ceny sa za wymiane tego .... miedzy 300-400 zl biora
  • Helpful post
    qwertyuiop1000
    Level 24  
    CZYNGIS18 wrote:
    Panowie. Odpada żebym sam to robił ponieważ nie mam warunków:) Podjechałem do gościa na warsztat który zajmuje się klimatyzacjami i webasto. Nie oglądał nawet auta tylko powiedziałem mu co się dzieje a on na to "sito i świece do wymiany, 400zł za wszystko" I teraz pytanie-ile tych świec jest? l3l0-zapoznałeś mnie z kosztami ile kosztuje sito i świeca oraz naprawa i wychodzi na to że ten mechanik mógłby skasować mniej tak?)

Proponuje albo napraw to dobrze tak żeby działało poprawnie albo z uwagi na duże prawdopodobieństwo wystąpienia w twoim aucie pożaru odłącz kabel zasilający .koledze webasto po prostu sie kiedyś zapaliło i narobiło sporo szkody ,a miał podobne objawy jak u kolegi :idea:,więc lepiej zrobić to porządnie dla własnego bezpieczenstwa :!::idea::D
    l3l0
    Level 17  
    [quote="qwertyuiop1000"]
    CZYNGIS18 wrote:

Proponuje albo napraw to dobrze tak żeby działało poprawnie albo z uwagi na duże prawdopodobieństwo wystąpienia w twoim aucie pożaru odłącz kabel zasilający .koledze webasto po prostu sie kiedyś zapaliło i narobiło sporo szkody ,a miał podobne objawy jak u kolegi :idea:,więc lepiej zrobić to porządnie dla własnego bezpieczenstwa :!::idea::D

wina w takich przypadkach jest przepalony uklad wydechowy webasta jezeli szarpniesz ta rure wydechowa reka i sie rozwali jest do wymiany lub podczas pracy zamiast z konca po drodze wylatuja spaliny . ten piec jest zamontowany pionowo i rura wydechowa jest dosyc mocno wygieta i wtedy spaliny leca na kable chlodnice itd wiec to trzeba sprawdzic innego powodu zapalenia auta od webasta nie ma ... chyba ze zwarcie kabli elektrycznych ale to moze byc i z wiazki auta .spotkalem sie z przypadkiem gdzie jeden z serwisow pewnej marki montowal webasto po 3 dniach klient wrocil okazalo sie ze nie zalozyli gum na wydech specjalnych aby nie stykal sie wydech ze zderzakiem bo malo miejsca bylo ... wynik byl taki = spalone auto klienta + 2 co staly obok .... glupia elastyczna rurka metalowa a duzo znaczy
    CZYNGIS18
    Level 10  
    ahhh mi ostatnio wlasnie zlazla taka guma w drzwiach co oslania przewody i jak kumpel wchodzil do auta to grube iskry zje**ły mu zpodnie. zawsze coś:( co do ceny naprawy tego webasta dobre sito+dobra świeca (bo jest jedna tylko tak?) + dobra robocizna =400zł tak jak zażyczył sobie i nie jest to przesada tak? gdy wstawie do niego auto to pokreśle że chce aby części były dobrej firmy a nie zrobione z ryżu w Chinach tak? oby sie nie okazało że zadzwoni do mnie i powie że koszta jednak 1600zł bo coś tam ......
    CZYNGIS18
    Level 10  
    wymiana sita i świecy pomogły. Koszt 400zł:)