Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmieniające się parametry łącza!

04 Lut 2011 16:53 1010 3
  • Poziom 2  
    Witam,

    Mam problem ze zmieniającymi się parametrami łącza. Posiadam internet w Netii na łączach TP, 4 Mbps.

    Dotychczas zazwyczaj wszystko było ok, ale od jakiegoś miesiąca, dwóch zauważyłem rozłączanie się internetu kilka razy dziennie, co powodowało błędy w ściaganych plikach czy ich przerywanie.

    Ostatnio sprawdziłem parametry łącza, zauważyłem, że jest kiepsko:

    SNR Margin down/up (dB): 6.8 4.7
    Attenuation down/up (dB): 37.5 44.4

    Dość wysokie tłumienie, niski SNR więc nie dziwie się, że przerywa. Zdziwiło mnie, że parametry tak spadły, bo wcześniej musiało być lepiej (nic nie przerywało; nie sprawdziłem niestety wtedy parametrów).
    Dodatkowo zauważyłem problemy z synchronizacją: Downstream (Kbps) waha się od 2600 do 4000-4200 (a przy 4Mb/s powinno być chyba koło 5000?) przy restartowaniu routera (to TP-Link W8910G tak swoją drogą).

    Co ciekawe, sytuacja czasami "wraca" - parametry łącza wtedy wyglądają tak:

    SNR Margin (dB): 30.4 23.9
    Attenuation (dB): 19.5 9.9

    Czyli całkiem niezłe parametry, 4Mb/s powinno działać bez problemu, a myślę, że pociągnęłoby nawet 16Mb/s.
    Takie parametry powróciły np. wczoraj. Mniej więcej od 16 do 5 rano nie zmieniły się, później poszedłem spać, jak wstałem koło 9 wróciły do poprzednich :/)
    Przy tych ustawieniach synchronizacja ustala się na ok. 4960 Kbps i nie zmienia się (daje to jakieś 3,88 Mbps więc chyba w porządku?).

    Co z powodowało zmianę? Nie wiem. Brat mówił, że mniej więcej w czasie zmiany na lepsze parametry dociskał kabel telefoniczny do "bazy" telefonu, ale czy coś takiego mogłoby zmieniać tak parametry? Próbowałem np. podłączyć sam internet, bez telefonów, mikofiltrów itd., lecz nic to nie zmienia. Czy jest to raczej moja wina, czy Netii/TP?

    Byłbym wdzięczny za wszelkie porady, rozwiązania czy pomysły. Naprawdę nie wiem co może powodować takie, dość drastyczne zmiany parametrów łącza.

    Pozdrawiam!
  • Poziom 29  
    Przyczyn może być naprawdę wiele, na początek zapytam czy masz telefon stacjonarny na tej linii, jeśli tak to czy nie ma zakłóceń rozmów typu trzaski, szumy.
    Dobrze również byłoby sprawdzić sam router (niektóre padają już po roku, zazwyczaj zasilacze) najlepiej podmienić nawet na zwykły modem USB, ale tylko wtedy gdy coś się dzieje na łączu.
  • Poziom 11  
    spróbuj może firmware wgrać na nowsze może to coś z routerem sie dzieje..
  • Poziom 2  
    @ajanek9:
    Mam telefon stacjonarny i to na pewno ma wpływ na problemy, o czym za chwilę. Nie zanotowałem jednak żadnych trzasków ani szumów. Sprawdzę router, ale najpierw napiszę Wam o moim nowym odkryciu ;).

    @karolecw:
    Wgram nowe firmware, sam planowałem to zrobić, ale zgubiłem gdzieś kabel sieciowy, więc muszę najpierw drania znaleźć!

    Jednak zauważyłem coś nowego. Nie tyle przyczynę rozłączania, co sposób na "przywrócenie" poprawnych parametrów. Po prostu muszę wykonać połączenie telefoniczne. Gdy mam te kiepskie parametry, muszę zadzwonić z telefonu stacjonarnego np. na swoją komórkę (niekoniecznie odbierać, po prostu zadzwonić) a po kilku sekundach router się restartuje z poprawnymi parametrami i synchronizacją.
    Co może być tego przyczyną? Wina routera? Coś z telefonem? Może mikrofiltr? Chociaż ostatnio wymieniałem go na nowy. Jeśli macie jakieś pomysły to chętnie je usłyszę! :)