Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka gorenje wa 65205 - oznaczenia łożysk i uszczelniacza.

andrzej978 03 Feb 2011 19:04 2573 2
    andrzej978
    Level 10  
    Witam,

Bardzo proszę o pomoc. Mam nadzieję, że można wymienić uszczelniacz i łożyska bez konieczności wymiany całego zespołu piorącego. Prosiłbym o podanie oznaczeń jak w temacie.

Wystąpiła u mnie awaria pralki po prawie trzech latach dość intensywnego użytkowania objawiająca się głośną pracą bębna słyszalną głównie przy odwirowywaniu i wyczuwalnym "gruchotaniem" podczas obracania bębna ręką. Pralka co prawda dalej pierze i spełnia wszystkie swoje funkcje, ale nie chcę dopuścić, by ewentualne pogłębianie się usterki doprowadziło do poważniejszej awarii. Najprawdopodobniej uszczelniacz i łożyska bębna się zużyły. Przeszukałem to forum i nigdzie nie znalazłem informacji o oznaczeniach łożysk i uszczelniacza do tego modelu; może niedokładnie lub źle szukałem, jeśli tak, jeśli ktoś z Was wie, gdzie są takie informacje na elektrodzie lub w innym miejscu, to prosiłbym podać odnośnik.

Pomóżcie, proszę.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
  • Helpful post
    honorarac
    Level 18  
    Gorenje (40,2x72/80x8/13) + 6207 + 6305
    andrzej978
    Level 10  
    honorarac,

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

edit
    Dla potomnych - kolega honorarac podał złe wymiary uszczelniacza. Właściwe wymiary to 39,5x72/78x11/14,5. Oznaczenia łożysk się zgadzają.