Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fotorelacja z montażu mojego CA.

wasylwek 30 Jan 2011 21:26 10225 23
Automation24
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W związku, że straciłem pracę siedzę w domu od prawie 3 tygodni a moje audio zostało zgłoszone do konkursu (zostałem wyróżniony za co dziękuję) więc i tak "się wyda" co tam wożę postanowiłem wstawić wątek z budowy grania w moim Japońcowozie :D.
    Na razie wstawiam to co mam a perypetie i kolejne etapy będę dodawał jak je zredaguję.

Instalacja car audio Nissan Sunny Kombi 1997 rok by wasylwek®

Jednostka główna to radio Nakamichi CD-500, wybitny grajek z niesamowitą podstawą basową i nieprzeciętną muzykalnością, ot taki surowy, purystyczny „patefon” . Użycie tego modelu podyktowane było min. posiadaniem dekompresorów MP3, nie jestem ich entuzjastą ale trzeba iść z „duchem czasu”. Inne które „próbowałem zaprząc” do mojego grania w innej części .
    Nie jestem zwolennikiem ani systemów aktywnie filtrowanych, ani wspomagania 2 surowych kanałów przez różnego rodzaju procesory krótko: pure passive i gonitwa dźwięku to jest to.
    Akurat tu jest z panelem "na co dzień" :D od 400-tki oryginał zakładam na specjal okazje niestety nie napatoczył się aparat kiedy był inny panel.

Wzmacniacze… po długich poszukiwaniach zarówno gabarytów jak i wiernego, acz soczystego i naturalnego dźwięku moje poszukiwania skończyłem na amerykańskich produktach firmy ZAPCO. Tak więc sekcję średnio-wysokotonową obsługuje model Z50C2 dwukanałowy maluszek o mocy 2x 25 watów o dotychczas najbardziej odpowiadającym mi brzmieniu (ewentualne zmiany będą pewnie tu) postaram się kiedyś „zapiąć” na dłużej w to miejsce któregoś z A-klasowych, old schoolowych Genesisów i zobaczę a raczej posłucham :

A tak sobie „siedzi” i …pogrywa :

Kolejnymi wzmacniaczami które odpowiedzialne są za napędzanie woferów oraz głośnika subbasowego są 2 sztuki modelu ZAPCO Studio 300X, Są one wyposażone w zwrotnice na pokładzie co znacznie uprościło mi sprawy dobrania tzw. „cięć” przy częstotliwościach najniższych więc trochę …kłopotliwych pasywnie. Jeden z nich jest w kolorze czarnym drugi białym , tak dla małej odmiany i wesołości w systemie a umieściłem je pod siedzeniami:

Kolej na głośniki , zaczynam od pasma najniższego z góry powiadamiając, że mój system opiera się trzech drogach. Tak więc za odtwarzanie pasma najniższego odpowiada subwoofer wspominanej firmy ZAPCO. Jest to model serii i-Force o nazwie i10, bezpośrednio wyprodukowany został przez manufakturę włoską, mianowicie firmę ESB . Głośnik odnaleziony po sporych poszukiwaniach podpasował mi z racji małego zapotrzebowania na moc 120 W RMS jak i znikomego parametru Vas co pozwoliło mi go zaaplikować w stosunkowo małej skrzynce około 32 l i dostrojeniu dla mnie ulubionym portem bass reflex, port został (na moje "czujniki" :D ) zestrojony bardzo nisko okolice 28 Hz :

Głośniki odpowiadające za „kopnięcie” w scenie przedniej są umieszczone w drzwiach o bliżej nieokreślonej pojemności osadzone są w o zgrozo, plastikowych pierścieniach z ABSu wzmocnionego dodatkowo solidnymi warstwami maty . Głośniki to niemiecki produkt firmy Audiosystem a model to 165 HX-Phase wyposażony dodatkowo w korektor fazy na moje doświadczenia najsolidniejszym kopniakiem odwdzięczają się właśnie w układzie 3 drożnym pracując w paśmie od 60 do około 600 Hz zasilone solidną dawką mocy z wspomnianego wzmacniacza.

Dalsze ogniwo systemu to głośnik średniotonowy , produkcji rodem z dalekiego wschodu jest to trochę tajemniczy Tang-Band model W2-780 SD również uzbrojony w korektor fazy. Powiem Wam ludziska, zadowolony jestem z tego grajka, choć próbowałem kilku innych nawet znamienitszych co prawda bywały lepiej grające (nie wszystko mogłem mieć) ale te śliczne pierścienie fazowe w końcu…wygrały :

Głośniki wysokotonowe to produkt duńskiego producenta firmy Scan-Speak model R3004-602000 również wyposażony w pierścień fazowy aby zyskać na „całokształcie” zarówno grania jak i „smaku” wyglądu poszczególnych elementów, po wielu doświadczeniach z budżetowcami jak i innymi ten okazał się zadowolić mnie wreszcie w znacznym procencie:

Następnym elementem są zwrotnice głośnikowe spędziłem nad nimi sporo czasu z lutownicą kilkoma kalkulatorami-symalatorami, nawet im rzeczywiste wartości elemantów mierzyłem najwięcej było odsłuchów i zgrywania elektryki z mechanicznym „patrzeniem” głośników aby doprowadzić brzmienie do efektów oczekiwanych (mam świadomość, że to jeszcze nie koniec ze zwrotkami, bo ganienie króliczka to praca bez końca ) oto i ich wygląd :
    Zwrotnica dla wofera pracująca z nachyleniem 12dB/okt pracująca w paśmie do 600Hz:

Zwrotnica dla głośnika średniotonowego pracująca podobnie jak powyższa w paśmie około 450 do około 1800 Hz, z ujarzmieniem średniaka (jego profilu gry głównie głośności i oczywiście częstotliwości miałem najwięcej kłopotów poza tym o ile z grą tych wikingów szybko się dogadał o tyle jego „zgranie „ z tymi woferami-tłuczkami to były ciągłe jakieś …ale w końcu jakoś zagrał pewnie potrafi nie wiem czy lepiej ale na pewno inaczej :

Oraz zwrotnica dla głośnika wysokotonowego również o nachyleniu 12 dB/okt i paśmie powyżej jakichś 3200 Hz :

Zwrotnice średnia i wysoka zostały dodatkowo wyposażone w korekcję impedancji a zwrotnica średnia jeszcze dodatkowo w tłumik rezystorowy co ciekawe nie jest to klasyczny L-Pad a chamski rezystor szeregowy. Elementy pasywne to komponenty firm Jantzen, Mundorf oraz Intertechnik (kondensatory i cewki), nie wiem czy rzeczywiście za ostro nie zaszalałem ale ten Jantzen na górze rzeczywiście gra inaczej niż low budżecik kondzioł :D

Sekcja zasilania to przede wszystkim solidne kable, zdobyłem okablowanie firmy DLS ich przekrój to około 20mm2 „pościelone” są w sposób dość specyficzny. Od zacisku alternatora do klemy plusowej akumulatora dałem dodatkowy przewód oraz z klemy plusowej do wzmacniaczy idą 2 żyły takiego, sprawy rozdzielacza przejął kondensator o pojemności 0,5 F wyposażony dodatkowo w woltomierz umieszczony jest on w miejscu dostępnym dla mych oczu. Kabel minusowy po niemałych dylematach zadziałał „ekonomicznie” bo postanowiłem masę podłączać do elementów karoserii auta.
    Kable zasilające hi hi najbardziej cieszy mnie stosunek :D "ilości" miedzi do izolacji :D :

Interkonekty wykonałem sam bo i tak musiałbym każde "poprawić". Ich „bazą” są wtyki firmy Nakamichi a zastosowane kable to firmy Prolink, BKL-Electronic oraz Kimber Kable tak je oto wykonałem :

Aby dodatkowo zadbać jeszcze o pewną pracę wzmacniaczy sekcji subbasowej i przednich woferów w okolicach ich zacisków (z naciskiem na „bliskość” pieca dla suba :D ) dołożyłem drugi kondensator również 0,5 F firmy DLS.
    Zanim zrobiłem wspomniane zabiegi spadki napięcia były dość …znaczne i to nie na tych mocarnych piecach, po wykonaniu solidnej instalacji ku mojej uciesze zostały sporo zredukowane :

Tłumienie i głuszenie zapewniły mi firmy Dynamat, GMS , pianka poliuretanowa oraz w fazie końcowej w celu niwelacji skrzypień tapicerki gąbka czopkowa .
    Przednie drzwi wewnątrz zostały wyklejone warstwą Dynamata Xtreme na to położyłem warstwę pianki poliuretanowej ( na moje odczucie taka kombinacja wpłynęła pozytywniej na sprężystość kick basu) otwory technologiczne to kolejna warstwa Dynamat oraz podobnej maty firmy GMS, wszystko było wynikiem empirycznych doświadczeń odsłuchów itp. Kiedy już uporałem się z całokształtem mojego ustroju docelowo pomiędzy taką wyklejkę a tapicerkę drzwi położyłem jeszcze warstwę wspomnianej gąbki czopkowej. Tylnie drzwi to sama pianka poliuretanowa z warstwą GMS a na otworach technologicznych.
    Dach został wytłumiony matami tzw. „absorpcyjnymi” firmy GMS natomiast elementy podłogi oraz bagażnika pokryte zostały matą również GMS dwuwarstwową takim połączeniem bitumu z gąbkopodobną masą na wierzchu.

Kilka fotek z różnych etapów tłumienia samochodu:

Oraz różnych etapów „szukania” ukierunkowania i montażu głośników:

Nie mnie oceniać jak gra mój system. Dołożyłem wszelkich starań by grał co najmniej poprawnie i cieszył mnie podczas użytkowania. Wszystkie prace przy nagłośnieniu mojego Nissana wykonałem samodzielnie, jedyną rzecz którą zmuszony byłem zlecić „zawodowcowi” to wykonanie szablonów, obszyć materiałem skóropodobnym słupków z tweterami oraz trójkątów pod głośniki średniotonowe. Strojenie było wynikiem doświadczeń, odsłuchów i jakiejś tam mojej „audiowej intuicji” nie użyłem żadnych „profesjonalnych” metod .

Ewentualnych chętnych zapraszam na odsłuchy w rejony Trójmiasta.

Sugestie, krytykę, pomocne wskazówki chętnie wysłucham.

Pozdrawiam.
  • Automation24
    wasylwek
    Moje dalsze doswiadczenia :

Jak obiecałem tak redaguję to moje przeprawy z różnej maści wzmacniaczami .

Jak ktoś kiedyś trafi to ten Memphis to bardzo fajny klocek polecam ma „jaja” :

Audio Art 240.4 X ten nieźle poczynał i ma zasłużoną renomę jednak poszedł w Polskę:

Audio Art. 140.4 to piec po którego kupnie doszedłem do tego jaki błąd popełniłem kupując sobie nowe radio JVC po podpięciu już wiedziałem, że wyleci szybko (radio oczywiście):

Takiego cudaka C-quence miałem …nie był lichy ale mnie nie zadowolił nawet na subie, jakiś taki…marketowy i poszedł w świat dość szybko fajne zwrotnice miał za to bo umiał pracować „bypassowo” i posiadał płynną regulację fazy co po tym kiedy nie grał:

Tego kupiłem z myślą o napędzie suba nawet nieźle sobie poczynał z małym subikiem choć mi najbardziej sprawdził się jak napędzał wofery jeszcze kiedy szukałem takich mega…kopniakowatych powtarzam Memphis ma jaja charakter i …moc :

Ten DLS to już był niezły wariat pasował mi dość mocno ale kiedy go ćwiczyłem w międzyczasie otrzymałem już na (krótkie) testy coś co zwało się Studio 500 i wiedziałem, że też za długo nie pojeździ ze mną :

Tego miło wspominam to już był (prawie) ten ale …wymiękł mi trochę na woferkach a dwóch sztuk w mostkach dawać nie chciałem(choć plan był) miałem długie nocne dylematy czy na górę on czy ten drugi maluch jednak Z-ka została bo jakoś tak hi hi w ładniejszym stanie była i jest ciekawsza (prądowo) bo testowałem ją w mostku na 2 ohmach stabilna jak wieża Eiffla a S-ka przy 2 ohmach lubiła się …osrać :

Dość długi czas suba napędzał mi ten malusi piecyk, oj kolejne wariacje Roberta Zeffa zda się przeczyć teorii, że mocy nigdy za wiele miał „zaledwie” 100 wacików ale świeci przykładem co do watów z Chin i innych :

Ten kupiłem jako najpierwsze (rasowe ogniwo) …niestety skończył marnie, próbowałem dorobić mu zwrotnice na suba i kiedyś coś tam testowałem i elektrownia wyłączyła mi prunda w garażu z tego wrażenia w rozkręcony piec wleciał mi śrubokręt (jak dziś pamiętam jeszcze, ze przy tym piwko rozlałem)i…o matko …przeżyć nie mogłem tego co go spotkało:

Inne które dane mi było zapiąć na krótkie lub dłuższe testy to również praktycznie same staruchy każdy z nich jest dobry na swój sposób ale jakoś nie zachwyciły mnie (nie dane mi było nawet fotek porobić).
    Jeździły tam takie jak;
    Soundstream daVici - siedmiokanałowiec który niestety ale jest tylko …ładny
    Audison LRX coś tam i stary jakis LR bodaj takie …śpiące miśki z nich były
    Gienek Q (jakiś) ten był zacny jak Zapp jest wokalista tak ten to taki dynamit i strasznie milusi dla tweterów nawet miałem na nim budować full tri-amping ale … sianka zabrakło i oddałem.
    Steg K202 co to niby miał mi wofery zmasakrować a zwyczajnie …szybko wyleciał

Wszystkie one to klocki za które trzeba zapłacić sporo kasiory i które trudno zdobyć „na pożyczkę” by coś zdumać i wymienić ewentualnie.

Poćwiczyć jeszcze zamierzam takie jak Tru-Technology chętnie przyjmę sugestie co do innych bo kombinować lubię.
    wasylwek
    Kolej na radia które sobie próbowałem przystosować do mojego grania:

Największym sentymentem darzę tego patefona kupiłem go dość długi czas przed całym ganianiem za lepszą grą za psi grosz bo nie miał MP3 i był troszkę „chory” patrząc wstecz jest to Nak który z posiadanych oferował najmniej słynnej neutralności coś miał z wysokimi tonami jakieś takie nie moje były choć nie ukrywam lubię czasem ten hmm…nawet czasem nienaturalny cyk cyk w tweterkach Nakamichi CD40Z:

Kolejnym który kupiłem sobie (jedyny i ostatni raz w życiu) jako zupełnie nowy z sklepu pograł zaledwie około miesiąca …totalne nieporozumienie żadne z pasm nie mogę uznac za nawet …zadowalające, marketowy chłam oczywiście nie ganię go całkowicie jest poprawny na swój sposób. Z ciekawostek ma możliwość dobrania kolorów podświetlenia na 30 sposobów jakież było moje zdziwienie kiedy nie dopasował się do mojej deski hi hi
    JVC KD-R601:

To był fajny model gdzieś go wynalazłem u jakiegoś „badylarza” co z niemcownią handlował niestety grał bardzo krótko bo coś mi się w nim pokasztaniło i zrobił się zupełnie nieczynny bardzo go chciałem postawić na nogi ale w końcu kiedyś go komuś oddałem, bodaj poszedł „na sztukę” do jakiegoś autohandlu. Bardzo chcę jeszcze wrócić do tej serii ale jakoś nie dla mnie ona bo zawsze albo ktoś przebija na Alle… albo nie mam na inwestycje (fajne radia) :

Ten model Beckera to bardzo fajnie grające radio ma mój ulubiony surowo wyglądający wygląd i naprawdę zacnie gra, polecam bo tanio można takie coś kupić a frajdy daje co niemiara
    Becker BE7830 (to ten z dołu):

Ten model kupiłem z czystych nudów jak się domyślacie on również nie wytrzymał „presji” Naki ale polecam go równie mocno jak inne (np. wspominanego JVCa …wprost nokautuje”).
    Gwoli ciekawostki ma możliwość sterowania pilotem.
    Denon DCT-850 R:

Tu miałem sposobność poćwiczyć kolejny sympatyczny egzemplarz, bardzo fajne radio tu uczulam koncern VDO to 2 odłamy,(wariacje Philipsa) VDO oraz VDO-Dayton ten pierwszy (bez Dayton) raczej nie polecam …
    VDO Dayton MS-4150 :

Tu radio które kiedyś hmmm, powinienem zakupić dla siebie na stałe ….ostatni bastion analogu hi hi, egzemplarz który testowałem nie miał oznaczenia MKII nie mam pojęcia jakie są różnice ale te modele „bezpanelowych” wyposażonych w analogowe potencjometry regulacji to słusznie grajki stawiane jako…referencyjne. Grają zgoła inaczej niż serie niższe co nie znaczy , że zrobię wszystko by go mieć te niskie też mają swój urok krótko…mój faworyt.
    Nakamichi CD700:

Teraz dalsza część grajków trochę odmiennego zastosowania takie co (już nigdy ich nie polubię) no chyba , że trafi mi się kiedyś słynny HX-D2 czy inny jakiś .

(każdy z poniższych starałem się poustawiać w sposób jak najbardziej zgodny ze sztuką i sercem i każdy z nich jak większość próbowałem „ćwiczyć” nie krócej jak min. tydzień)

Taką Alpinę sporo maglowałem starałem się zrozumieć co też ludzie mają na rzeczy polecając mi słynne serie CDA…
    Jakoś ten grajek nie zrobił na mnie żadnego wrażenia mało tego definitywnie wyleczył mnie z serii CDA Alpine jak kiedyś trafi mie się okazja to sobie osłucham ale nie czuję potrzeby by kupić i mieć:
    Alpinie CDA 9812 :

Kolejny czasowiec dzięki uprzejmości kolegi Stanec miałem okazję trochę przebywać z tym hiciorem , fajne radio nieźle gra, udostępnia fajną zabawę ale no właśnie nie dla mnie ono :
    Eclipse 8445E:

Ten z kolei wydaje mi się, że wypadł najkorzystniej z procesorowatych, utarło się , że ta firma to kluseczek również go tak odebrałem ale tu jednoznacznie pragnę wyrazić swoje zdanie, że jest to dotychczas najbardziej odpowiadający mi patefon …trochę o wyglądzie (co również ma wpływ na komfort obsługi) …pewnie można przywyknąć do tych (nie gałek) :
    ClarionDXZ788 :

Ostatecznym kryterium odsłuchów była jednak pokusa pracy pasywnej i ustawienia total DIRECT tu wspomniany clarion był zdecydowanym faworytem . Ogólnie odniosłem wrażenie, że całe te próby oszustwa uszu i innych w postaci zabawy z opóźnieniami nie wnoszą …nic dobrego dźwięk robi się sztuczny i sterylny taki …nienaturalny.
    Co prawda nie słuchałem ich na jednym setupie i w ciągu jednego „ciągu psychofizycznego” hi hi
    Ale wywnioskowałem , że jednak operacje na cięciach kiedy zabiegi są wykonywane na sporym widmie mocy (pasywnie) szczególnie na woferach dają wymierniejsze …korzyści.

Tu jeszcze co nieco o poprawieniu japońsko-malajskich :D inżynierów (często przekładam radia więc istniało ryzyko , że te tandetne przetrą się) trochę miałem nadziei, że zniknie mi sianie ale ono idzi chyba z ...lasera :D zrobiłem po swojemu :
    wasylwek
    Trochę lektury o powstawaniu moich słupków pod twetery .

Początki to stara historia jakieś twetery JBL-a , potem tweterki z zestawu Beyma SCK-50 (nic specjalnego).
    Żadne z nich nie uchowały się i nie załapały na obiektyw mego aparatu. Ale coś wpadło mi na dłuższe testy i na tym zamierzałem gonić mojego królika oto i one.
    Nazwa własna GMS model hi-end i zalążki (miłości do korektorów fazy) hi hi:

Oto i one :

Tak próbowałem je okiełznać :

Potem za namową gawiedzi w ten sposób i... (tu przyznam dobrze mi radziliście) :

Więc trzeba je było jakoś fastrygować:

Fotorelacja z montażu mojego CA. (średnica pierścienia była zamierzona od początku):

Następnie podejść trochę po ludzku:

Użyć czegoś do modelowania (i tak wiedziałem, że będą „obszywane” więc nie dramatyzowałem i różne rzeczy tam siedzą :D tu urażam kolegę pablo i popełniam spore faux pa, ale potwierdzam regułkę , że ”od przybytku głowa…" i bałem się, że glinki mi zabraknie hue uue została cała paczka (chce ktoś) :D :

To jest jakaś hiszpańska glinka rzeźbiarska :

Która brudziła po szlifowaniu dlatego psiknąłem ją farbą:

Potem próbowałem je sam obszyć co dobre to zrobiłem wkoło nich tryliony :D małych otworków:

Poległem dlatego zaniosłem je do tapicera ładny szablon mi zrobił odebrałem je w pamiętnym dniu 10.04 2010. Niestety facet je okleił i zapewniał , że klej jest zaj… wywalił mi z tego wszystkiego dratwę którą tak pięknie wkoło poprzeplatałem co za łeb :D słupki a raczej ten jego patent popuściły skubane w okolicach końcówki maja :cry: :

Dlatego sam postanowiłem je opanować i zabawić się w …krawca:

Moje słupexy nie podeszły nie tylko mnie bo sporo negatywów dostały :cry: :

Dlatego próbowałem je na wszelkie sposoby ulepszać (i tak wiedząc, że to nie docelowy stuff ) :D :

Wiedziałem, że mit hi-endowości :D upadnie dlatego kitrałem, kitrałem i wreszcie przyszły:

Słodki widoczek echh ile razy ja je w ludspeaker sklepie oglądałem raz jeden krótko słuchałem ale i tak kupowałem lekko "w ciemno" :D :

Troche mi nie poszło z wewnętrznym otworem dlatego zasuwałem do castoramy i wiertło kupiłem co gorsza musiałem pruć mój skaj , ale wreszcie po lekkich dokierunkowaniach dostały ducha:

A tak wyglądają w chwili obecnej:

Dalsze zabiegi to były już sprawy czysto elektroniczne ale to… na inny rozdział :D.
  • Automation24
    wasylwek
    I o drodze „trzeciej drogi” :D coś napicamy.

Jak wspomniałem o tych fazowcach to w sumie jest ten …od którego wszystko się zaczęło i do którego zacząłem dopasowywać pozostałe z powodu tak błahego jak …chromowany pierścień korektora fazy hi hi.
    Oto on :

Dla podkreślenia „powagi sytuacji” to jego wykres, z ciekawostek …symulowałem go w "mundrym programie” o dziwo wyliczony "closed" wychodził w okolicach 180-200…ml :

Tak, tak dobrze kombinujemy też mi podpadło, że on taki…ideał niemal, ale kosztowały mnie w okolicach 150 zł i zważywszy na dalsze sytuacje to był …pikuś więc bez namysłu kupiłem (czego nie żałuję do dzisiaj). Nadal uparcie uważam, że on robi „lwią” część roboty w większości materiału muzycznego.

Jego główną zaletą był …gabaryt (57mm) i zastanawianie co kupić na początek by się z nim jakoś „wbić” w to moje Nissanisko wybór padł na …siatki po Bassreflexach od kolumn Alton.
    Tak udało mi się je początkowo założyć w te rury :

Niestety przez ten pierścień były trochę za …głębokie:

Dlatego wyciąłem mu otwór by się „zlicował” z tapicerką:

Jakoś nie pasowały mi te altonowe, toporne maski dlatego pokombinowałem i kupiłem oryginalne twetery od samochodu ze znakiem „BeeMWe”, po krótkich i zdecydowanych ruchach ukochanym nożem do tapet osadziłem moje średniaczki:

Zapytacie dlaczego początkowo umieszczałem je w tak „dziwnym” miejscu odpowiadam …tapicerka mojej furmanki w stronie lewej miała …znamię szpetne i dlatego tak wyszło i dlatego w tej chwili wygląda tak:

Wracamy do tego jak siedziały już lepiej:

Co nie znaczy, że mi się podobało (to było już w …połowie „kitrnięcia” :D na scan spiki) too moja specjalność jedna z maskownic „hand made” :

Z takim setupem nawiedziłem miłe spotkanie pod Łodzią gdzie spotkałem wielu wspaniałych ludzi którzy zmobilizowali mnie do zmiany ich miejsca rezydencji :

Dlatego wstępnie ostro szukałem by możliwością kierunkowania nie cofnąć się (w rozwoju):

Kiedy złapałem ukierunkowanie to była już prawie sama przyjemność :

Wypróbowałem inny materiał niż glinka mianowicie …poxilinę:

Ostatecznie ich konstrukcja pozwala na zamontowanie nie tylko takich malców z Tajwanu:

„Obciągnąłbym” buhe własnymi rencami ale ze względu na twetery zapragnąłem szwów ,dlatego znowu poszedłem do tapicera (tym razem innego niż ten od słupków) a to najnowszy model tapicerki rodem z kaszub :D :

Doświadczenie w obszywaniu już miałem dlatego to była prawie …przyjemność:

Doprowadzone do takiego stanu pozostało je już tylko zamontować :

Gdzie tkwią do dzisiaj i ...nawet grają :

Ciekawskim tłumaczę sposób wykonania maskownicy.
    Plastik grubości około 3-4 mm, wiertło otwornica( zalecam używać tych droższych niż tandeta za 12 zł) pozostałe po walce z tweterami, siatka maskownica po uDimensionach (tu mam prośbę odkryłem, że ideałem by spasować je z maskownicą scanów to siatka maskownica firmy Tec jakby ktos gdzieś miał chetnie przyjmę) wiertełko i …nieśmiertelny nożyk tapeciak.

wasylwek
    Czas na przygodę z „kopniakowatymi” czyli woferami.

Początek jak zwykle.
    Jakieś 13 cm JBLe , bo Nissana kupiłem z tak wylatanymi grajkami, że coś trzeba było począć, jakieś GTi starsze nic ani złego ani dobrego z nich, ot nawet w nie aparatu nie wycelowałem(od tego zestawu do dziś pozostał mi …laminat z zaciskami jako podstawa pod zwrotkę średniaka).
    Po wstępnym wytłumieniu furtek trzeba było jakieś znaleźć z duchem napatoczyły się więc (wiadomo gdzie) produkty hiszpańskiej firmy Beyma model SCK50 , 13 cm grajki które w pewien sposób grały jakis czas (od tego zestawu do dziś pozostał mi …laminat z zaciskami jako podstawa pod zwrotkę wofera) i miłe wspomnienie, takie to było coś:

Sprowokowały mnie do opanowania jakiegoś zacniejszego gniazdka dla nich:

Więc wreszcie mogłem się „omatować” drzwi do końca i osadzić je wreszcie:

Co miało jeden główny i pozytywny skutek :D :

Jak wiadomo apetyt …rósł , decyzja robimy furtki pod 16 tki tylko co kupić ?
    Wybór i „czuj” był podjęty "na fali" , kolejne grajki od Hiszpanów Beyma model Power M-6 .
    Dlaczego hi hi …wiadomo ten też jest „sfazowany” jest jeszcze model W-6 bez fazowca który odrobinę lepiej "schodzi" ale po kiego mi …już dawno miałem suba w bagaju :
    Beyma solidny grajek czy to z frontu:

Czy z innej strony:

Wygląda solidnie . Gorszą sprawę stanowiło jakieś zmyślne osadzenie ich w drzwiach bo jakby nie patrzeć tapicerkę trzeba było kroić :

I kombinować:

Jak koń pod górę:
    By w końcu trochę odpocząć ...od wofersów a cieszyc sie ich grą:
    Jakoś tam sobie pobrzdękały dość sporo czasu w między czasie napatoczyły mi się takie grajki na przetestowanie:

Jak myślicie co to, ano znowu chińczycy z GMSu próbują coś sklonować, no z tym napisem 220 max. to ostro pojechali:

Nie był niestety bidok w stanie zapewnić mi zadowalającej jakości w przenoszeniu marnych 60 wacików. Nie ganię go nie wypadł źle ale przy Beymie to nie jeden ale nawet dwa kroki w tył.
    Ale dalej… coś mi tu nie grało (głosniki bardzo dobre polecam) , szczerze to hi hi kolor membrany i fazowca więc co? …kombinacje. Pod rozwagę brałem 3 modele Lotus-Seas, Brax PP i Audiosystem , zaopatrzyłem się …w najtańsze (nie wiem czy aby …najgorsze). To wofery które więc kupiłem :

No to stanowczo nie marketówka:

Lubię takie widoki:

Tu mały dylemacik po zmianie z Beymy na te, początkowo …rozpacz i nieśmiałe wnioski porażka na szczęście obawy niesłuszne nowe egzemplarze mimo moich zabiegów na stole musiały się zwyczajnie …rozegrać i oczywiście dostać porządny napęd.
    Trochę poprawek w gniazdkach dla nich (o dziwo są płytsze niz Beyma):

Teraz tłuczki czekają na pieca a ja myślę co ja narobiłem z tymi srebrnymi korektorami fazy jak to wszystko opanować:

Osadzenie docelowe spędza mi sen z powiek do teraz:

Coś mi nie odpowiada w tym prawie docelowym montażu na szczęście są to tylko rozterki natury estetyczno wzrokowej . Tu widzę chętnie rady jak to ulepszyć (we własnym zakresie) :
    Tu również widziałbym maskownice od Tec-ów takie o jak te chętnie kupiłbym ich 3 szt:

To koniec przygody o woferach, siedzą sobie do dzisiaj i nawet nieźle grają :

Ze źródeł dobrze poinformowanych wiem, że w Nissanie Kick-panela nie będzie (pomysł był ale bardzo krótko).
    wasylwek
    Teraz trochę o moim basowcu .

Początkowo był plan na Intertechniki MDS-y ale …przerabiałem je już i postanowiłem pukać w inne drzwi obserwacje all…. szły pełną parą .
    Trafiłem trochę grosza i kupiłem takiego co to się długo błąkał po portalu Dynaudio MW170
    Maluszek był zupełnie nowy i tak się prezentował po wyjęciu z kartonu:

Ładny głośnik trzeba mu to oddać taka słodziuchna zabaweczka tylko czy nie zginie mi w kombi?
    Tutaj mam jego symulację w programie (jak widać program swoje a ja swoje zrobię) :

Początkowo miałem go w paczce około 17 litrowego closeda i tak sobie jakoś grał (tu kolejna uwaga bardziej się rozgrywał niż grał bo ten głośnik kupiony jako nowy totalnie mnie …załamał ale z czasem jak się rozgrywał zaczął mnie coraz bardziej zadziwiać).

Więc trzeba znaleźć jakiegoś mebla i klecić budkę. Tu nie będę się wykłócał dlaczego użyłem wióra a nie MDFu, po prostu w domu walało się siostrzenicy biurko a ja swoje i tak wiem no to jedziemy:

Z bass reflexem:

Z tłumieniem:

Z terminalem:

Tu trochę o strojeniu rury :

A tu jeszcze koniec rury który otrzyma może jeszcze większy ten kołnierz (posłuchamy):

Tu o końcowych pracach (próbowałem jeszcze iść z „ujęciem” mu paru litrów z patentem woreczków z piaskiem z …Jelitkowskiej plaży ale ostatecznie pozostał bez nich):

A tak sobie grał dość sporo czasu z dywanem z wytwórni total hi end (obicia kocykiem nie fotkowałem) :

Do czasu kiedy miałem już opanowany jakoś przód, zapiecowany i dograny coś mi chłopaki na pikniku nagadali, że on mi „ginie” w tym moim kaszlaku . Trafił się Marcyś :D co miał na składzie ciekawe zjawisko pojechałem i wziąłem :

Dynaudio …abdykuje :

Kawał z niego potwora trochę miałem obawy masy drgające Duńczyka (ależ to było szybkie stworzenie) i jego różni jakieś 110 gramów oczywiście na niekorzyść Zappa ale powiększam otwór:

Ponownie bawię się z rurami i …poszukałem jego aplikacji (dla mnie oczywiście).
    Tu kolejna symulacja dla niego daję ją ponownie by zaznaczyć jak długa droga dzieli projekt na ekranie od poszukiwanego efektu we furaczu:

Ta fotka już jest pewnie znajoma :D :

Tak wygląda w tej chwili mój subisław:

Z ciekawostek przygotowałem też taki gadżet by go czasem przyklozetować :

Jedyną pokusą jest jeszcze dla mnie Cerwin Vega oczywiście prawdziwa, oryginalna 124 a jak już jestem w temacie miałem przez tydzień na testach Alianta 10 i …nie mój to sub. Niestety jest bardziej (miękko flakowaty), że tak sobie powiem i mnie po prostu nie pasuje do stylu agresora na przedzie.

Teraz będzie dłuższa przerwa bo o zwrotnicach to ja się muszę z lekka przedoktoryzować i schematy przygotować jeśli oczywiście mogę?
    wasylwek
    Teraz trochę o powstawaniu moich zwrotnic, kolejnego ogniwa które wykonuje końską orkę w tym moim całym systemie:
    Tak powstawały sobie z tygodnia na tydzień , z miesiąca na miesiąc.

Podstawa pod zwrotnicę wysokotonową (tu narzeknąć trzeba o laminacie …total lipa ten SinusLive, wszystkie ścieżki od spodu zostały poprawione porządnymi kabelkami):

By w końcu osiągnąć taki wygląd:

Tu różne etapy walki przy średnicy która nastręczyła najwięcej kłopotów, jej początki:

Różnej maści etapy „pośrednie” :

By wreszcie przymocować to co jest dzisiaj :

Tu wstępne przymiarki do kicka :

Po porządnym zasialaniu kolega Fubu wyczaił, że któryś kanał …charczy okazało się, że cewka 1,5mH lubiła coś wyrabiać …najprawdopodobniej rdzeń się jej w jakiś sposób nasycał i trzeba było znowu odwiedzić Qbę i kupić porządnego powietrzaka i wstawić:

Pokombinować nad wykorzystaniem wszystkich elementów by wreszcie ukończyć niewdzięcznice:

Tu trochę o różnych …nabojach na polowanie królika. Trochę gorszych:

Trochę lepszych:

Na każdym kroku zadbać o estetykę wykonania:

W końcowej fazie zamontować układ by w przyszłości udowadniać wyższość trzech dróg nad dwoma za pomocą takich kombinacji:

Zgodnie z poniższymi schematami (mniej więcej bo to na szybko narysowałem by była idea) :

Oraz wykorzystywać oba wzmanciacze aby zasilać średniaki czy to w fazie z malucha czy w fazie odwrotnej przez 300-tkę. Za pomocą takiego patentu:

Zgodnie z takim schematem:

Wnioskuję, że ten rezystor tłumik 2,2 ohm ma trochę wpływu na subiektywną głośność ale najprawdopodobniej poprawia jakieś sprawy …fazowe. Tak mi wyszło w praniu i tak sobie …jest.

To by było tyle o moich zwrotnicach które pewnie kiedyś doczekają się ponownego spotkania z lutownicą i innymi takimi, czas …pokaże.

Co do tłumienia samochodu co niektórych zawiodę bo mało fotkowałem, wybrałem ciekawe momenty kilka z nich ocalało, jedyną sensowną radą jest…ciąć maty kładzione wewnątrz na małe kawałki takie max. 15 na 20 cm.
    Tak uspakajałem cięgła zamków:

Trochę o grodzi silnikowej i matach STP:

Maska to fabrycznie co dali i pianka poliuretanowa i to co pozostawało dodane moimi rękami (coś tam pomogło):

Dach i użyte maty Absorbing by GMS :

I oczywiście gąbka czopkowa we furtkach (naprawdę sporo mi pomogła):

Co tu o zasilaniu napisać mam …zgodnie ze sztuką zrobiłem.

Tu o bezpieczeństwie kabli:

Klemy całkiem przyzwoite (bodaj Alphard i SinusLive):

Alternator powinien …pomagać ale trzeba mu w tym trochę pomóc:

Dając porządne 20mm2:

Tu trochę zrzutów z postępu prac:

Oczywiście wszystkie sznury pchałem w peszele, koszulki i inne pomagiery. Kable sygnałowe to jak wspomniałem również manufaktura moja.

Tu wtyk Naki pod kierunkowego Prolinka:

Tu widać inne wtyki których użyłem:

Tu kabelek firmy BKL (solidny …oczywiście 3 żyłowiec):

Interkonekty puściłem tunelem środkowym do 300-tek a do malucha interkonekt ma jakieś 20 cm.

Tutaj o moich gadżetach bo kto ich nie lubi.

Po otwarciu maski mamy pomiar napięcia:

O co to ? A to jest takie urządzenie co załącza radio albo po kluczyku albo …cały czas:

To są wypasione głośniki umieszczone z tyłu pojazdu…skazane na wieczne milczenie, co ciekawe jako jedyne pracują pod…końcówką radia:

Tu rzeczy testowane, jednak tego górnego wrogowi nie polecam g…totalne:

Tu trochę solidniejszy, prosty i niezawodny patent:

To w sumie też gadżety ale …trochę potrzebne jak mogę dodać coś to Helix robi raczej lepsze :

Fotorelacja z montażu mojego CA..
    wasylwek
    Jasne, że zawsze brałem wszystko na słuch ale tu temacik dla …wąskiego któremu dziękuję za pomysł który zrealizowałem całkiem niedawno, choć klamoty by to zrobić miałem już sporo czasu w rezerwie :D . Trzeba tylko było się zmobilizować.

Takie sobie patenty wykombinowałem:

A to jest… hi-endowy wzmacniacz mikrofonowy (taśma jest z ...??? :D ):

Radość jest spora, bo mimo, że temu ustrojstwu nie ma co ufać i wsadziłbym do działu „gadżety” to jednak te „pomiary” zdają się potwierdzać, że ucho i to coś tam …raczą się dogadywać nawet jakoś. Daję ten różowy szum i ...

Tu sobie testuję co gadają twetersy:

Tu kolejny sukces ze średniakami:

Tu wofer nazwany tłuczkiem hi hi:

A tutaj… dołożenie subowi w palnik :D też zda się działać:

I kilka zrzutów wszystkiego co mi tam gra (tej mojej niby upragnionej liniowości) no jakbym zaczął się "stresować" tymi wszystkimi szpilami to bym królika przez następny rok nie złapał :D :

Oczywiście nie ufam temu czemuś bardziej potraktowałem to jako doświadczenie ale sporo czasu chciałem je wykonać i w końcu się udało.
    Kolejny raz zaznaczam ostatecznym kryterium grania tych zabawek zawsze był i będzie mój słuch.
    wasylwek
    Co po sprzętach co po strojeniach, kiedy mało ludzi zwraca uwagę na same źródło a nie jest nim radio, głośniki ani inne z kablami włącznie, ale to …czego i Z CZEGO słuchamy i w głównej mierze jak zostało zrealizowane w tym całym ….studio nagraniowym .
    Słucham sobie bardzo bogate gatunki i różniste wynalazki z czasem wyodrębniłem sobie moich ulubionych których często używam w „gonitwie”.
    To moje solidne pozycje które regularnie biorą udział w gonieniu gryzonia:

Hmmmm… któż z Nas nie szukał sceny na tym kanonie muzyki polecam zaawansowanym i początkującym.
    Dire Straits - genialny materiał do „wejścia” w klimat (ale to wiecie doskonale ):

To jest bardzo ciekawa pozycja wymagająca dla średniaków sporo czasu na tej płycie „wyganiałem” saksofon poza furacza, polecam można się bawić do woli bo muzycznie też ciekawa:

Nie wiem czy coś do niej macie ale (powoli babcia) ma coś w swoim głosie i jej muzycy też mają sporo do powiedzenia :

Tu płyta która również daje się lubić bez końca :

Cudze chwalicie swego nie znacie, bardzo dobrze zrealizowana płyta z naszego rodzimego podwóreczka. Uważam, że wiele płyt z Polski jest …doskonałej jakości.

Artrosis Ukryty wymiar (piękne ale dla niektórych może za ostre bo to gothic-metal):

Tu kolejna kapela która potrafi obnażyć niedoskonałości systemu, te „miszcze” to Nasi południowi sąsiedzi, czeski język w muzyce mnie wyjątkowo podchodzi i bardzo dobra realizacja dosłownie (jestem wśród tych muzyków).
    XIIIStoleti Gotika (gatunku tłumaczyć nie muszę):

A moich ulubieńców hi hi daję na koniec, totalne wyzwanie dla większości subów i sporo woferów nie dość, że to bodaj najlepsza płyta w dorobku tych oszołomów to realizator to mój idol a tytułowe nagranie i wejście w wykonaniu perkusisty to dyktando dla sprzętu …miód:

Jak widać mam swoje szczególnie ulubione gatunki i prawdopodobnie one w sporej mierze zaważyły na moich klockach.
    Oczywiście jest mnóstwo innych do których sięgam ale te pozycje należą do moich głównych badaczy moich (i nie tylko) grajków. Staram się nie hołubić za bardzo płyt tzw. Testowych .
    A tu trochę przykładów płyt totalnie …skopanych :

Red Hot Chili Peppers – Californication
    Metallica Death Magnetic

Co w przyszłości ?
    Estetyczniejsze wykonanie montażu woferów.
    Wymiana kondensatorów przetwornic w piecach (nie wiem czy ma sens ale zrobię bo …umiem), może „retusz” innych elementów w torze audio.
    Oczywiście poszukiwanie innych grajków celem dalszego …postępu.

Pozdrawiam wszystkich którym pomogłem tym opisem.

Szczególne podziękowania dla bywalców for o tematyce CA, których doświadczenia, pomoc, porady, pomysły szczególnie mi pomogły koledzy Raadek, Grzegorz 1969, Wąski, Nazar, Mehow, Marcy$, Kamyk, Maxtz i wielu innych pomocnych …dziękuję .

Serdecznie pozdrawiam . Sylwek Plichta wasylwek®
    suzuki.gsx
    Level 23  
    Jedyne co mogę powiedzieć to szacunek.
    Za wiedzę, umiejętności i pasję.
    Może kiedyś będzie okazja aby się spotkać i porozmawiać.
    SZACUN. :D
    komandor64
    Level 25  
    Zacnie Kolego :). Pełen szacunek i podziw dla Twojej pracy i jej efektów. W końcu ktoś kto ma wyczucie, zdolności i motywację do tworzenia czegoś dla siebie. I to jakiego tworzenia. Gratuluję zdolności !
    SynDmx
    Level 25  
    Złożenie 3-waya i wykonanie zwrotek zrobiło na mnie ogromne wrażenie, zresztą jak cała twoja praca. Chciałbym usłyszeć jak gra całość ;)
    wasylwek
    Teraz o doświadczeniach z A klasą na wysokich tonach.
    Pacjent który trafił do mnie na testy to Genesis SA-50.
    Taki oto:

Konfiguracje do których trafił to napęd wysokich i średnicy (do woferów nawet nie zapinałem i raczej nie zrobię tego ze względów oczywistych) . Później system rozparcelowałem w taki sposób, że mały Zapek napędzał średnicę a Genio same twetery i taki układ był (a nawet jeszcze jest) bardzo przyjemny.
    Nie wiem czy napisać niestety ale albo Genesis nie jest wzmacniaczem neutralnym bo w takim przypadku konstrukcja Zapco coś tam „chowa” w brzmieniu rejestrów.
    Gienek lekko ostrzy tę górę ale nie robi tego w sposób chiński a z niesamowitą gracją i polotem pod jego opieką tony wysokie i inne idące za tym sprawy zyskały na moje odczucia dość sporo.
    Tak jak informowali mnie koledzy (na piśmie via fora itd.) to piecyk dysponujący niebywałym umuzykalnieniem, dynamiczny i wprowadza sporo „ognia” w system.
    Nazwałbym go …specjalistą od wszelkiej maści cynaderek, piccolo, skrzypeczek, talerzyków i …damskiego wokalu.
    pawelszu
    Level 12  
    A jak gienek radził sobie z napedzeniem sredniaka?
    I czy ten sredniak nie jest 8 ohm?
    Pytam bo mam takiego samego napedzajacego tweeter scana D2906-60000
    No i zamierzam zbudować 3-waya i nie wiem czy na jednym wzmaku to da rade pójśc czy trzeba drugiego dołozyc.
    wasylwek
    Dołoż mu (średniakowi) drugiego wzmaka jak masz taką możliwość, pozbędziesz się sporo kłopotów .
    Co do "siły napędu" :D spokojnie podoła obojgu. Tak jest 8 Ω .
    Szukam już totalnego perfekcjonizmu i smakowatych smaczków, choć mam to w tej chwili w powijakach to swierdzam, że Zapco jest wokalistą (chrypkowaci faceci i babki z "męskim" głosem są jego) Gienek to indywidualista odkryłem na nim sporo ciekawszy choćby ...brzdęk talerzy perkusistów.
    Z systemem powalczę ale jak sie ociepli na razie Gienka mam na podłodze :D .

Jakie masz wofery ?
    pawelszu
    Level 12  
    Wofery tp Xetec P6 zasilane Gienkiem Dual Mono.
    wycior92
    Level 10  
    wasylwek, istnieje możliwość "posłuchania" systemu ? :)
    wasylwek
    Quote:
    Ewentualnych chętnych zapraszam na odsłuchy w rejony Trójmiasta.

Ciężko zorganizować spota na Naszym terenie ale ...w końcu coś sklecimy.
    Nie planuję na razie zdekompletować systemu wprost przeciwnie staram się o ciagłą poprawę (choć w Nissana zaczyna się wkradać ruda) .
    Myślę, że nie będzie większych problemów w jakies sobotnie czy niedzielne popołudnie.
    suzuki.gsx
    Level 23  
    Zorganizujmy coś tak na rozpoczęcie wiosny w trójmieście. :D
    wasylwek
    Szybciej dowiesz się takich info na strefie , pewnie pod koniec kwietnia skrzykną się ze 3-4 osoby przyjadą 2 i nazwiemy to sobie dumnie ...spotem :D .
    Ja w wekendy jestem otwarty (na razie, bo później bedę bywał w delegacjach z pracy) .

Ostatnia propozycja była pod CH Osowa uważam, że to dobre miejsce.
    qstosz
    To może lepiej już na mazurach.

Przetestuje znów ten Twój twór ;P
    pawels5
    Level 12  
    wasylwek Czy mógłbyś coś więcej napisać o tym clarku 788. Szukam czegoś lepszego, a ten jest jeden z tańszych, no i główną zaletą jest to, że można kupić używki w miarę świeże. Jakoś tak słabo widzę kupno używki z lat '80. Jako, że posiadasz instalacje ponadprzeciętną możesz wyłapać różnice. Opinię ma jako "kluchowaty" ale co to znaczy? Przymula? gra bez dynamiki? Pomińmy wygląd, obsługę itp, bo taki brak gałki i mi się nie podoba.
    Oczywiście opinie innych też wskazane.
    wasylwek
    Nie wiem jak to opisać w skrócie..., że "kluchowaty" taki hmmm do rąbanek, hiphopowych tłustości, i takich Eska hits jest ok. Ale do czegoś co nazywa się muzyką "ambitną" , jazz, clubowe wokale z towarzystwem 1 - 2 instrumentów , ciekawszy rock ...zwyczajnie czuć, że gubi szczegóły i brak mu zwykłego "ducha walki", pozbawiony klimatu którego (wciąż) poszukuję.

Wiem , że to "słaby" zawodnik , niestety z aktywnymi bajerami i czasami miałem mało przyjemności bo zwyczajnie 2-3 modele zniechęciły mnie do dalszych poszukiwań.
    Teraz sobie próbuję poukładać "wspomnienia" ...Eclipse grał sporo żwawiej.