potrzebuje pomocy przy aktualizacji parrota ck3100 a najlepiej schemat kabla serwisowego rs232 lub usb, ponieważ soft padł całkowicie i reset albo aktualizacja przez bt jest niemożliwa, więc jeśli ktoś taki kabelek lub schemat posiada to bardzo proszę o pomoc, z tego co wyczytałem na stronie producenta to jest to kabel do modeli CK 3100/3300
Szukam kabla, poznieważ nie mogę połączyć się lapkiem z tym urzadzeniem aby go zaktualizować.
Nie przechodzi autoryzacji, podaje kod 1234 i nic, jakby kod nie pasował.
Resetowałem urzadzenie, nic nie dało.
Witam . Jeśli sprawa odnośnie Parrota aktualizacji jest jeszcze aktualna to można zrobić to samemu za pomocą komputera i blutu . Ja zrobiłem to na dwóch swoich CK 3100 myślę ze na innych również się da . poszukam i rzucę link .
U mnie pojawił się podobny problem. Na wyświetlaczu "no signal"
Urządzenie kompletnie zablokowane, próby resetu nie przynoszą rezultatu.
Ma ktoś jakiś pomysł, jakiś serwis, może nowa centralka jest potrzebna???
Mój parrot był zawieszony na amen - patrz post wyżej.
Kupiłem nową centralkę ( niby poekspozycyjna jakaś - 80zł na all...)
Wymieniłem w 5 minut, wszystko śmiga jak należy.
Uznałem, że nie ma sensu się bawić kabelkami, szukać magika który mi to zrobi,
nie wiadomo z jakim skutkiem i za ile.
Udało mi się wgrać firmware do CK3100 za pomocą kabla RS. Skorzystałem ze strony: http://peter.holcroft.net/ck3100/, która aktualnie działa. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę podzielić się wiedzą.
Ponieważ otrzymałem zapytanie dotyczące wgrania softu do Parrot CK3100, opiszę moje doświadczenia.
Aby wgrać soft potrzebna jest jedynie centrala, bez wyświetlacza oraz kabel RS-232. Oczywiście należy mieć zasilacz 12V do Parrota i 5V do kabla RS232. Schemat kabla i podłączeń jest dostępny na stronach http://peter.holcroft.net/ck3100/ oraz http://blog.sebastianrubio.es/ . Ważne szczegóły: podłączenia do Parrot CK300 i CK 3100 są różne! Ponadto masy wyprowadzeń RS232 nie są połączone z masą zasilania, dlatego należy dokonać tych połączeń dokładnie według schematu, nie pomijając żadnego.
Następnie należy wgrać do komputera program Parrot_Software_update_Tool. Po uruchomieniu należy postępować dokładnie wg. poleceń programu. Program w pewnym momencie pobiera aktualny firmware, który wygodnie jest zapisać np. na pulpicie. Nie będzie wtedy potrzeby ściągania go ponownie, jeżeli z jakiegoś powodu aktualizacja nie uda się za pierwszym razem.
Dla wygody zainteresowanych zamieszczam schematy pobrane z wymienionych stron internetowych oraz program Parrot_Software_update_Tool.
Witam
Mam parrota ck3000 i chcialem zapytac czy ten kabel programowania musi miec polaczone piny na urzadzeniu 9 i 10 na jednym z tych pinow jest 12V w tej chwili mam kabel ktorym probuje wgrac i nie dziala ale niemam zwartych tych dwoch pinow.
Myślę, że bez obawy można zewrzeć te dwa piny. Wprawdzie nie aktualizowałem Parrota CK3000, ale w modelach 3100 i 3200 korzystając z informacji zawartych na wymienionych wcześniej stronach aktualizacja przebiegła bez żadnych komplikacji i uszkodzeń sprzętu.
Myślę, że bez obawy można zewrzeć te dwa piny. Wprawdzie nie aktualizowałem Parrota CK3000, ale w modelach 3100 i 3200 korzystając z informacji zawartych na wymienionych wcześniej stronach aktualizacja przebiegła bez żadnych komplikacji i uszkodzeń sprzętu.
Witam
Miał Pan racje wszystko śmiga udało się wgrać oprogramowanie.
Mam już gotowy kabelek na usb zrobiony pod Parrot CK 3000 i CK 3100.
Prosiłbym o podanie schematu podłączenia przez USB. Rozumiem że wystarczy tak jak na zdjęciu zakupić konwerter USB-UART RS232 PL2303HX AVR i podłączyć do centralki. Podłączenie jednak nie jest dla mnie do końca jasne a schemat pokazany wyżej nie jest do połączenia USB.
Ja próbowałem na konwerterze USB TTL pl2303HX, takim jak na poniższej fotce
ale nie niestety nie udało mi się nawiązać połączenia z centralką, za pomocą tego konwertera.
Btw.
Mam pytanko z innej beczki, jednak dotyczące Parrota.
Może ktoś wie, co to za wtyczka i ewentualnie gdzie ją można kupić?
Zastosowano ją w Parrot CK 3000
Dołączam też instrukcję aktualizacji Parrot CK3100LCD
Witam, chciałbym się zapytać jak usunąć zapamiętane telefony w urządzeniu parrot ck3100.
Szukałem w wielu wątkach i niestety u mnie te wskazane praktyki nie działają (przytrzymanie 2 lub 3 przycisków, kliknięcie na wybrany sparowany telefon).
Proszę o pomoc.
Wszystkie aktualizacje wchodzą ? Gdzieś widziałem info, że ze starszych wersji upgrade trzeba stopniować, Np z wersji 3.0, najpierw 4,0, a następnie 5.0.
Wszystkie aktualizacje powinny wchodzić. Miałem wersję 4.xx i weszła bez problemu 5.00. Załączam zdjęcie kabla do programowania oraz przejściówki USB -> RS232 TTL z ali... Jest tam tego pełno za śmieszną kasę.
Zwróćcie uwagę, że piny RX/TX są po lewej stronie wtyczki do centralki Parrot i tak jak na zdjęciu (czerw/biały kabel) mają być podłączone do konwertera FTDI, tj. biały na RXD, a czerwony na TXD. Czarny to GND. Środkowe piny (czerwony i biały kabel) we wtyczce do Parrota to są wyjścia głośnikowe. Nie mają nic wspólnego z programowaniem centralki, ale mam je podłączone, bo całość służy mi do celów serwisowych. Mogę podłączyć dowolną centralkę CK3100 do głośnika i zasilania, aby ją sprawdzić lub zaprogramować. Jedna drobna uwaga, która może sprawiać problemy. Mały przełącznik przy wtyku jest po to, aby zewrzeć dodatkowy pin do masy (patrz zdjęcie), jeżeli chcemy programować centralkę. Zwarcie tego pinu do masy i włączenie zasilania, przełącza ją w tryb programowania, ale do normalnej pracy (np. sprawdzenia) centralka nie będzie działać ze zwartym do masy w/w pinem. Aby centralka normalnie działała, tj. nie wchodziła w tryb programowania, trzeba przełączyć przełącznik w pozycję rozwarty i wtedy podać na nią napięcie zasilające. Jak pisałem wcześniej kabel do programowania miał być uniwersalny i stąd ten dodatkowy przełącznik.
Dodano po 3 [godziny] 26 [minuty]:
W załączeniu wsady do CK3100 v5.00, może się komuś przydadzą. Z tego co pamiętam, w 5.00 D będzie nasz język ojczysty.
Prośba - napiszcie czy działa i nie czy ma problemów z wykonywaniem połączeń wychodzących. W moim ck jest trochę dziwna sprawa. Po wybraniu numeru panel lcd wyświetla zakończono połączenie, mimo iż w głośniku jest dalej sygnał dzwonienia i klawisze na panelu są jakby zablokowane. Musi ktoś odebrać połączenie, abym mógł z panelu je zakończyć. Jeżeli nikt nie odbiera to zakończyć połączenie można tylko z telefonu. Może to taki urok tego sprzętu, może tak ma być, niemniej jest to trochę irytujące.
Czekam na info, gdyby ktoś miał jakiś na to pomysł.
Właśnie uratowałem swoją centralkę CK3100. Zaczęło się od tego, że na wyświetlaczu był komunikat "Do widzenia" i pomimo wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki podświetlenie i komunikat pozostawało. Po 2 tygodniach w chłodniejsze dni rozładowało mi to aku do niskiego poziomu. Reset przez trzymanie dwóch czy wszystkich trzech przycisków nie działał. Wyciągnąłem centralkę na stół i podłączyłem RX, TX oraz dwie masy do adaptera RS232 na USB dokładnie takiego samego jak w poście #22 co niby nie działa. Zasilanie 12V i masa pod zewnętrzny zasilacz. Program Parrota i zapodałem plik z rozszerzeniem .bin. Ten drugi . ulp to przy flashowaniu po bluetooth. Pierwsza próba i doszło do flash erasing i progres skakał ale nie przeszło dalej. Odłączyłem wszystko reset kompa i druga próba. Poszło dalej na ostatni etap programowanie. Dwie kreski i zatrzymało się. Znowu reset całości. Kolejna próba i zatrzymało się na około 6 kreskach. Kolejna próba i poszło do końca. System ruszył i śmiga aż miło. Próbujcie do oporu aż się uda
Mój Parrot zgłasza aię jako "parrot 5.10c" w telefonie. Działał do tej pory dobrze ale po naciśnięciu jakiegoś przycisku ja słyszę rozmówcę ale on mnie nie. Dodam, że mam tylko joistik więć jest to chyba model CK3000 ?
Nie jestem tego pewien i proszę o podpowiedz czy to faktycznie CK3000 i czy mogę go uaktualnić do softu D z tego tematu !
Posiada ktoś soft w formacie ck3000_evolution_d_v_5_25D.ulp aby przez bluta spróbować ?