Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba L300 - ca³yczas ch³odzi na najwy¿szych obrotach

lipasss 31 Jan 2011 19:37 2717 5
    lipasss
    Level 14  
    mam ma³y problem z laptopem Toshiba L300.

po w³±czeniu laptopa chodzi on cichutko bez w³±czonego wiatraka przez kilka minut do momentu pierwszego wlaczenia wentylatora od procka. wentylator raz za³±czony nie wy³acza siê nawet jak procek nie jest obci±¿ony. Zu¿ycie procka to 2-do 6 % a mimo to wiatrak dzia³a na max obrotach. lap jest zadbany i na pewno nie jest az tak zabrudzony zeby wiatrak musia³ dzia³ac caly czas.
    czy mo¿na to jako¶ wy³±czyæ np programowo w biosie albo pod vista czy trzeba instalowaæ jaki¶ dodatkowy software ?

bardzo proszê o poradê kogo¶ m±drzejszego ode mnie w tych sprawach.
    ci±g³a praca wentylatora np podczs pracy w wordzie jest bardzo irytuj±ca. dodam jeszcze ¿e mam innego laptopa i tam nawet przy wiêkszym obci±¿eniu procka nie ma takiego problemu.
    foldback
    Level 29  
    Zobacz, jak± masz temperaturê procesora (i grafiki) np. programami typu: everest, HW Monitor...
    Prawdopodobnie trzeba wyczy¶ciæ uk³ad ch³odzenia z kurzu, na³o¿yæ now± pastê termo przewodz±c± i wymieniæ stare thermopady. Czy z wylotu wentylatora leci gor±ce powietrze o odczuwalnym przep³ywie?
    lipasss
    Level 14  
    Ok dziêki za poradê. wieczorkiem sprawdzê tempe jak± pokazuje everest.
    Je¿eli chodzi o kurz to jest go nie du¿o w ¶rodku ale mimo wszystko zgodnie z zaleceniem wykonam te¿ czyszczenie.
    Z wentylatora leci ciep³awe powietrze ale nie jest tak ciep³e jak to co leci np z 2 lapa podczas ch³odzenia.
    Co do pasty termoprzewodz±cej to dobra podpowiedz. zobaczê czy bede w stanie zrobiæ to samodzielnie i je¿eli tak to wykonam :)
    dono42n
    Level 17  
    lipasss wrote:
    zobaczê czy bede w stanie zrobiæ to samodzielnie i je¿eli tak to wykonam :)

Wierzê w ciebie - bêdziesz w stanie
    Tutaj masz poradnik oraz metody nak³adania past. Ja osobi¶cie stosuje metodê cieniutkiej linii (nigdy mnie nie zawiod³a).
    schwalk
    Level 14  
    Dro¿no¶æ uk³adu ch³odzenia sprawd¼ przyk³adaj±c p³omieñ zapalniczki do wylotu (z boku ko³o z³±cza D-SUB). Przy maksymalnych obrotach powinno tornado zdmuchn±æ ogieñ. Powietrze powinno wychodziæ pe³n± szeroko¶ci± grilla w miarê równomiernie, je¶li dmucha tylko w jednym miejscu - kurz. Czy¶cimy dobrze - rozbieraj±c lapka; szybko - dmuchaj±c sprê¿onym powietrzem w ¿eberka ch³odz±ce. Po przedmuchaniu nale¿y powyci±gaæ ko³tuny z obszaru wentylatora w±sk± penset± (szpary s± na tyle du¿e, ¿e siê da). Pozostawione zablokuj± wentylator i wtedy DU¿a PAnika bêdzie...
    lipasss
    Level 14  
    problem rozwi±zany,

pomog³a aktualizacja BIOSU. teraz wentyl w³±cza siê tylko jak procek jest mega obci±¿ony. :)