Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

telewizja satelitarna TP, SHD 85 - pytania

darrkis 30 Jan 2011 14:15 3863 3
    darrkis
    Level 9  
    Witam.
    Otóż mam kilka pytań odnośnie telewizji satelitarnej od TP, mianowicie:
    Dekoder jest na parterze przy TV, a router (linksys) na piętrze przy komputerze. Mam problem z połączeniem routera i dekodera (musiałbym wiercić dziury w suficie i przeciągać kabel przez strych, poza tym nie wiem gdzie kupić kabel rj45 20m od razu z wtyczkami, bo sam ich nie podłączę do kabla) Czy jest możliwość, że dekoder będzie działał bez dostępu do internetu? Czytałem, że internet potrzebny jest przy pierwszym uruchomieniu dekodera, aby soft mógł się zaktualizować, więc czy mogę dekoder podłaczyć do laptopa przez ethernet, który ma dostęp do internetu przez wifi i wtedy go ustawić tak, by dekoder miał internet? Jeżeli nie, to gdy podłączę router do laptopa, zniosę go na dół i dekoder podłączę do routera i coś tam skonfiguruję, będzie to działać?
    Mam również problem z anteną satelitarną, ponieważ w wyniku nieporozumienia nie dostałem jej od TP. W garażu leży talerz od telewizji N, konwerter dostałem od znajomego (jedna wtyczka, pisze na nim SAT+; znajomy używał go z Cyfrą+), Dam radę jakoś to połączyć?
    Mam jeszcze inne wyjście. Brat posiada telewizje N i sygnał odbiera na talerzu Cyfry+ HD (nie wiem jaki konwerter, jakość bardzo dobra, HD działa bez zarzutu; używa tej anteny, ponieważ ta od N'ki nie dawała rady - sygnał i jakość były słabe; mieszkamy poza miastem) może by tak podłączyć się do niego? Kupić konwerter na dwie wtyczki i wtedy rozdzielić sygnał na N i TP, hmm?
    Jaka opcja jest dla mnie najkorzystniejsza? Proszę o odpowiedzi.

PS. Jeżeli nazwa tematu jest nieprawidłowa - proszę ją poprawić :) (nie wiedziałem co napisać)
    User removed account
    User removed account