Witam.
Mam pytanie o literaturę z zakresu projektowania instalacji elektrycznych głównie dla obiektów przemysłowych np. hale produkcyjne.
Wiem że to nie jednej osobie wyda się pytaniem banalnie śmiesznym gdyż wiele publikacji jest w internecie i wystarczy wcisnąć szukaj ale nie o to mi chodzi.
Chodzi mi o konkretne pozycję w której zawarte jest dane zagadnienie odnośnie tematu a do niego metodyka obliczeń z uwzględnieniem norm użytych w tym zagadnieniu.
Pozycje literackie interesują mnie głównie dla instalacji niskiego napięcia.
Tematyka w zakresie od przyłączy poprzez uziomy, instalacje kablową, oświetlenie, siłę, zabezpieczenia, odgromówkę kończąc na pomiarach jakie wykonuje się po owych czynnościach.
Interesowały by mnie też przykładowe projekty takich instalacji. Jeśli ktoś w was, użytkowników tego forum, zna stronki z przykładowymi projektami lub ma możliwość udostępnienia takich projektów w celach edukacyjnych to był bym strasznie wdzięczny
Przykładowa literatura jaką udało mi się przejrzeć jak i po części przeanalizować:
1) Wymagania techniczne dla instalacji elektrycznych niskiego napięcia w budynkach / Andrzej Boczkowski.
Autorzy: Boczkowski, Andrzej.
Wydawnictwo: Warszawa : Dom Wydaw. MEDIUM, 2008.
Opis fizyczny: 199 s. / il. / 24 cm.
2) Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych / Brunon Lejdy.
Autorzy: Lejdy, Brunon.
Wydawnictwo: Warszawa : Wydaw. Nauk.-Techn., 2009.
Opis fizyczny: 405 s. / il. / 24 cm.
3) Projektowanie instalacji elektrycznych w obiektach przemysłowych: zagadnienia wybrane / Waldemar Dołęga, Mirosław Kobusiński.
Autorzy: Dołęga, Waldemar, Kobusiński, Mirosław.
Wydawnictwo: Wrocław : Oficyna Wydaw. Politechniki Wrocławskiej, 2009.
Opis fizyczny: 267 s. / il. / 24 cm.
4) Poradnik projektanta elektryka: podstawy zasilania budynków mieszkalnych, użyteczności publicznej i innych obiektów nieprzemysłowych w energię elektryczną z przykładowymi projektami oraz przepisami prawnymi na płycie CD : (stan prawny na dzień 1 sierpnia 2010
Autorzy: Orzechowski, Marcin, Wiatr, Julian.
Wydawnictwo: Warszawa : Dom Wydaw. MEDIUM, 2010.
Opis fizyczny: 1021 s. / il. / 24 cm. + / CD.
5) Instalacje elektryczne / Henryk Markiewicz.
Autorzy: Markiewicz, Henryk.
Wydawnictwo: Warszawa : Wydaw. Nauk.-Techn., 2008.
Opis fizyczny: 365 s. / il. / 24 cm.
6) Instalacje elektryczne w budynkach mieszkalnych w pytaniach i odpowiedziach / Kazimierz Pazdro, Antoni Wolski.
Autorzy: Pazdro, Kazimierz, Wolski, Antoni.
Opis fizyczny: 209 s. / il. / 21 cm.
7) Instalacje elektryczne: budowa, projektowanie i eksploatacja / oprac. Stefan Niestępski.
(Skrypty WPW dla Kierunku Elektrotechnika)
Autorzy: Niestępski, Stefan.
Wydawnictwo: Warszawa : Oficyna Wydaw. Politechniki Warszawskiej, 2005.
Opis fizyczny: 428 s. / il., tabl. 1 / 24 cm.
Oraz interesowało by mnie wasze zdanie na temat tych publikacji - niestety do nich nie mam dostępu
I w zależności czy będą w moim punkcie SEP będę musiał się do niego zapisać:
Vademecum elektryka - 2009
wydawnictwo: Stowarzyszenie Elektryków Polskich SEP COSIW
ISBN: 978-83-61163-13-8
wydanie: 2009 / IV
str. 690, oprawa miękka
Nowy poradnik elektroenergetyka przemysłowego
Jerzy Laskowski
Centralny Ośrodek Szkolenia i Wydawnictw SEP
Format A5
Ilość stron 588
Vademecum elektryka. Bezpieczeństwo użytkowania instalacji elektrycznych
wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Polcen
Instalacje elektryczne w mieszkaniach i budynkach mieszkalnych oraz ochrona odgromowa budynków
Autor: mgr inż. Andrzej Boczkowski
format A5, str. 354
stan prawny: 15 czerwca 2008
Pozdrawiam: JohnySpZOO
Mam pytanie o literaturę z zakresu projektowania instalacji elektrycznych głównie dla obiektów przemysłowych np. hale produkcyjne.
Wiem że to nie jednej osobie wyda się pytaniem banalnie śmiesznym gdyż wiele publikacji jest w internecie i wystarczy wcisnąć szukaj ale nie o to mi chodzi.
Chodzi mi o konkretne pozycję w której zawarte jest dane zagadnienie odnośnie tematu a do niego metodyka obliczeń z uwzględnieniem norm użytych w tym zagadnieniu.
Pozycje literackie interesują mnie głównie dla instalacji niskiego napięcia.
Tematyka w zakresie od przyłączy poprzez uziomy, instalacje kablową, oświetlenie, siłę, zabezpieczenia, odgromówkę kończąc na pomiarach jakie wykonuje się po owych czynnościach.
Interesowały by mnie też przykładowe projekty takich instalacji. Jeśli ktoś w was, użytkowników tego forum, zna stronki z przykładowymi projektami lub ma możliwość udostępnienia takich projektów w celach edukacyjnych to był bym strasznie wdzięczny

Przykładowa literatura jaką udało mi się przejrzeć jak i po części przeanalizować:
1) Wymagania techniczne dla instalacji elektrycznych niskiego napięcia w budynkach / Andrzej Boczkowski.
Autorzy: Boczkowski, Andrzej.
Wydawnictwo: Warszawa : Dom Wydaw. MEDIUM, 2008.
Opis fizyczny: 199 s. / il. / 24 cm.
2) Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych / Brunon Lejdy.
Autorzy: Lejdy, Brunon.
Opis fizyczny: 405 s. / il. / 24 cm.
3) Projektowanie instalacji elektrycznych w obiektach przemysłowych: zagadnienia wybrane / Waldemar Dołęga, Mirosław Kobusiński.
Autorzy: Dołęga, Waldemar, Kobusiński, Mirosław.
Wydawnictwo: Wrocław : Oficyna Wydaw. Politechniki Wrocławskiej, 2009.
Opis fizyczny: 267 s. / il. / 24 cm.
4) Poradnik projektanta elektryka: podstawy zasilania budynków mieszkalnych, użyteczności publicznej i innych obiektów nieprzemysłowych w energię elektryczną z przykładowymi projektami oraz przepisami prawnymi na płycie CD : (stan prawny na dzień 1 sierpnia 2010
Autorzy: Orzechowski, Marcin, Wiatr, Julian.
Wydawnictwo: Warszawa : Dom Wydaw. MEDIUM, 2010.
Opis fizyczny: 1021 s. / il. / 24 cm. + / CD.
5) Instalacje elektryczne / Henryk Markiewicz.
Autorzy: Markiewicz, Henryk.
Wydawnictwo: Warszawa : Wydaw. Nauk.-Techn., 2008.
Opis fizyczny: 365 s. / il. / 24 cm.
6) Instalacje elektryczne w budynkach mieszkalnych w pytaniach i odpowiedziach / Kazimierz Pazdro, Antoni Wolski.
Autorzy: Pazdro, Kazimierz, Wolski, Antoni.
Opis fizyczny: 209 s. / il. / 21 cm.
7) Instalacje elektryczne: budowa, projektowanie i eksploatacja / oprac. Stefan Niestępski.
(Skrypty WPW dla Kierunku Elektrotechnika)
Autorzy: Niestępski, Stefan.
Wydawnictwo: Warszawa : Oficyna Wydaw. Politechniki Warszawskiej, 2005.
Opis fizyczny: 428 s. / il., tabl. 1 / 24 cm.
Oraz interesowało by mnie wasze zdanie na temat tych publikacji - niestety do nich nie mam dostępu

Vademecum elektryka - 2009
wydawnictwo: Stowarzyszenie Elektryków Polskich SEP COSIW
ISBN: 978-83-61163-13-8
wydanie: 2009 / IV
str. 690, oprawa miękka
Nowy poradnik elektroenergetyka przemysłowego
Jerzy Laskowski
Centralny Ośrodek Szkolenia i Wydawnictw SEP
Format A5
Ilość stron 588
Vademecum elektryka. Bezpieczeństwo użytkowania instalacji elektrycznych
wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Polcen
Instalacje elektryczne w mieszkaniach i budynkach mieszkalnych oraz ochrona odgromowa budynków
Autor: mgr inż. Andrzej Boczkowski
format A5, str. 354
stan prawny: 15 czerwca 2008
Pozdrawiam: JohnySpZOO