Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buderus Logomax (dwufunkcyjny) - nie grzeje wody

maciejka201 07 Feb 2011 06:26 13347 6
    maciejka201
    Level 2  
    Witam...

Problem jest tego typu: przy załączonym ogrzewaniu piec działa bez zarzutu - iskra włącza palnik, palnik grzeje wodę, kaloryfery są ciepłe...
    Kiedy jednak przestawię przełącznik tylko na grzanie wody, przy jej odkręceniu piec nie załącza się - słychać tylko lekkie puknięcie i nic poza tym...
    Znajomy monter poradził mi (oprócz oczywiście przeczyszczenia elektrod) abym zdjęła jeden z dwóch przekaźników (takie małe czarne plastikowe pudełeczka) i próbowała poruszać kombinerkami (i ew.nasmarować) wystającym metalowym trzpieniem, do którego przylączony był przekaźnik. Udało mi się to na jakieś 1-2 mm. Rzeczywiście pomogło, bo piec przy odkręceniu wody ogrzewa ją, ALE TYLKO KIEDY TEMPERATURA JEST USTAWIONA NA MAX, CZYLI 60 st. Przy 40 dalej lipa... Czy po przeczytaniu powyższego jest ktoś w stanie zdiagnozować problem i ustalić ew. koszt naprawy...? Czy jestem w stanie sama to zrobić?

Misia

Proszę z tytułu usunąć słowo PROBLEM
    mod - mirrzo
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Jaki to jest konkretnie model?

Prawdopodobnie uszkodzona jest membrana załączająca ciepłą wodę.
    Najlepiej wezwać serwis.
    omnixwp
    Level 18  
    maciejka201 wrote:
    Witam...Czy po przeczytaniu powyższego jest ktoś w stanie zdiagnozować problem i ustalić ew. koszt naprawy...? Czy jestem w stanie sama to zrobić? Misia

Usługa serwisowa nie jest tania, ale lepiej samemu nie naprawiać. Nawet jeśli zakupisz , to jednak wezwij serwisanta z uprawnieniami i wiedzą nt. Buderusów. Tak jest bezpieczniej i wbrew pozorom, taniej.

Moderated By mirrzo:

Usunąłem link reklamowy
    Regulamin p.2 Zabrania się tworzenia wiadomości mających charakter reklamowy lub spamu.

zybie
    Level 30  
    Według mnie masz uszkodzony czujnik temperatury CWU oszukuje przynajmniej o kilkadziesiąt stopni
    maciejka201
    Level 2  
    zybie wrote:
    Według mnie masz uszkodzony czujnik temperatury CWU oszukuje przynajmniej o kilkadziesiąt stopni

...ale jak ustawię na 60 stopni to nagrzewa ją do tej temperatury. Tylko jak wcześniej pisałam przy 40-50 nie chce się włączyć (zapalić)
    omnixwp
    Level 18  
    maciejka201 wrote:
    zybie wrote:

...ale jak ustawię na 60 stopni to nagrzewa ją do tej temperatury. Tylko jak wcześniej pisałam przy 40-50 nie chce się włączyć (zapalić)

maciejka201 wrote:
    Witam...Czy po przeczytaniu powyższego jest ktoś w stanie zdiagnozować problem i ustalić ew. koszt naprawy...? Czy jestem w stanie sama to zrobić? Misia

maciejka201 wrote:
    zybie wrote:

Kupisz to, czy tamto, a i tak nic nie wiesz. Zlos sie do serwisu Buderusa.
    maciejka201
    Level 2  
    To był uszkodzony czujnik temperatury CWU (okamieniał)