Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Połączenie tunera N-ki poprzez router WiFi

Sebastian_M26 07 Feb 2011 21:14 4144 20
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Witam,
    Chciałem podłączyć internet (w sposób bezprzewodowy) do tunera N-ki i dwóch innych urządzeń w drugim pokoju. Z racji tego, że te urządzenia można podłączyć tylko przez port LAN zakupiłem drugi router WiFi.
    Pierwszy router to TP-Link 1043N a drugi to TP-Link 340G.
    Łączyłem obydwa routery na różne sposoby w opcjach WDS oraz Brigde ale internetu nie mogę przesłać.

Gdy utworzę Bridge, mogę się tylko połączyć za pomocą drugiego routera z pierwszym ale tylko na stronę konfiguracyjną przez przeglądarkę. Na drugim ruterze nie mogę uzyskać internetu przewodowo jak i bezprzewodowo.

Czy jest to prawidłowe? A może w drugim pokoju mam zastosować inne urządzenie? Ciągnięcie kabla odpada.
    parek64
    Level 14  
    Może się mylę, ale z tego wychodzi że posiadasz zwykłe routery.
    Z moich informacji, to drugim urządzeniem musi być AccessPoint abyś mógł zapewnić stacjom bezprzewodowym dostęp do zasobów sieci za pomocą bezprzewodowego medium transmisyjnego.
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Ale w AccessPoint-ach jest tylko jedno gniazdo Lan? Ja potrzebuje 3 gniazda Lan więc muszę zastosować jeszcze zwykły switch lub router?
    parek64
    Level 14  
    A switch do Acces Pointa nie rozwiąze problemu?
    piterus99
    Level 43  
    Skoro wszedłeś na stronę konfiguracyjną routera z netem, to nic więcej nie jest Ci potrzebne. Problem leży w zlej konfiguracji.
    Możliwe przyczyny:
    1) zły adres IP LAN(kolizja) - ale wtedy nie wszedłbyś na drugi router z poziomu pierwszego
    2) włączony DHCP na 340G - wtedy brama jest zła i stąd brak sieci - wystarczy wyłączyć
    3) filtrowanie MAC i nie dodane urządzenie tunera, ale tu nie jestem pewny - profilaktycznie wyłączyć filtrowanie MAC jeśli włączone.

Kolego parek64 - na zadanie domowe doczytaj co to jest router, co to jest AP, czym się różnią. Polecam też przejrzeć różne modele APków, są takie z routerem, są takie bez, są takie ze switchem 4 portowym i są takie nawet z dwoma portami.
    parek64
    Level 14  
    piterus99 wrote:
    Kolego parek64 - na zadanie domowe doczytaj co to jest router, co to jest AP, czym się różnią. Polecam też przejrzeć różne modele APków, są takie z routerem, są takie bez, są takie ze switchem 4 portowym i są takie nawet z dwoma portami.

Oczywiście... główna cecha forum prztyczek w nos tym co nie są specjalistami w danej dziedzinie a cokolwiek się odezwą i wchodzą w paradę . Nie jestem aż tak niedorozwinięty abym nie potrafił poszukać w necie informacji o swoim problemie i różnych rozwiązaniach konfiguracyjnych - co zawsze czynię. Już teraz rozumiem, że większośc użytkowników boi się odezwać na tym forum, bo zaraz zostanie zwrócona mu uwaga... To kolega ma problem i to jemu pomagaj a mnie daj spokój. I to by było na tyle.
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Na razie próbuję łączyć sieć na dwa komputery, żeby było łatwiej.
    Pierwszy komp wraz z internetem podłączony LAN do 1043 oraz drugi komp podłączony Lan do 340.
    IP dla 1043 to 192.168.1.1
    Ip dla 340 to 192.168.2.1
    Faktycznie DHCP w 340 nie wyłączyłem
    Filtrowanie MAC w obydwu routerach wyłączone.
    Jutro znowu się będę tym bawił, czyli raczej nie musze kupować routera z funkcją AccessPoint Client?
    piterus99
    Level 43  
    IP dla 340 ustaw 192.168.1.253. Zobacz czy DHCP nada dobre nastawy komputerowi, jak nie to ustawisz ręcznie 192.168.1.252 z maską 255.255.255.0, bramą 192.168.1.1 i DNS 192.168.1.1/194.204.159.1
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Zrobiłem zgodnie z wskazówkami. W tej chwili jestem podłaczony do routera "nadającego" 1043 i mogę się łączyć ze stroną konfiguracyjną rutera 1043 oraz 340.
    Z pozycji rutera "odbiorczego" 340 nie mogę się połączyć z internetem ani stroną konfiguracyjną rutera 1043.
    Jakieś sugestie?
    piterus99
    Level 43  
    Screeny z ustawień Wireless i ze statusu obu routerów byłyby teraz przydatne.
    Spróbuj sprawdzić, czy ping do 192.168.1.1 z poziomu komputera wpiętego za 340 zadziała - jesteś pewny, że nie masz ustawionej blokady adminki po MACu w 1043? On tam miał taką funkcję...
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Dodam, że Wireless Statistic wyglądają tak:
    1043
    - 0 podłączonych
    340
    -2 podłączone ( pierwszy mac jest z tego samego routera 340 AP-UP, drugi MAC to router 1043 AP-UP)
    piterus99
    Level 43  
    piterus99 wrote:
    Screeny z ustawień Wireless i ze statusu obu routerów byłyby teraz przydatne.
    Spróbuj sprawdzić, czy ping do 192.168.1.1 z poziomu komputera wpiętego za 340 zadziała - jesteś pewny, że nie masz ustawionej blokady adminki po MACu w 1043? On tam miał taką funkcję...

Ponawiam
    Sebastian_M26
    Level 23  

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 35 [sekundy]:

piterus99
    Level 43  
    Wszystko wygląda dobrze... Spróbuj zmienić na 1043 typ wifi na b/g, channel width na 20Mhz, może wtedy się zestawi.

Sprawdź jeszcze może ten ping, jak się da.
    czy komputer podłączony do 340G dostaje IP?
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Zarówno w 1043 jak i 340 mam wyłączone DHCP.
    Jak sprawdzić ping oraz czy komputer po 340 dostaje IP.

Na razie robie to na jednym komputerze przełączając kabelki z takimi ustawieniami:
    oraz

Dodano po 1 [minuty]:

piterus99
    Level 43  
    W 1043 ma być włączony DHCP, ale jak masz statycznie nadany do karty to nie musi.

Podłączasz się do 1043, robisz ping 192.168.1.254, podłączasz się do 340G, robisz ping 192.168.1.1
    Sebastian_M26
    Level 23  
    komp. podłączony do 1043 - jest dostepny ping 192.168.1.253
    komp. podłączony do 340 - ping 192.168.1.1 nie dostepny
    Ale w wireless statistic przy podłączonym 340 wykrywa 2 MAC-i

piterus99
    Level 43  
    W 1043N WDS robiłeś przez search czy ręcznie wprowadzałeś?
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Poprzez szukanie.
    Skoro 340 "widzi" że 1043 jest podłączony a 1043 nie widzi 340 może zamienie rutery miejscami?
    piterus99
    Level 43  
    Zamień oba routery ze sobą i bramę w ustawieniach komputera na 192.168.1.254 i powiedz mi czy to coś dało, bo głupieje... To nie ma prawa tak działać;)

Spróbuj na obu ustawić ten sam SSID też(na SEBA1) i zobacz..
    Sebastian_M26
    Level 23  
    Zamieniłem rutery i działa !!!
    340 nadaje, 1043 odbiera
    Prawdopodobnie kluczem do sukcesu jest taki sam SIDD
    Na 340 który nadaje NIE jest zaznaczona opcja Bridge

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Wersja 1 - dzałająca
    340 - nadaje
    ustawienia:
    lan:192.168.1.1
    DHCP:włączone
    SIDD:SEBA
    Opcja BRIDGES:wyłączona lub wyłączona (działa w obu ustawieniach)
    1043 - odbiera
    ustawienia:
    lan:192.168.1.253
    DHCP:włączone lub wyłączone (w każdej pozycji łączy się z ruterem)
    Opcja WDS:włączona (musi być)
    Komputer ustawiony na automatyczny IP
    ----------------------------------------------------------------------
    Wersja 2 - nie działa
    1043 - nadaje
    ustawienia:
    lan:192.168.1.1
    DHCP:włączone
    Opcja WDS:włączona lub wyłączona (nie działa w obu ustawieniach)
    340 - odbiera
    ustawienia:
    lan:192.168.1.253
    DHCP:włączone lub wyłączone (przy wyłączonym nie łączy się z komputerem poprzez stronę konfiguracji)
    Opcja BRIDGES:wyłączona lub wyłączona (nie działa w obu ustawieniach)
    Komputer ustawiony na automatyczny IP

O co może chodzić?

Dodano po 25 [minuty]:

------------------------------------------------------
    Znalazłem rozwiązanie:
    TL-WR340 1043 - nadaje
    IP: 192.168.1.1
    SIDD: SEBA
    Channel: 1
    WDS: Enable
    DHCP: Enable
    340 - odbiera
    IP:192.168.1.253
    SIDD: SEBA
    Channel: 1
    BRIDGES: wyłączone
    DHCP: Enable

Komputer ustawiony jako automatycznie pobieraj IP.

Troche mnie zmyliło przestawianie DHCP w opcję wyłączone, a kluczem było takie same ustawienie SIDD

Dodano po 44 [minuty]:

---------------------------------------------------------------
    Działało przez chwilę i przestało.
    Tzn. komputer podpięty do 340 łączy się przez stronę konfiguracji do 340 jak i 1043 ale internetu nie ma i jest ikonka brak połączenia na komputerze