Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Orange Freedom Pro seria mv 400

adi1917 03 Lut 2011 11:35 3169 27
  • #1 03 Lut 2011 11:35
    adi1917
    Poziom 7  

    Cześć wszystkim!! Mam problem z internetem Orange Freedom Pro z serii mv400 . Chodzi mi tak powoli ten internet sciaga mi z predkoscia 7kb/s (nic nie moge sciagnac, fimiki zacinaja sie na youtube) mam antene wzmacniajaca ale ona nic nie pomaga :( Co ja musze zrobic zeby lepiej mi chodzil? A predkosc ma ok 1MB/S !!

  • #2 07 Lut 2011 15:13
    broniś77
    Poziom 11  

    Może przekroczyłeś limit pobranych danych w bieżącym miesiącu?

  • #3 07 Lut 2011 19:32
    adi1917
    Poziom 7  

    Raczej nie bo już tak jest jakieś 4 dobre miechy tak muli!! A zreszta nic nie sciagam bo z taka predkoscia nic nie sciagne.. Pierwsze kilka miesiecy dobrze odbieral a teraz zalamanie :(

    Dodano po 1 [minuty]:

    PROSZĘ powiedzcie jaka jest przyczyna tego, że tak słabo mi on odbiera PLZ.

  • #4 07 Lut 2011 19:46
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Jaki jest poziom sygnału odbieranego przez router ?

  • #5 08 Lut 2011 06:59
    adi1917
    Poziom 7  

    raz jest inny raz jest inny ale mam:
    -85dbm
    -98dbm
    a zasieg pisze ze znakomity

  • #6 08 Lut 2011 17:37
    zwyklyczlowiek
    Poziom 22  

    Stawiam tu raczej na zapchane łącze. Czy próbowałeś przestawić antenę na inny nadajnik?
    Mapa BTS
    PS. U mnie, jak korzystam z tego w Warszawie, gdzie nie mam anteny, a sygnał jak wiadomo jest beznadziejny - kiedy łącze zwalnia, pomaga puszczenie kilka razy pinga na onet.pl - nie mam pojęcia w jaki sposób to działa, ale działa.

  • #7 08 Lut 2011 19:37
    adi1917
    Poziom 7  

    Czyli jak ja ją mam przestawić na inny nadajnik ? W inne miejsce?

  • #8 09 Lut 2011 01:45
    zwyklyczlowiek
    Poziom 22  

    Wiesz, gdzie masz nadajniki,otwierałeś link :D? No to chyba proste jak. A czy do tego trzeba przenosić antenę, czy wystarczy obracać sam sobie odpowiesz bo ja nie znam twojego mieszkania czy budynku. Antena powinna być wystawiona na zewnątrz i w miarę możliwości "widzieć" BTS-a.

  • #9 09 Lut 2011 19:49
    adi1917
    Poziom 7  

    Probowalem nic nie daje!!!

    Dodano po 13 [minuty]:

    Mam ja ustawiono tak jak ma byc i jest nawet gorzej!!!

  • #10 09 Lut 2011 20:25
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    - do którego gniazda antenowego jest podłączona antena, czy druga antenka fabryczna jest zdemontowana ?
    - jaka to antena (ile ma zysku), ile metrów kabla, możesz zrobić zdjęcie, jak jest zamontowana ?

  • #11 10 Lut 2011 16:22
    adi1917
    Poziom 7  

    ta zwykla chyba 14m taka mi w orange dali za 50zl.
    A druga antenka fabryczna jest zamontowana.

  • #12 10 Lut 2011 17:26
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Czytałeś cały mój post czy tylko co trzecie słowo... ?

  • #14 10 Lut 2011 19:21
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Anteny CDMA To do której anteny jest podobna ? I czy jest zamontowana tak jak na fotkach ? Czy podłączona jest do gniazda TX/RX czy do RX ? Ile masz mniej więcej po prostej do przekaźnika, na który jest ustawiona ?

  • #15 10 Lut 2011 20:39
    adi1917
    Poziom 7  

    Podlaczona jest do TX/RX
    Jest podobna do 4
    Mam ja na strychu bo dalej kabel nie siega .
    i jest oparta o sciane .

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jest jakas szansa, ze jak pojde do orange i im powiem, ze tak slabo mi chodzi ten net to oni zrobia cos z tym?

    Dodano po 8 [minuty]:

    speedtest
    download Kbps 93
    upload Kbps 26
    sam widzisz a mam teraz ustawione w routerze
    -83 dBm
    -82 dBm

  • #16 10 Lut 2011 20:40
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    tzn. jak stoi ? "Patrzy" chociaż tak, jak na tych zdjęciach pionowo "grzebieniem" w kierunku bts-a ?


    a jaka jest wartość szumu (noise)?

  • #17 11 Lut 2011 15:38
    adi1917
    Poziom 7  

    poziomo stoi . A to co ma do tego?

  • #18 11 Lut 2011 18:45
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Np. to, że jest to antena kierunkowa. I co oznacza "poziomo"...

  • #19 11 Lut 2011 20:26
    adi1917
    Poziom 7  

    ona jest oparta o sciane bo juz dalej kabel nie siega.
    wczesniej tak byla i bylo dobrze

    Dodano po 47 [minuty]:

    A ci jak chodzi ten internet?

    Dodano po 3 [minuty]:

    Jutro bede dzialal sproboje ja ustawic tak jak ty mowisz ,, grzbietem w kierunku nadajnika " moze cos to da :)

  • #20 11 Lut 2011 21:46
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Wiesz co - gdybyś dokładniej czytał i udzielał kompletnych odpowiedzi, łatwiej byłoby Ci pomóc. Co prawda, prawidłowe ustawienie antenty to podstawa, ale wcale nie gwarantuje sukcesu bez znajomości odpowiedzi na resztę pytań, na które milczysz. A tak, w następnym poście wyrazisz swoje niezadowolenie, że "nie działa !!! jest gorzej jak było !!!".

    P.S. Internet mi działa całkiem nieźle, ale nie wiem, po co Ci ta informacja - nigdzie nie napisałem przecież,żebym używał CDMA...

  • #21 12 Lut 2011 07:15
    adi1917
    Poziom 7  

    mam ja ustawiono tak jak mowiles i jest :
    -80 dBm
    -81dBm
    I nic nie pomoglo

    Dodano po 1 [minuty]:

    To wes jeszcze raz napisz co mam teraz zrobic! OK?

  • Pomocny post
    #22 12 Lut 2011 10:15
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Chyba jesteś w stanie przeczytać jeszcze raz cały wątek i podać odpowiedzi na pytania, na które ich nie udzieliłeś...

    Porównując mapki na btsearch.pl z mapą zasięgów Orange oraz podane przez Ciebie odczyty z poszczególnych (jak mniemam) anten przypuszczam, iż jesteś w zasięgu co najmniej 4 bts-ów. Spróbuj 2 kombinacji:
    - odłącz tą małą, standardową antenkę od routera i anteną kierunkową spróbuj uchwycić poszczególne bts-y. Jednakże w związku ze sposobem jej "montażu" nie liczyłbym na szczególny sukces tego rozwiązania,
    - odepnij antenę kierunkową ze strychu, podłącz dwie antenki standardowe i popróbuj różnych ustawień routera w domu (największ możliwości daje wtedy połączenie bezprzewodowe do routera, przy połączeniu kablowym zasięg kombinacji jest niestety ograniczony), czasem nawet przesunięcie o 10 cm robi dużą różnicę.

    P.S. Popraw błędy ortograficzne i interpunkcję w swoich postach, bo zaraz wpadnie tu Mr Moderator i pozamiata ;)

  • #23 12 Lut 2011 19:56
    adi1917
    Poziom 7  

    Wszystko jest tak jak ty piszesz i nic nie pomoglo moze ciupke szybciej chodza strony . Sciaga z szybkoscia 3kb/s.

  • #24 12 Lut 2011 20:34
    witoj
    Poziom 29  

    Sprawdź na orange.pl dostępne środki po zalogowaniu się, hasło i login masz na umowie.
    Jeżeli nie przekroczyłeś limitu to pozostaje ustawić antenę na dachu i wybrać nadajnik najmniej obciążony(szybszy).
    Modem na strych i połączyć kablem Lan lub Wifi z komputerem.

  • #25 13 Lut 2011 08:29
    adi1917
    Poziom 7  

    Nom dobrze mówisz!!!

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ściągać to ja nic nie ściągałem wiec chyba limitu nie przekroczyłem. Ale sprawdze.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Teraz ustawiłem tą antenę że mam :
    -78/79 dBm
    -82/84 dBm
    Moim zdaniem to teraz powinien śmigać. Wcześniej miałem gorzej i ściągał po 200-300 kb/s

    Dodano po 17 [minuty]:

    Ja już sam nie wiem o co to chodzi! Może do ORANGE się trzeba przejechać? Jak ty uważasz?

  • #26 14 Lut 2011 15:28
    adi1917
    Poziom 7  

    salmon Wielkie DZIĘKUJE pomogło :))

  • #27 14 Lut 2011 17:17
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    To się Cieszę, że w końcu... Napisz jeszcze, co dokładnie pomogło, zostaw informację dla innych "poszukujących".

  • #28 14 Lut 2011 20:03
    adi1917
    Poziom 7  

    Nastawilem ta antene tak jak mowiles w strone bts'a!!!!

    Dodano po 3 [minuty]:

    Sciaga mi teraz z 50-150kb/s Ale mam szybszy upload od downloadu (dziwne)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME