Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz ZELMER ELF 321 1300W

luke_el 31 Jan 2011 13:49 7711 6
    luke_el
    Level 10  
    Witam, posiadam odkurzacz ZELMER ELF 321 1300W. Pewnego pięknego dnia podczas odkurzania zaczęło "śmierdzieć" z silnika. Następnie po zdjęciu tylnego filtru powietrza okazało się, że co około 1 min. widać niebieski błysk z silnika. Po rozkręceniu silnika wszystko było w pyle grafitowym ( chyba ze szczotek). Długość szczotek wynosi 20-21 mm. Komutator wydaje się być nieuszkodzony (płytki są wprawdzie lekko porysowane od szczotek). Impregnacja wirnika wygląda na całą, brak przepaleń i przerw między komutatorem a uzwojeniami wirnika. Typ silnika 308.2.
    Moje pytania:
    1. Czy opłaca się wymieniać szczotki o takiej długości?
    2. Czym objawia się uszkodzenie stojana?
    3. Czym objawia się uszkodzenie wirnika?
    4. Czym objawia się uszkodzenie łożysk silnika?

Problemem jest to, że obecnie nie mam dostępu do "zaawansowanej" aparatury i chodzi o jakieś domowe sposoby wykrywania tych usterek. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi i zainteresowanie tematem.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Witam
    Spróbuję odpowiedzieć:
    1 Szczotki jeszcze (przy tej długości)mogą być
    2 Uszkodzenie stojana ,to najczęściej przerwa w obwodzie (silnik nie chodzi)
    3Uszk. wirnika (najczęściej) zwarcie zwojowe--"sieje iskrami'(bardzo duże iskrzenie .
    4 Głośna praca.Po wyjęciu szczotek i obróceniu ręką ,słychać szum łożysk .
    luke_el
    Level 10  
    Na wirnik są nałożone dwa łożyska. Jedno działa płynnie, natomiast drugie skokowo (jakby ktoś piachu nasypał). Czy to może powodować iskrzenie na komutatorze? A po drugie: gdzie można znaleźć ściągacze do tak małych łożysk, jak te na wirniku?
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Oczywiście, łożysko do wymiany ,a najlepiej oba. Zepsute łożysko hamuje silnik, co doprowadza do spalenia wirnika.
    Ściągacz można kupić w "dobrym"sklepie z narzędziami.
    A z wirnikiem, trzeba się obchodzić ostrożnie, bo każde uszkodzenie izolacji ,a nie mówiąc skrzywienie ośki= kosz na śmieci.
    luke_el
    Level 10  
    Kontynuuję temat. Wymieniłem łożyska na odpowiednie. Teraz nie ma nieprzyjemnego zapachu spalenizny, jednak odkurzacz chodzi dosyć głośno. Można coś zdziałać w tej kwestii? Wirnik i szczotki przeczyściłem i wydają się w porządku. Nie iskrzy i nie śmierdzi, tylko trochę głośno działa. Dziękuję za wszystkie uwagi.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Często głośność może być większa jak turbina (wirniki )są zabrudzone osadem(kurz + odrobina wilgoci i to siada na wirnikach).Ale też może to być tanie łożysko (są łożyska nie przewidziane do bardzo wysokich obrotów), zły montaż(skrzywienie osłonki łożyska---dotyka do koronki)