Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie tunera cyfrowego pod TV CRT-Scart

shizy 05 Lut 2011 12:07 7226 21
  • #1 05 Lut 2011 12:07
    shizy
    Poziom 22  

    Mam tuner od multimedii (kablówka,rysunek tylnego panelu poniżej) i zastanawiam się jak najlepiej podłączyć żeby uzyskać jak najlepszy obraz pod TV CRT Slim Samsung 1 WS-32Z306V.Niestety ten TV nie ma złącza Component ale ma dwa złącza Scart jedno oznaczone AV, drugie jako RGB.
    Dodam, że w tej chwili nie mam możliwości fizycznego sprawdzenia jak to będzie działać (TV w innej lokalizacji).Czy jest też potrzebny specjalny kabel Scart?

    Podłączenie tunera cyfrowego pod TV CRT-Scart

    0 21
  • Relpol
  • Pomocny post
    #2 05 Lut 2011 21:25
    irekr
    Moderator

    Najprostszy kabel SCART (EURO-EURO) powinien załatwić sprawę. Pozostaje sprawdzić jaki tryb wyjścia jest w dekoderze i jakie tryby wejść są obsługiwane w odbiorniku. Dla przekazu analogowego najlepiej jest wybrać RGB po obu stronach.

    0
  • Relpol
  • #3 06 Lut 2011 18:04
    shizy
    Poziom 22  

    Aby osiągnąć jak najwyższą jakość obrazu poprzez
    złącze SCART, zaleca się zastosowanie wejścia SCART RGB (zwykle tylko jedno z wejść SCART w TV obsługuje ten standard)

    Powyżej fragment z instrukcji tunera.Wygląda na to, że wyjście Scart w tunerze obsługuje RGB.
    Chociaż nie widze różnicy czy podłącze pod gniazdo Scart AV, czy Scart RGB. Próbowałem na dwóch przewodach-na tym dołączonym do tunera(link) i innym(link)
    Jakość obrazu jest mniej więcej taka(foto-komórka 3MlnPixeli).Widać np. litery nie są zbyt ostre
    Podłączenie tunera cyfrowego pod TV CRT-Scart

    0
  • Pomocny post
    #4 06 Lut 2011 22:15
    kazikszach
    Poziom 33  

    Skoro nie ma różnicy, to pytanie czy w dekoderze ustawiłeś rodzaj wyjścia video na RGB i czy telewizor wyświetli jako wejście RGB?
    Powinna być zdecydowana poprawa obrazu bez zakłóceń między luminancją i chrominancją.
    Najłatwiej to zobaczyć włączając teletekst w dekoderze i zmieniając rodzaj wyjścia.

    0
  • #5 07 Lut 2011 12:34
    shizy
    Poziom 22  

    Cytat:
    Skoro nie ma różnicy, to pytanie czy w dekoderze ustawiłeś rodzaj wyjścia video na RGB i czy telewizor wyświetli jako wejście RGB?

    Ustawiłem w dekoderze RGB i jest trochę lepiej.

    Druga sprawa, teraz mam podłączony odtwarzacz DVD przez zwykłe gniazdo Scart AV, zastanawiam się czy lepszy byłby obraz przez S-Video?

    0
  • #6 07 Lut 2011 12:56
    kazikszach
    Poziom 33  

    Z DVD przez S-Video też powinien być lepszy obraz.

    0
  • #7 07 Lut 2011 13:14
    shizy
    Poziom 22  

    Kabel Skymaster byłby dobry, czy to firma krzak?Widziałem dziś taki w markecie przeceniony z 26zł na 6zł.

    0
  • #8 07 Lut 2011 13:56
    irekr
    Moderator

    Każde podłączenie po RGB musi być lepsze jakościowo niż po S-video z uwagi na parametry pasmowe torów wizyjnych. Sygnał S-video jest sygnałem matrycowanym a RGB to trzy podstawowe sygnały przekazywane w pasmie podstawowym. Zawsze przekaz w paśmie podstawowym będzie lepszy od najlepszych przekazów matrycowanych.
    Niewątpliwie S-video da lepszy obraz niż composite/CVBS ale nigdy nie da takiej jakości obrazu jak RGB.

    0
  • #9 07 Lut 2011 21:44
    shizy
    Poziom 22  

    Cytat:
    Z DVD przez S-Video też powinien być lepszy obraz.

    Obraz jest odrobine lepszy, np. widać to na menu tytułowym odtwarzacza.Na S-Video krawędzie liter nie są postrzępione, obraz jest jakby nieco bardziej klarowny(i trochę jaśniejszy).

    Cytat:
    Każde podłączenie po RGB musi być lepsze jakościowo niż po S-video z uwagi na parametry pasmowe torów wizyjnych. Sygnał S-video jest sygnałem matrycowanym a RGB to trzy podstawowe sygnały przekazywane w pasmie podstawowym. Zawsze przekaz w paśmie podstawowym będzie lepszy od najlepszych przekazów matrycowanych.

    Kwestia podłączenia cyfrowej TV na chwilę obecną wydaje się być rozwiązana-podłączyłem w TV pod Scart RGB a w dekoderze ustawiłem RGB.Lepiej się nie da, choć szkoda, że ten TV nie ma gniazda component :/
    Zastanawiam się czy jest możliwe aby wstawić gniazda component do tego TV?

    0
  • #10 07 Lut 2011 22:35
    irekr
    Moderator

    Zapewne jest możliwe ale niecelowe. W końcu component to nic innego jak sygnał Y i składowe różnicowe. W końcu w odbiorniku sygnał kompozytowy jest przetworzony na RGB i takim sygnałem sterowany jest kineskop.
    Teoretycznie sygnał Y powinien mieć najszersze pasmo a składowe różnicowe maja pasmo znacznie okrojone. Zróżnicowanie szerokości pasm zawsze powoduje powstawanie błędów czasowych co prowadzi do większych lub mniejszych zniekształceń. Dlatego znacznie pewniejszym sposobem przesyłu sygnału jest jednoczesne równoległe przesyłanie trzech sygnałów składowych RGB, jednakowe parametry tych torów gwarantują najmniejsze zniekształcenia.

    0
  • #11 07 Lut 2011 23:05
    shizy
    Poziom 22  

    Z tym gniazdem component to chodzi o to żeby oglądać w lepszej rozdzielczości 720 czy 1080.Teraz kiedy wybiorę sygnał na wyjściu (na tunerze) 720 czy 1080 jest czarny ekran, co raczej nie dziwi, dlatego pytam o wstawienie gn. component.
    Gość od kablówki mówił, że niektórzy wolą oglądać TV na component (lepszy obraz) niz na HDMI.

    0
  • Pomocny post
    #12 08 Lut 2011 08:04
    hojlo1
    Poziom 35  

    Component to nie tylko gniazdo , ale standard przesyłu, więc potrzebny cały moduł, by dopasować to do TV, jak to możliwe.

    Po drugie - podawanie na CRT np sygnału progresywnego (kineskop i tak ma ograniczona rozdzielczość) który w rozdzielczości niewiele da , ale za to obniża np odświeżanie ze 100hz do 60Hz, co spowoduje dodatkowe "migotanie" - znowu bez wielkiego sensu.

    Podsumowując - raczej to niemożliwe do realizacji (konstrukcyjnie) i nawet w teorii wizualnie też nie warte "zachodu" w przypadku CRT.

    0
  • #13 09 Lut 2011 11:39
    JendrekMak
    Poziom 15  

    podłączę się do tematu. mam dekoder HD. po HDMI wszystko śmiga ładnie ale jak podłączę Component (wszystkie 5 kabli) to mam tylko dźwięk a obraz pozostaje czarny i wyświetla się napis "sygnał niekompatybilny". niedawno zmieniałem telewizor ale na starym też był problem z obrazem. o co może chodzić? dodam że kabel obrazu jest Prolinka i był sprawdzany na innym zestawie i obraz był dobry

    0
  • #15 09 Lut 2011 11:54
    JendrekMak
    Poziom 15  

    sorry oczywiście kabel Component. już poprawiłem

    0
  • #16 09 Lut 2011 12:23
    irekr
    Moderator

    Componet to sygnał analogowy i nic dziwnego że HD nie ma.....

    A pięć kabli: jak najbardziej:

    Y - składowa luminancji
    R-Y (Pr) różnicowa czerwona
    B-Y (Pb) różnicowa niebieska
    L audio lewy
    R audio prawy....

    jak nie patrzeć 5 kabli....

    0
  • #17 09 Lut 2011 13:09
    JendrekMak
    Poziom 15  

    irekr napisał:
    Componet to sygnał analogowy i nic dziwnego że HD nie ma.....
    tak czy inaczej obraz powinien być. choćby SD a u mnie lipa. przecież nie wszystkie kanały są nadawane w HD

    0
  • #18 09 Lut 2011 14:06
    irekr
    Moderator

    Jak są nadawane po HD to na Componencie nic nie będzie...

    0
  • #19 09 Lut 2011 14:27
    JendrekMak
    Poziom 15  

    czyli w dekoderze muszę zmienić sygnał wyjściowy z HD 1080i na SD i powinno hulać? to nawet sobie nie będę tym głowy zawracał bo myślałem, ze pójdzie sygnał HD przez component. w takim układzie zostaję na hdmi

    0
  • #20 09 Lut 2011 14:40
    irekr
    Moderator

    Jak masz sygnał SD to nie zamienisz go na HD. Sygnał np TVP HD nie można odtworzyć na żadnym odbiorniku innym niż HD Ready lub Full HD.
    Natomiast przy pomocy tunera HD można odbierać sygnały w rozdzielczości SD. Wówczas będą oglądane na wyjściach sygnału SD - i HDMI do odbiorników HD - przez odbiornik SD lub na odbiorniku HD ale z rozdzielczością SD.
    To tak gdybyś przy pomocy roweru usiłował przewozić wagon kolejowy, ale na w wagon kolejowy możesz załadować rower..

    0
  • #21 09 Lut 2011 14:44
    JendrekMak
    Poziom 15  

    chodziło mi o ustawienia typu sygnału wychodzącego z dekodera. mam trzy typy HD 1080i, HD 720i i SD i muszę wybrać jeden z nich. co do sygnału SD to wiadomo, że nie zrobi się z niego HD. w zasadzie moje pytanie mogło się sprowadzić do tego jaki typ sygnału można puścić przez Component? ale chyba tylko SD

    irekr napisał:
    Sygnał np TVP HD nie można odtworzyć na żadnym odbiorniku innym niż HD Ready lub Full HD
    z dekodera przez euro/scart na każdym pójdzie tylko będzie SD

    0
  • #22 12 Lut 2011 13:35
    shizy
    Poziom 22  

    Odnośnie tego TV, mam jeszcze pytanie.W monitorze CRT była taka funkcja rozmagnesowująca monitor (po naciśnięciu strzelało coś w monitorze i falował na chwile obraz).Czy taka metoda jak poniżej działa(fragment z instrukcji) bo jakoś nie widze efektów rozmagnesowania (są szumy, odkształcenia widoczne szczególnie na krawędziach liter).

    Code:
    Automatic Degaussing to Remove Colour Patches
    
    A degaussing coil is mounted around the picture tube, so you do not normally need to degauss the
    television manually.
    If you move the television to a different position and colour patches appear on the screen, you must:
    ◆ Switch the television off by pressing the “ ” (On/Off) button on the front panel
    ◆ Unplug the television from the wall socket
    ◆ Leave the television power-off for about 30 minutes so that the automatic degauss function
    can be activated, and then press the “POWER ( )” button on the remote control.
    ☛ If your television will be left unattended, press the “ ” (On/Off) button to turn your
    television off.

    0
  Szukaj w 5mln produktów