Witam,
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć więcej n/t czujników
położenia (odległości) na temat ich zasady działania a szczególnie interesuje mnie co mamy na wyjściu (napięcie, impulsy itp).
Noty katalogowe zwykle opisują rozdzielczości, no i ... z jakim panelem (wyświetlaczem współpracują).
Pozdrawiam,
Dodano po 36 [minuty]:
Częściową odp znalazłem na forum CNC:
Cytuje:
Czyli tak jak mi się wydawało, cytujący nie opisał czujników poj. ale zasada będzie pewnie zbliżona.
Moje pytanie jest wobec tego czy na wyjściu takiego czujnika jest już uformowany sygnał cyfrowy.
Chciałbym sobie sprawić niedrogi liniał do piły a odczyt wykonać samodzielnie dostosowując do swoich potrzeb na jakimś uC np atmedze czy małym ARMie
Nie wiem na ile to realne zadanie.
bardziej doświadczony proszę o pomoc.
Z góry dzięki
Pozdrawiam,
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć więcej n/t czujników
położenia (odległości) na temat ich zasady działania a szczególnie interesuje mnie co mamy na wyjściu (napięcie, impulsy itp).
Noty katalogowe zwykle opisują rozdzielczości, no i ... z jakim panelem (wyświetlaczem współpracują).
Pozdrawiam,
Dodano po 36 [minuty]:
Częściową odp znalazłem na forum CNC:
Cytuje:
Quote:
Liniał to wzorzec długości, "coś" co ma na sobie naniesione ciemne i jasne pola na przemian, oczywiście w równych odległościach.
Liniał nie występuje samodzielnie, bo nic by nie dał.
Wzdłuż liniału przesuwa się czytnik, czyli układ który widzi jasne i ciemne pola i na podstawie przesuwania się wzdłuż nich, wysyła sygnały do licznika rewersyjnego, który zlicza sygnały i podaje na ich podstawie konkretną wartość przesunięcia - to co widzimy na wyświetlaczu.
Najprościej - układ liczy przesuwającą się pod nim ilość ciemnych i jasnych pól. Okres pomiędzy polami to zazwyczaj od 10 do 100 mikrometrów. Dzięki elektronice (interpolacja) uzyskać można rozdzielczość choćby 1 mikrometra. Oczywiście jest to tylko rozdzielczość, bo choć wyświetlacz suwmiarki podaje wartość do 0,01mm to wiadomo że w życiu nie zmierzymy tak dokładnie suwmiarką.
Liniały są różnej długości - to zależy od obrabiarki. Ja pracuję na maszynie, która ma 9 metrów zakresu w X i prawie 4 metry w Y, więc i tyle długości (minimum) muszą mieć liniały w każdej z osi.
To co napisałem, to uproszczenie, bo liniały i układy odczytowe są najróżniejsze. Najczęściej stosowane są optyczne, a dokładniej optoelektroniczne - właśnie te z ciemnymi i jasnymi prążkami. Są one najczęściej stosowane w maszynach CNC. Kupić je można nawet w postaci taśmy nawiniętej na rolkę, którą po prostu przykleja się wzdłuż osi obrabiarki.
W suwmiarkach stosowane są układy pomiarowe pojemnościowe - działają na zasadzie kondensatora różnicowego. Na ich liniale zamiast prążków napylone są okładki kondensatora - jedna za drugą.
W najdokładniejszych maszynach pomiarowych stosuje się interferencyjne układy pomiarowe - tutaj prążki (wzorce długości) uzyskuje się z interferowania przenikających się wiązek lasera. Długość fali typowego lasera He-Ne równa jest 0,6328mikometra. Dzięki elektronicznej interpolacji uzyskuje się rozdzielczości nawet do 0,02 mikrometra i mniejsze.
Czyli tak jak mi się wydawało, cytujący nie opisał czujników poj. ale zasada będzie pewnie zbliżona.
Moje pytanie jest wobec tego czy na wyjściu takiego czujnika jest już uformowany sygnał cyfrowy.
Chciałbym sobie sprawić niedrogi liniał do piły a odczyt wykonać samodzielnie dostosowując do swoich potrzeb na jakimś uC np atmedze czy małym ARMie
Nie wiem na ile to realne zadanie.
bardziej doświadczony proszę o pomoc.
Z góry dzięki
Pozdrawiam,