Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Bosch SGS69L18GB/13 pozostawia plamy

goffeer 02 Feb 2011 17:44 6278 9
    goffeer
    Level 2  
    witam, mam problem ze zmywarka Bosch SGS 69L18GB/13 ktora od kilku dni pozostawia male biale plamki na naczyniach zwlaszcza w gornym koszu. Wyglada to jakby byly to pozostalosci nierozpuszczonej soli. Probowalismy juz roznych metod takich jak zwiekszenie/zmniejszenie dozowania nablyszczacza, zwiekszenie/zmniejszenie ustawien twardosci wody, mycie na wszystkich programach ( do tej pory mylismy na programie szybkim 40min. i zawsze wszystko bylo czysciutkie), wyczyscilismy w srodku wszystko co bylo mozliwe, grzalka grzeje, wyglada na to, ze poszczegolne programy dzialaja prawidlowo. Prosze o pomoc bo juz nie wiem co moze byc przyczyna.
    mj_sup
    Level 17  
    Witam
    a więc pozostało wyczyścić całą zmywarkę bo możliwe że nie daje już takiego ciśnienia i nie wypłukuje naczyń tak jak należy
    goffeer
    Level 2  
    Dzieki za rade, ale jak juz wspomnialem czyscilem "wszystko" tzn wyjalem wszystkie elementy z wnetrza zmywarki i dokladnie je reczne czyscilem. czyscilem rowniez filtr na wlocie wody.
    movzx
    Level 39  
    Jaki detergent? Dysze zraszaczy nie pozatykane? Nie były grzebane igłą lub czymś podobnym? Jak duże są te plamki?

Niezłym sposobem na przepłukanie układu jest włączenie programu intensywnego, z proszkiem, bez talerzy - i kiedy już nagrzeje do wysokiej temperatury wyjąć na chwilę (minuta-dwie) jeden a potem drugi zraszacz (po jednym naraz).

Sól dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc raczej nie zostanie na naczyniach. Może być osad z tabletek, kamień, korozja szkła (jeśli tylko szkło, ale to raczej wygląda jak tęcza) lub korozja naczyń metalowych.
    goffeer
    Level 2  
    Używam soli i tabletek znanej marki, wszystkie otwory w zraszaczach drożne, czyszczone tylko szczotką, plamki malutkie ale jest ich bardzo dużo. Zapomniałem dodać, że raz włożyłem ręcznie umyta szklankę i puściłem program (bez tabletki ). Po skończeniu na szklance były te plamki. Co jeszcze można zrobić?
    ~wac
    Level 21  
    Włącz ją na najintensywniejszy program i włóż do tego pół dużej cytryny.Nadziej ją na jeden drut od talerza ,żeby nie spadła .Cytryna wyczyści przewody w zmywarce.Rób tak raz w miesiącu ,a zmywarka będzie elegancko czysta w środku.Częściej używaj programów dłuższych, które mają wyższe temperatury mycia w porównaniu z 40 min. cyklem.

Pozdrawiam
    mj_sup
    Level 17  
    Witam
    zawsze jak klient mówi ze mu zmywarka nie myje naczyń jak się należy to zawsze rozbieram ja na czynniki pierwsze i wszystko dokładnie czyszczę ale naprawdę wszystko i to dokładnie i zawsze to pomaga
    pozdrawiam
    gooduser
    Level 10  
    Quote:
    Witam
    zawsze jak klient mówi ze mu zmywarka nie myje naczyń jak się należy to zawsze rozbieram ja na czynniki pierwsze i wszystko dokładnie czyszczę ale naprawdę wszystko i to dokładnie i zawsze to pomaga
    pozdrawiam

zgoda, a co jeśli zmywarka ma 2 miesiące?
    movzx
    Level 39  
    gooduser wrote:
    Woła się serwis. Skoro kupiłeś zmywarkę która ma myć, to reszta jest zmartwieniem producenta.
    Oczywiście wcześniej trzeba sprawdzić czy używana jest zgodnie z instrukcją, coby na głupka nie wyjść ;)
    gooduser
    Level 10  
    movzx wrote:
    gooduser wrote:
    Woła się serwis.

Żeby nie było off topa. Po a raczej podczas wizyty serwisanta dowiedziałem się jedynie, że w jego /serwisanta/ zmywarce tak nie jest, aby pozostawały tak jak opisane przez autora wątku zacieki, plamiki resztek blizej nieokreślonej substancji. Ponadto jego /znowu serwisanta/ kolega ma identyczne naczynia jak jego i u kolegi są zacieki, a u niego nie ma... Co mam serwisanta trzymać za rękę i powiedzieć: Panie nie wyjdziesz stąd, aż naczynia będą lśnić?