logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook.pst - zmiana rozmiaru / wpływ archiwizacji

boras86 01 Lut 2011 00:13 5786 3
REKLAMA
  • #1 9085494
    boras86
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam
    Zastanawiam się jak zarządzać wielkością pliku Outlook.pst i tym samym zarządzać wydajnością klienta poczty.

Sprawa wygląda tak, że na kilkudziesięciu komputerach, które od niedawna mi podlegają jest zainstalowany Microsoft Outlook 2007.

Z uwagi, że to sie dzieje w firmie "inżynieryjnej" mailami latają setki projektów w CAD i opisów w pdf (duże załączniki).

Cała korespondencja z przed wielu lat czasu musi być trzymana bo jest notorycznie wykorzystywana do kalkulacji , reklamacji itd.

Pliki rosną w zastraszającym tempie i coś należało by z tym zrobić.

Myślałem, że archiwizacja ręczna czyli po prostu przerzucenie maili z folderu skrzynka odbiorcza podlegającego pod Outlook.pst do folderu X podlegającego pod nowy plik danych X.pst - przeniesie "dane" z Outlook.pst na X.pst (czyli waga pliku Outlook.pst zmaleje o przeniesione maile).

Sprawdziłem sobie z ciekawości i mam dwa pliki o zbliżonej wadze (różnica kilku MB).

Co powinienem zrobić, żeby to wydajnie działało i pliki za kilka lat nie miały po 10 TB ?

Z góry dziękuję za odpowiedz

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9085562
    szafarz
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Po przerzuceniu maili do innego folderu zrób kompresję/kompaktowanie tych plików - jest taka opcja bodajże w menu plik. Polega ona na poindeksowaniu maili w pliku i usunięciu "pustych" okienek danych, które do maili nie należały. Niestety to prowadzi do tego, że maile trzeba będzie dzielić co jakiś czas (np. miesiąc) i powtarzać operację kompaktowania na nowym pliku (i na Inbox). Alternatywą, nie ukrywam, że bardziej kosztowną i wymagającą trochę nakładów pracy i wiedzy jest lokalny serwer pocztowy z porządnymi dyskami (macierzą) i konfiguracja programu pocztowego jako klienta w trybie IMAP.
  • REKLAMA
  • #3 9097516
    boras86
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Dzięki za informacje.

Odkryłem dzis coś drastycznego co mnie przeraziło.

W firmie jest kilka kont pocztowych, które odbierają miesięcznie ponad 2,5 GB poczty - potrzebnej na co dzień poczty.

Oglądałem dziś kompa na którym jest windows XP, office i poczta. Właśnie się skończyło miejsce na 40GB dysku- 80% stanowi poczta.

Nie wiem jak mam to przetrzymywać/archiwizować/kompaktować/katalogować ???

W większości przypadków to MS Outlook 2007 i gdzieniegdzie 2003.
    Nie ma tam domeny, a kont pocztowych jest około 40 z czego ok 5 odbiera właśnie ponad 2,5 GB/ m-c.

Pzdr
  • #4 17005022
    jaon6
    Poziom 2  
    Jeśli chcesz podzielić plik PST według roku, możesz wykonać poniższe czynności.

Krok 1: Otwórz Outlook i kliknij menu Plik, przejdź do "Archiwum"
    Krok 2: Kliknij "Archiwizuj ten folder i wszystkie podfoldery"
    Krok 3: Kliknij rozwijane pole "Archiwizuj przedmioty starsze niż"; i wybierz datę, aby elementy pliku PST przed tą datą zostały zarchiwizowane.
    Krok 4: Wyszukaj lokalizację docelową, w której chcesz zapisać plik achive.pst
    Krok 5: Kliknij OK

Jeśli chcesz podzielić plik PST według daty, rozmiaru lub folderu, GainTools Podziel PST to rozwiązanie, które możesz wybrać.
REKLAMA