Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Turbo Pascal] Baza danych, użycie CASE.

yuna517 01 Lut 2011 16:41 1850 6
  • #1 01 Lut 2011 16:41
    yuna517
    Poziom 2  

    Witam, mam pewien program, zrobiłam wstępny zarys programu tyczący baz danych temat zadania:
    użytkownik ma menu:
    1 - wpisz dane
    2 - wyświetl element
    3 - wyświetl wszystkie
    4 - wyjście

    nauczyciel nam wprowadził case

    mój program wygląda w następujący sposób:

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Jednakże po "tekst1;" nie mam bladego pojęcia co mam dalej wpisać. Po wciśnięciu "run" wyświetla mi się "Baza danych - menu" i po wciśnięciu liczby od 1 do 4 zamyka mi się okno, powracając do programu. Natomiast sam program ma wyglądać następująco, jest menu które już opisałam i po wciśnięciu odpowiedniej liczby tak jak to w przypadku np. 1 ma wpisać użytkownik pewne dane, natomiast po wciśnięciu np. 3 to co zostało wprowadzone ma się pojawić.
    Dzięki z góry za pomoc.

    0 6
  • #2 02 Lut 2011 16:08
    Estarriol
    Poziom 15  

    1) Nie programowałem w Pascalu wieki, ale na pierwszy rzut oka - czy read(liczba); nie zwraca czasem kodu ASCII wpisanego znaku? wówczas w case należałoby liczby ująć w apostrof, '1'.

    2) Widzę literówkę przy "procedure".

    3) Radzę nauczyć się używać wcięć.

    0
  • #3 02 Lut 2011 18:35
    yuna517
    Poziom 2  

    No z tym procedure to może i mi się literówka zrobiła jak przepisywałam, początek programu sprawdzał mi nauczyciel, a on ostatnio miał sporo na głowie to nie był w stanie stwierdzić czy aby na pewno powinno się napisać 1 czy '1' więc kazał nam posprawdzać przy pisaniu programu. Ja natomiast z programowaniem mam do czynienia od października ale lekcje PSiO przypadają nam pod sam koniec dnia a w tedy dopiero o 17 ze szkoły wychodzę a idę na 8 więc mało kto po tylu godzinach coś jeszcze wszystko dokładnie rozumie. I dla mnie pisanie w Turbo Pascalu to jedna wielka czarna magia. Czytanie różnych kursów też niestety nie daje żadnego efektu, więc stąd ta prośba skierowana o pomoc. Poza tym przy ujęciu liczby w apostrof występuje błąd.

    0
  • #4 03 Lut 2011 12:08
    walek33
    Poziom 28  

    Jedynka jest OK. Ma być liczbą. Zamiast read(liczba) użyj readln(liczba) i zadziała.

    Dodane:
    A tak na marginesie popatrz na końcówkę swojego programu bo chyba się trochę zakręciłeś.

    0
  • #5 03 Lut 2011 14:20
    yuna517
    Poziom 2  

    Niestety wprowadzenie tej zmiany nic nie daje, a nawet nie pojawia mi się tekst Podaj liczbę a po wpisaniu jednej z liczb i wciśnięciu klawisza enter zamyka mi się okno podglądu.

    0
  • #6 03 Lut 2011 22:51
    walek33
    Poziom 28  

    Nie wiem, czy to błędy przy przepisywaniu ale w Twoim kodzie jest ich kilka.
    Np:
    dwukropek zamiast średnika w linii

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    cudzysłów zamiast apostrofu w linii
    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Po drobnych poprawkach działa.
    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Cytat:
    a nawet nie pojawia mi się tekst Podaj liczbę

    A co Twoim zdaniem ma ów rzeczony tekst wyświetlić. TP nie jest wróżką i na domysły nie bierze.

    0
  • #7 05 Lut 2011 12:23
    yuna517
    Poziom 2  

    Dzięki za pomoc, może nie do końca o to chodziło ale dzięki za wszystko :).

    0