Czy ma ktoś jakiś pomysł na nawijarkę do transformatorów ?
Jeżeli tak to niech wrzuci na forum.
Wielkie dzięki z góry !
Mbachanek
Jeżeli tak to niech wrzuci na forum.
Wielkie dzięki z góry !
Mbachanek
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereRupiec382 wrote:Ja uważam ze najwiekszym problemem jest dopasowywanie. Gdyż do nawijarki napęd można wymyśleć a jak zrobic żeby nie trzeba było za każdym razem wkładać coś w środek aby nie połamać kostki????????
Buszra wrote:Nawinięcie nawet 300 zwoi na karkasie to pestka można to zrobić ręcznie.
Problem jest z nawinięciem powiedzmy 3tys zwoi drutem 0,2 na toroidzie. Ma ktoś jakiś pomysł nie musi być automatyczna. Wie ktoś jak zbudowana jest fabryczna?
wlodek wrote:Po wygrzebaniu z piwnicy kilku czesci wpadlem na taki pomysl ( widoczny na schemacie- rys. nawijarka.gif). Chodzi mi o jakiś prosty schemat sterownika silnika krokowego ( ja mam silnik krokowy pozycjonujący laser wyciągnięty z CD- Rom'u- ma dwie cewki- po dwa wyjscia na każdą cewkę).
Jaroff wrote:raczej nie jest tak jak mówisz, we szystkich nowszych cd i pochodnych pozycjonuje laser silnik krokowy, mógłbym żec nawet że 10lat temu też były krokowe, wcześniej pewnie też
wlodek wrote:Wielkie dzieki za odpowiedz ale co z tym sterownikiem ????... a co do tych fotoelementow to chcialbym żeby silnik zwykly i krokowy byly jakos ze soba sprzegniete ( ja te sprzegniecie chcialbym zrealizowac za pomoca fotoelementow )- tak zeby praca jednego byla scisle uzalezniona od pracy drugiego silnika. W ten sposob wyeliminowalbym wszelkie niedokladnosci w nawijaniu i koordynacji silników. Wiec mam kolejne pytanie... czy zastosowanie sterownika silnika krokowego sterowanego impulsami z fotodiody bedzie wiazalo się z wieksza komplikacja schematu???? ...i bardzo prosze o jakis schemat tego typu sterownika.
P.S. Silnik <krokowy ???> jest wyciagniety z CD- Rom'u "LG" <?chyba ? z 1997 roku>. Jak juz pisalem posiada dwie cewki i cztery kabelki- po dwa przewody na kazda cewke ( z tego co wyczytalem na elektrodzie i z zabawy tym silniczkiem wnioskuje ze jest to silniczek krokowy dwucewkowy bipolarny- aby wykonac kilka krokow musialem zasilac cewki ze zmianą polaryzacji( ale nie wiem dokladnie w jakiej kolejnosci )- prosilbym rowniez bardzo o podanie dokladnego algorytmu zasilania cewek w takim silniku).
Quote:Robiąc układ na silniku krokowym nie ma potrzeby używania żadnego elementu optycznego - ilość kroków wykonanych przez silnik na 1 obrót jest zawsze stała, np. 100. Mnożąc 100*ilość zwojów masz ilość kroków potrzebnych do nawinięcia danej ilości zwojów. Proste, prawda?
Quote:Żeby zrobić sterownik, to najpierw musisz wiedzieć, do czego.