Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alienware m15x windows 7 brak ekranu biosa i ładowania win

03 Feb 2011 18:17 1811 8
  • Level 9  
    Witam,

    Mam nietypowy problem :) mój komputer po zamknięciu nie pokazuje okna biosu ani ładowania systemu (czarny ekran) następnie włącza sie powitalny windows 7
    gdy resetuje wszystko jest ok czyli okno Bios i latające kwadraciki windowsa.
    Czy jest ktoś wstanie mi pomóc???

    Z góry dziękuję
  • Level 17  
    po zamknięciu systemu - komputery nie pokazują biosu, oraz nie wyświetlają ekranu powitania ;)

    ps. jak włączasz komputer to wejdź do biosu klawisz delete lub F8, ewentualnie F2 i sprawdź czy nie masz włączonego ekranu powitalnego
  • Level 9  
    "po zamknięciu systemu - komputery nie pokazują biosu, oraz nie wyświetlają ekranu powitania ;)

    ps. jak włączasz komputer to wejdź do biosu klawisz delete lub F8, ewentualnie F2 i sprawdź czy nie masz włączonego ekranu powitalnego"



    No dokładnie problem polega na tym iż po zamknięciu systemu i włączeniu go ponownie nie pokazuje sie "okno" bios ani ładowania windows natomiast jeżeli zrobie restart jest ok

    Dodano po 11 [minuty]:

    w biosie jest ok padł mi napęd dvd rom czy to może mieć znaczenie???
  • Level 17  
    tomsul1 wrote:
    w biosie jest ok padł mi napęd dvd rom czy to może mieć znaczenie???


    może rozważnym krokiem byłoby odłączenie zasilania od rzekomo uszkodząnego napędu i sprawdzenie, czy problem pojawia się nadal.
  • Level 21  
    :) on się hibernuje a nie wyłącza kolego... Dlatego nie widać BIOS'u ani ładowania systemu.
  • Level 9  
    Niestety nie mogę rozkręcić lapka mam naklejki gwarnacyjne i też nie jest to hibernacja ponieważ jak zmienię coś w biosie i się rebootuje to nie mam ekran się nie zapala do czasu ekranu "zapraszam"

    Dodano po 2 [minuty]:

    Sorrka zagmatwałem postaram się prościej
    po zmianach w biosie restartuje się komp i nie pokazuje ekranu do czasu pojawienia się ekranu startowego "zapraszam" tak jak przy hibernacji.
  • Level 21  
    Hmmm... To przywróć ustawienia fabryczne. Grzebanie w BIOS'ie ma swoje dalsze efekty.
    Chyba nie liczysz na to, że Ci powiemy co zmieniłeś. Musisz wiedzieć co robisz i brać za to odpowiedzialność. Nie czytamy również w myślach i nie wróżymy z fusów.
  • Level 9  
    niestety nie pomogło:(

    Dodano po 2 [minuty]:

    problem polega na tym ze nic nie robiłem oddałem do servisu na wycene dvd rom i po powrocie zaczął wariowac
  • Level 9  
    może mi ktoś jeszcze powiedzieć dlaczego po wyłączeniu z zasilania i wyjeciu baterii ( reset twardy biosa) uruchamia się poprawnie a następne zamknięcie systemu znowu z czarnym ekranem...