Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eagle ... czy jest mozliwe auto routing?

kopernik8 19 Oct 2004 15:39 2021 7
Altium Designer Computer Controls
    kopernik8
    Level 21  
    Witam!
    Mam eagle i nie dziala mi auto route...
    Program twierdzi bym spojżał do help'a...czy wina leży w tym że działa jako "freeware wersion" ???Jeżeli tak to jak go zarejestrować domowym sposobem...?
    Nawet nie moge przenosic elementów w edytorze PCB. :evil:
  • Altium Designer Computer Controls
    SQ9MEM
    Level 29  
    Eagle, nawet w wersji darmowej obsługuje autorouter, jedyne ograniczenia to to ograniczenie do dwóch warstw ścieżek i ograniczenie wielkości płytki. Przeinstaluj program i spróbuj jeszcze raz.
  • Altium Designer Computer Controls
    kopernik8
    Level 21  
    OK już sobie poradziłem.
    Można zadeklarować które konkretnie ścieżki mają być grube a które zwykłe?
    Czy trzeba poprostu narysować te priorytetowe?
    SQ9MEM
    Level 29  
    Niestety, ale z tego co wiem, to nie można zadeklarować, które ścieżki mają być grubsze, a które cieńsze. Rozwiązanie, które ja stosuje to ręczna zmiana grubości, już po routingu. Pozdrawiam
    Kisiel
    Level 13  
    Witam takie problemy występują w wersji free. Elementy ustawiać można tylko na ograniczonym obszarze którego lewy dolny narożnik znajduje się przy "znaczku" (nie wiem jak to nazwać) krzyżyka na ekranie.
    Jeśli wszystkie twoje elementy będą leżeć na tym obszarze (na prawo i w górę od krzyżyka) to wszystko będzie działać prawidłowo.

Pozdrawiam Karol

PS. Przynajmniej u mnie tak jest
    zenek1
    Level 18  
    Różne grubości ścieżek można ustawić: Edit/Net Classes (na samym dole) i można wpisywać nazwy ścieżek i parametry. Niestety z tego co wiem to obowiązują dla całej ścieżki. Tak więc jeżeli chcesz pogrubić tylko na pewnym odcinku to pozostaje zmiana ręczna.
    piepszu
    Level 2  
    panowie
    jak, albo gdzie ustawić żeby auoruting wygenerował ścieżki tylko z jednej strony płytli, top albo bottom jako płytka jednostronna.
    zenek1
    Level 18  
    menu Tools/Auto...
    zakładka: General
    Preferred Directions: bez strony elementów: Top N/A
    lub bez strony druku: Bottom N/A