kooowal napisał: ... gdyż naciskasz F9 idziesz zrobić kawę, wracasz i gotowe

...
A mogę zapytać po co naciskasz F9? Masz wyłączone automatyczne odświeżanie? Odwołania cykliczne w formułach?
Owszem F9 wymusza przeliczanie ale
całego arkusza/skoroszytu a akurat "moje" rozwiązanie tego nie potrzebuje (pod warunkiem że masz włączony standardowo automat w opcjach)
W momencie zmiany poszukiwanego ciągu i naciśnięciu enter wyniki powinny ci sie od razu pokazać w tabeli obok. To samo przy wpisaniu nowej danej do bazy. (chodzi mi tylko o wyniki wyszukiwania ["moje" rozwiązanie])
Jak znajdę czas to popróbuje na większej ilości danych.
Po prostu obawiam się żę w tym przypadku makro nie przyśpieszy pracy całego arkusza bo wg mnie nie będzie szybsze od "mojego" rozwiązania opartego na funkcjach. W dodatku trzeba by zapytać czy to makro (po jednym uruchomieniu) miało by aktualizować wszystkie 30 arkuszy na raz?
Zauważ że makro będzie musiało wykonać pętle w ilości równej 30.000 danych w bazie razy 30 arkuszy = 900.000 razy. Przy okazji sprawdzając warunki i wpisując poszczególne wartości do arkuszy. To też będzie trwało.
Ale spróbować można.
Tylko już teraz konkretne pytanie czy docelowy arkusz (struktura arkuszy i układ wierszy i kolumn) jest taki jak w przesłanym przez ciebie załączniku. Bo już w makro trzeba określać konkretnie miejsca docelowe.
Dodane po ok.60 minutach
-----------------------------------
Przed chwila sprawdziłem i
bijąc się w piersi potwierdzam że przy 40.099 danych w bazie zmiana poszukiwanego ciągu powoduje przeliczenie arkusza które trwa ok.4-5 minut (Sprzęt pentium dual-core 2.6GHz i 3 GB ramu)
Tak się nie da pracować.
Myślę że trzeba znaleźć inne rozwiązanie.
Jak znajdę chwilę to spróbuje z makrem, ale czuje że będzie to samo przy tylu danych.