Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz gitarowy z przesterem

speedboss 06 Apr 2011 19:15 16209 85
Computer Controls
    speedboss
    Level 11  
    Czy nic się nie stanie, jeżeli przy regulacji drive volume, gain i treble, zamiast potencjometrów 100K zastosuję 220K? Bo niestety przez pomyłkę zostały zakupione potencjometry 220K.
  • Computer Controls
    Anonymous
    Anonymous  
    speedboss
    Level 11  
    A czy miast 1n4448 mogę użyć 1n4148?
  • Computer Controls
    speedboss
    Level 11  
    Dzięki, czyli mam wszystkie części. Kończę projektowanie PCB i niedługo zrobię przedwzmacniacz. Całą resztę już mam.
    speedboss
    Level 11  
    Niestety w sklepie elementy zostały pomylone. Bardzo źle będzie jeżeli zamiast kondensatorów 33nF zastosuję 47nF? Płytka jest wytrawiona, na stronie bez miedzi "zatransferowane" są części więc nie ma problemu z szukaniem co gdzie wlutować. Scalaki i elektrolity już polutowane, czekam tylko na odp na powyższe pytanie
    i niedługo będę mógł ukończyć wzmacniacz.
    Anonymous
    Anonymous  
    speedboss
    Level 11  
    No więc złożyłem, wszystko w całość, głośnik jedynie głośno buczy, kiedy zmniejszę basy to jest trochę ciszej, inne potencjometry nic nie zmieniają, jedynie dotknięcie jakiegoś gołego fragmentu kabla do potencjometru sprawia, że jest o wiele ciszej. Gitary w ogóle nie słychać, ale połączenie jest, bo kiedy dotknę strun to głośnik trochę mniej buczy. Długa jest lista rzeczy które mogłem spartaczyć?
    To tylko problem przedwzmaka, bo jak podłączyłem gitarę bezpośrednio pod końcówkę mocy to gra super, problem z tym, że ma tylko cleana i zero regulacji :/
    speedboss
    Level 11  
    To co może być nie tak? Nie chciałbym zakończyć budowy na tym etapie.
    BolzZ
    Level 26  
    Nie tak może być wszystko, zwłaszcza, że sam projektowałeś płytkę i mogłeś się pomylić. Musisz kolejno posprawdzać wszystkie stopnie. Masz oscyloskop?
    speedboss
    Level 11  
    Mam, ale nie wiem jak się nim posługiwać.
    BolzZ
    Level 26  
    Puść na wejście jakiś sygnał, sinus około 1kHz i sprawdzaj na kolejnych stopniach co się dzieje. Najpierw na wyłączonym drive zerknij na 7. nóżkę U1, potem na 1. nóżkę U1, potem 6. U3, potem 1. U3, a na koniec na wejście TDA, czyli 1. nóżka U4 i daj znać o tym, co zaobserwowałeś.
    Jeżeli nie umiesz tego zrobić oscyloskopem, to jakąś orientację da obserwacja przy użyciu innego wzmacniacza:
    Puść na wejście sygnał tak jak poprzednio, a kolejne stopnie sprawdzaj przy pomocy kabla wpiętego w jakiś inny, sprawny wzmacniacz.
    speedboss
    Level 11  
    Jak na razie wzmacniacz jest złożony tak, żeby grał na cleanie (bez przedwzmacniacza) i zanim zacznę wszystko rozkładać to może bym lepiej wkleił płytkę przedwzmaka i ktoś by ocenił, czy błędy?
    Anonymous
    Anonymous  
    speedboss
    Level 11  
    Wiem, że jest dość nie czytelne, ale to mój pierwszy raz :D Szare kreski to zworki, podpisy na układach to numer znajdującej sie najbliżej cyfry nóżki, żeby było wiadomo co i jak, bo dopiero potem skapnąłem się, że ustawia się układ tak, jak pokazuje to wcięcie w układzie. Potencjometry są na kablach.
    http://hostuje.net/file.php?id=935f2b32942f5ca0a62456cdbb0ae489
    Anonymous
    Anonymous  
    speedboss
    Level 11  
    To jest rozszerzenie z programu dim trace. W takim razie jak mam udostępnić płytkę?
    barpiomer
    Level 11  
    Witam!
    Najlepiej zrób screena płytki, a następnie użyj opcji "dodaj obrazek" ;).
    Anonymous
    Anonymous  
    speedboss
    Level 11  
    Dzięki za słowa uznania. Przy płytce spędziłem wiele godzin. Końcówki nie są zwarte. Mail: krzysszu(malpa)poczta.onet.pl
    Jeszcze raz wielkie dzięki ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    speedboss
    Level 11  
    Dzięki. W przyszłym tygodniu będę miał nowego kompa, bo na obecnym to firefoxa ciężko włączyć, to wypróbuję program i dam znać. Rozumiem, że on powinien mi pomóc w znalezieniu błędu na płytce?
    speedboss
    Level 11  
    Po baaardzo długiej nieobecności i wielu kombinacjach ze wzmacniaczem, wciąż działa tylko clean. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie podłączyć porządne trafo pod wzmak
    (z zasilacza wypełza 24V co sprawia, że 40W Randall bez problemu mnie przekrzykuje) Do tego dowolny przedwzmacniacz monofoniczny dobrej jakości (mam nadzieję, że znajdę schemat godny uwagi) no i w końcu jakiś przester, chociażby ten: http://webbox.w.interia.pl/distortion.html Chętnie skorzystałbym z gotowego schematu całego wzmacniacza, ale ilość elementów sprawia że, jest duże prawdopodobieństwo popełnienia błędu, a brak wzmacniacza mi doskwiera. Jedyne co mnie zastanawia, to jak w układ wplątać footswitcha?
    barpiomer
    Level 11  
    Witam!
    Jako przester mogę polecić sansamp gt2. Jestem z niego bardzo zadowolony. Mimo, że to rozbudowany przester nie sprawił mi problemów. Podłączając za nim korektor można doszukać się bardzo fajnych ustawień ;).
    Ja nie robiłem wzmaka, mi starcza normalny wzmacniacz audio wraz z efektem i eq oraz gds30/30 :D. U mnie nie jest potrzebny osobny footswitch, po prostu albo efekt jest włączony, albo sygnał z gitary podawany jest na wzmaka.
    Pozdrawiam!
    speedboss
    Level 11  
    Postanowiłem się nie poddawać, nie mam umiejętności posługiwania się oscyloskopem, a na dodatek nigdzie nie mogę znaleźć manuala do mojego oscyloskopu (voltcraft 2040) więc nie wiem, gdzie co mogę bezpiecznie podłączyć, by nie uszkodzić oscyloskopu. Dlatego też z przypływem pieniędzy wyślę płytkę preampu do serwisu by zdiagnozowali co jest nie tak. To dotyczy płytkę preampu fendera frontmana 15g, którą zrobiłem. Mam tylko pytanie, jak zrobić do niego footswitcha. Mam na myśli cały układ od strony wzmacniacza, bo sam footswitch jako taki nie jest problemem. Jedyne co to w jaki sposób wmontować go w cały układ?