Witam mam problem z uruchomieniem tego zamka. Kupiłem jakiś czas temu zestaw do samodzielnego montażu. Po otwarciu okazało się, że mikroprocesor PIC zamiast w obudowie DIP8 jest w SMD. Skontaktowałem się ze sprzedawcą on z wydawnictwem AVT i dogadaliśmy się, że AVT przyśle do mnie mikroprocesor we właściwej obudowie. Po kilku dniach dostałem do i rozpocząłem montaż.
Po podłączeniu zasilania okazało się, że jest zwarcie, przeszukałem wszystko w poszukiwaniu moich błędów w montażu ale ich nie znalazłem. Odlutowałem diodę D4, która ma chronić przed zamianą biegunów zasilania i odziwo zwarcie było dalej między + a -. Po kilkunastu minutach szukania zwarć okazało się, że pod lakierem zabezpieczającym płytkę z jednej i 2 strony diody ma ona zwarcie do masy. Zeskrobałem trochę ścieżki i udało się pozbyć zwarcia. Podłączyłem do zasilania ale zamek niestety nie działa.. Zamiast 2sekundowego sygnału brzęczyka jest ok. 3.2s i po ucichnięciu nie da się zaprogramować transponderów. Nic nie słuchać.. Próbowałem z różnymi kombinacjami zworki i nic.
Mała notatka z przebiegu programowania:
Ma ktoś jakiś pomysł?
[M]
Po podłączeniu zasilania okazało się, że jest zwarcie, przeszukałem wszystko w poszukiwaniu moich błędów w montażu ale ich nie znalazłem. Odlutowałem diodę D4, która ma chronić przed zamianą biegunów zasilania i odziwo zwarcie było dalej między + a -. Po kilkunastu minutach szukania zwarć okazało się, że pod lakierem zabezpieczającym płytkę z jednej i 2 strony diody ma ona zwarcie do masy. Zeskrobałem trochę ścieżki i udało się pozbyć zwarcia. Podłączyłem do zasilania ale zamek niestety nie działa.. Zamiast 2sekundowego sygnału brzęczyka jest ok. 3.2s i po ucichnięciu nie da się zaprogramować transponderów. Nic nie słuchać.. Próbowałem z różnymi kombinacjami zworki i nic.
Mała notatka z przebiegu programowania:
Quote:W celu zaprogramowania transponderów należy przy włączonym zasilaniu zewrzeć zworkę JP2 i włączyć zasilanie. Procesor potwierdzi tryb programowania dwusekundowym sygnałem brzęczyka i będzie oczekiwał na zbliżanie transponderów. Każde poprawne zakodowanie jest sygnalizowane podwójnym sygnałem dźwiękowym. Po zaprogramowaniu 4 transpondera procedurę programowania kończy długi sygnał brzęczyka i procesor przechodzi do normalnej pracy
Ma ktoś jakiś pomysł?
[M]