Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz Tracer HighLander 500W. Żywotność i opinie.

namietnysmerf 03 Feb 2011 21:53 25434 42
    namietnysmerf
    Level 14  
    Witam! Zamierzam zakupić komputer w najbliższym czasie, lecz idąc po kosztach postanowiłem na jakieś pół roku pozostać przy fabrycznym ww. zasilaczu. Proszę o opinię na jego temat.
    User removed account
    User removed account  
    globusek14
    Level 31  
    Nie lepiej Ci złożyć coś za tą kwotę co posiadasz? Na pewno wyjdziesz na tym lepiej niż jak kupisz zestaw gdzie niektóre podzespoły są dobre a pozostałe są trefne - tak jak ten zasilacz.
    mrsebolo
    Level 25  
    namietnysmerf wrote:
    Proszę o opinię na jego temat.

Jeden z dość szerokiego grona najtańszych i najbardziej awaryjnych zasilaczy na rynku. Zdecydowanie odradzam używanie zasilaczy tracer...

Tu masz lekturę: Link
    namietnysmerf
    Level 14  
    Takie tanie to one nie są. Na stronie tracera za 182zł. Pytam, poniewaz nie wiem czy to mit sprzed lat czy rzeczywiscie zasilacze te nie mają czym się popisać. Biorę go tylko ze względu na koszta a wymienię go do pół roku czasu.
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    namietnysmerf
    Level 14  
    Chodzi o obudowę. Muszę ją kupić. Wraz z zasilaczem kosztuje 179zł. A osobno to jest okolo 80zl + 160. Ograniczają mnie środki. Dlatego pytam o żywotność tego zasilacza. O Modecomach Feel2 tez sie mowilo ze badziew a pracował u mnie 6 a u znajomego lata do dziś.
    Kasek21
    Level 43  
    Ten zasilacz pod jaką konfigurację ma być?

Bo porządna 350-tka będzie lepsza od tego Tracer'a!
    namietnysmerf
    Level 14  
    Charakterystyka prądowo-napięciowa:

* +3.3V: 22A
    * +5V: 21A
    * +12V1: 10A
    * +12V2: 15A
    * -12V - 0.8A
    * +5Vsb - 2.0A
    Nic nie chce mówić, ale ten Fortron jest słabszy od Tracera. Tracer +12V: 18A. Niższe napięcia również na wyższym poziomie...
    Kasek21
    Level 43  
    Dobrze, że ten Tracer nie ma napisane na tabliczce znamionowej 30A bo też byś uwierzył.

Zrób jak uważasz, Nasze zdanie co do marki Tracer znasz.
    Edward321
    Level 26  
    Nie porównuj Tracera do Fortrona! To, co jest na nalepce Tracera to czysty kit.
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Nie ma co porównywać malucha do mercedesa! Tracer to tylko pseudo zasilacz bo ma obudowę;-) Fortron jest o niebo lepszy i bynajmniej dobra marka,że już nie wspomnę o podzespołach.
    Polecam ten artykuł,może troszkę ci rozjaśni sprawę...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    namietnysmerf
    Level 14  
    Czytałem go już wiele razy... Jednak liczyłem na wypowiedź użytkownika tego zasilacza i ewentualne ocenienie ile czasu będę mógł bezpiecznie go używać. Jak już mówiłem wymienię go z czasem na lepszy. Dziękuje wszystkim za komentarze:) Pozdrawiam.
    Chuck Norris
    Level 21  
    Jeżeli chcesz ryzykować spalenie sprzętu to ku tego tracera. Producent po prostu zawyża dane. Testowałem takie zasilacze i z czystym sumieniem mogę dla producenta dać w mordę za to co pisze na tabliczkach:D Fortron podawany przez kolegów wyżej jest najtańszym rozwiązaniem. Zasilacz musi trzymać jednakowe napięcie, a nie raz wyższe raz niższe bo popali podzespoły.
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Pytasz "ile czasu będę mógł go bezpiecznie używać...". On sam w sobie jest bombą komputerową i nigdy nie będzie bezpieczny. Możesz go używać na własne ryzyko a miejsce i czas jego zgonu jest nieznany nikomu.
    adamadi33
    Level 43  
    Dostosuj się do porad podanych przez kolegów.Dziwne że ten zasilacz jeszcze nie uwalił płyty głównej.
    ccwrc
    Level 14  
    namietnysmerf wrote:
    Procesor
    AMD Athlon II x4 640 s.AM3 BOX
    Płyta główna
    Gigabyte GA-MA78LMT-US2H s.AM3
    Pamięć RAM
    Kingston 4GB DDR3-1333 Non-ECC CL9 KVR1333D3N9/4G
    Dysk Twardy
    WD WD5000AAKS 500GB sATA II 32Mb

Grafika integra.

Proline.pl ma teraz promo:

http://allegro.pl/fortron-fsp350-60hlc-350w-hit-gwar24-od-proline-i1417217518.html

Jeśli dołożysz kartę graficzną, która nie wymaga dodatkowego zasilania to powyższa zasiłka w najmniejszym stopniu się nie zmęczy - porządny i solidny sprzęt.

Zapoznaj się także dokładnie z tym tematem:
    http://forum.pclab.pl/topic/552133-o-poborze-mocy-s%C5%82%C3%B3w-kilka/

Co do Tracera; możesz go używać, nie powinien paść, ale... Nawet jak będzie trzymał napięcia to tętnienia mogą wykończyć Ci sprzęt i nawet nie będziesz wiedział czym będzie to spowodowane bo zasilacz będzie działał dalej. Szczególnie wrażliwy na to jest twardy dysk.
    arti13
    Level 32  
    Z tym zasilaczem to jak z Codegenami, co z tego że trafi się jeden który działa dobrze już 3 rok i napisze o tym jakiś użytkownik skoro jest dziesięciu kolejnych którym upalił sprzęt po kilku godzinach jednak nie chcą się tym dzielić. I potem będziesz miał pretensję do tego u którego działa już te 3 lata? Koledzy wyżej dobrze mówią, wystarczy Ci narazie Fortron 350. Potem kupisz kartę graficzną to i nowy zasilacz.
    Pozdrawiam
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Tak jak koledzy piszą. Ten zasilacz to w prostej linii codegen 300s. Nie ma co sobie głowy zawracać, tym bardziej że są inne lepsze i tańsze konstrukcje.
    stachu121
    Level 19  
    Wyżej wszystko zostało już napisane. Osobiście jednak znam przypadek gdzie Tracer HighLander 500W działa ok roku czasu póki co bezawaryjnie. Specyfikację pamiętam, jest to:
    Athlon 5600
    Płyta jakaś MSI
    2x1024 MB DDR2
    2xHDD
    1xDVD-RW
    VGA 8800 GTS
    Wiadomym jest że ten wyrób przypominający zasilacz jest ryzykownym wyborem ale znam kilka przypadków gdzie działają póki co, pytanie tylko jak długo. Jeśli jednak nie masz zamiaru go mocniej obciążać to kup ale naprawdę czym prędzej wymień bo większego obciążenia on może nie wytrzymać. Osobiście radziłbym Ci kupić jakąś obudowę (wiadomo, że nie jakąś markową) za ~ 70 zł i do niej za 120 zł Fortrona 400W bo można dostać w tych cenach.
    ADRIAN1990_2
    Level 10  
    Potwierdzam, ja 3 lata temu zakupiłem nowy komputer z zasialaczem tracer 450W po pół roku sie spalił, na szczeście do grobu nie pociągnoł żadnych podzespołów

Nie polecam tego produktu
    dziewczynablond
    Level 1  
    Jako że ostatnio musiałam zmieniać kartę graficzną, zainteresowałam się zasilaczami, do których mam ową kartę podłączyć. Od ok. 7 lat jestem użytkowniczką zasilacza Tracer 4life/400 i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Oczywiście nie używałam żadnych mierników do sprawdzenia tego, jak trzyma napięcie i wypowiadam się jedynie na podstawie subiektywnych odczuć.
    Widzę, że firma Tracer ma bardzo złą opinię i może mam po prostu szczęście, że trafił mi się dobry egzemplarz.
    Większość dzisiejszych sprzętów montowana jest w dalekowschodnich fabrykach i tak naprawdę mało kto ma kontrolę nad jakością produktów. Ten sam robotnik może składać zasilacze Tracera, a dwa tygodnie później zasilacze Chiefteca. To jest loteria. Nie mam czasu ani ochoty przeprowadzać śledztwa nad tym, jak to naprawdę jest. Zdziwiła mnie po prostu duża niechęć do Tracerów i chciałam wyrazić swoje zdanie jako zadowolonej użytkowniczki.
    Pewnie jest też trochę tak, że nikt nie pisze opini, gdy jest zadowolony ze sprzętu, bo po prostu o tym nie myśli. Działa to działa. Ode mnie Tracer ma plusa.
    User removed account
    Level 1  
    namietnysmerf
    Level 14  
    Temat założyłem rok temu, gratuluje, ze ktoś go odkopał.

Nie zdecydowałem się na zasilacz Tracera. Kupiłem Corsaira CX430.

Konfig.:
    AMD Athlon II x4 640, 3Ghz, odblok L3 cache
    Gigabyte GA-MA78LMT-US2H
    4 GB Ram GoodRam, 1333Mhz, CL9
    Dysk 500GB WD Caviar Green
    Asus Radeon HD5670
    Do tego kilka wiatraków, wyświetlacz na obudowie, DVD.

Moje odczucia:
    Zasilacz chodzi stabilnie mimo, ze Easy Tune 6 pokazuje wartość napięcia +12V na poziomie 11,550 - 11,660V. Od czasu do czasu potrafi sie zrobic cieplejszy i szybciej zakręcić wiatrakiem ale tragedii nie ma.