Montuję alarm w swoim motocyklu i mam problem.
Alarm posiada funkcję odpalania motocykla z pilota.
Wszystko byłoby cacy gdyby nie fakt, że centralka alarmu podaje na starter plus a starter jest przystosowany na minus.
Pomyślałem więc aby zastosować przekaźnik.
Wziąłem normalny przekaźnik 12v 30A samochodowy.
Nr 30-----minus
Nr 85----minus
Nr 86----plus z centralki alarmu
Nr 87----minus wyjściowy na przekaźnik startera
Wszystko jest na pewno dobrze podłączone.
Teraz problem.
Jak wiadomo, podczas rozruchu następuje spadek napięcia na akumulatorze.
To powoduje, że przekaźnik wyłącza się i zaraz włącza (wszystko dzieje się bardzo szybko- po załączeniu następuje spadek napięcia i zaraz się wyłącza, po wyłączeniu wzrasta napięcie i zaraz się włącza i tak w kółko).
Przez to słychać jak rozrusznik kręci ale przez to ciągłe rozłączanie nie chce odpalić.......
Nie wiem dokładnie jakie najniższe napięcie jest na akumulatorze ale podejrzewam, że w czasie rozruchu spada do około 9v.
Mam szukać jakichś specjalnych przekaźników o niższym napięciu załączania czy wstawić może przekaźnik 6v ? Ale chyba się spali ....
Alarm posiada funkcję odpalania motocykla z pilota.
Wszystko byłoby cacy gdyby nie fakt, że centralka alarmu podaje na starter plus a starter jest przystosowany na minus.
Pomyślałem więc aby zastosować przekaźnik.
Wziąłem normalny przekaźnik 12v 30A samochodowy.

Nr 30-----minus
Nr 85----minus
Nr 86----plus z centralki alarmu
Nr 87----minus wyjściowy na przekaźnik startera
Wszystko jest na pewno dobrze podłączone.
Teraz problem.
Jak wiadomo, podczas rozruchu następuje spadek napięcia na akumulatorze.
To powoduje, że przekaźnik wyłącza się i zaraz włącza (wszystko dzieje się bardzo szybko- po załączeniu następuje spadek napięcia i zaraz się wyłącza, po wyłączeniu wzrasta napięcie i zaraz się włącza i tak w kółko).
Przez to słychać jak rozrusznik kręci ale przez to ciągłe rozłączanie nie chce odpalić.......
Nie wiem dokładnie jakie najniższe napięcie jest na akumulatorze ale podejrzewam, że w czasie rozruchu spada do około 9v.
Mam szukać jakichś specjalnych przekaźników o niższym napięciu załączania czy wstawić może przekaźnik 6v ? Ale chyba się spali ....