Seagate 7200.7 Ultra ATA 120 GB
Model: ST312002 6A
S/N: 5LJ1SK7S
P/N: 9W2083-307
HDA P/N: 100314751
Config: A3Y-09
Firmware: 3.01
Mam możliwość podłączenia go obecnie tylko przez adapter USB 2.0 - ATA do laptopa. Przy tworzeniu partycji od nowa, dysk się wysypuje. Próby zerowania pamięci wysypują się przy 19MB. SMART dysku niedostępny - nie do odczytania. Pracuje na linuxie.
Po utworzeniu pustej partycji początkowej (60GB), wysypuje się skan badsektorów na drugiej partycji (60GB)
Nie jest to jednak wina BAD SECTOR'ów ponieważ urządzenie znika z systemu. Dysk działa i jest widoczny w systemie tylko kilka minut i nie można przeskanować go do końca. Muszę odpiąć mu zasilanie i podnieść z powrotem.
PYTANIE:
Czy przez adapter USB jestem w stanie wykonać więcej czynności w celu diagnozy?
Czy usterka jest do usunięcia na daną chwilę?
Model: ST312002 6A
S/N: 5LJ1SK7S
P/N: 9W2083-307
HDA P/N: 100314751
Config: A3Y-09
Firmware: 3.01
Mam możliwość podłączenia go obecnie tylko przez adapter USB 2.0 - ATA do laptopa. Przy tworzeniu partycji od nowa, dysk się wysypuje. Próby zerowania pamięci wysypują się przy 19MB. SMART dysku niedostępny - nie do odczytania. Pracuje na linuxie.
Po utworzeniu pustej partycji początkowej (60GB), wysypuje się skan badsektorów na drugiej partycji (60GB)
Code:
Uwaga: zapasowy superblok/deskryptory grup w bloku 14450688 zawierają
wadliwe bloki.
Nie jest to jednak wina BAD SECTOR'ów ponieważ urządzenie znika z systemu. Dysk działa i jest widoczny w systemie tylko kilka minut i nie można przeskanować go do końca. Muszę odpiąć mu zasilanie i podnieść z powrotem.
PYTANIE:
Czy przez adapter USB jestem w stanie wykonać więcej czynności w celu diagnozy?
Czy usterka jest do usunięcia na daną chwilę?