Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z uruchomieniem układu AVT-696 Bezstykowy zamek RFID

UlfgaR 30 Jan 2011 18:18 1511 2
    UlfgaR
    Level 23  
    Witam mam problem z uruchomieniem tego zamka. Kupiłem jakiś czas temu zestaw do samodzielnego montażu. Po otwarciu okazało się, że mikroprocesor PIC zamiast w obudowie DIP8 jest w SMD. Skontaktowałem się ze sprzedawcą on z wydawnictwem AVT i dogadaliśmy się, że AVT przyśle do mnie mikroprocesor we właściwej obudowie. Po kilku dniach dostałem do i rozpocząłem montaż.
    Po podłączeniu zasilania okazało się, że jest zwarcie, przeszukałem wszystko w poszukiwaniu moich błędów w montażu ale ich nie znalazłem. Odlutowałem diodę D4, która ma chronić przed zamianą biegunów zasilania i odziwo zwarcie było dalej między + a -. Po kilkunastu minutach szukania zwarć okazało się, że pod lakierem zabezpieczającym płytkę z jednej i 2 strony diody ma ona zwarcie do masy. Zeskrobałem trochę ścieżki i udało się pozbyć zwarcia. Podłączyłem do zasilania ale zamek niestety nie działa.. Zamiast 2sekundowego sygnału brzęczyka jest ok. 3.2s i po ucichnięciu nie da się zaprogramować transponderów. Nic nie słuchać.. Próbowałem z różnymi kombinacjami zworki i nic.

Mała notatka z przebiegu programowania:
    Quote:
    W celu zaprogramowania transponderów należy przy włączonym zasilaniu zewrzeć zworkę JP2 i włączyć zasilanie. Procesor potwierdzi tryb programowania dwusekundowym sygnałem brzęczyka i będzie oczekiwał na zbliżanie transponderów. Każde poprawne zakodowanie jest sygnalizowane podwójnym sygnałem dźwiękowym. Po zaprogramowaniu 4 transpondera procedurę programowania kończy długi sygnał brzęczyka i procesor przechodzi do normalnej pracy

Ma ktoś jakiś pomysł?

[M]
    wawcio
    Level 12  
    Mi ten układ akurat działa...hmm...a ten PIC nowy który dostałeś?...masz tam soft na pewno?
    UlfgaR
    Level 23  
    Do końca nie jestem pewien, czy tam znajduje się program, ale myślę, że skoro popełnili aż taki błąd to przysłali zaprogramowany.. no ale mogę się mylić.. Była na nim naklejona jakaś biała naklejka.

Ale może gdyby nie był zaprogramowany to by nie wydawał dźwięków?