Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo DTX-21G2K, chassis CP-520V, strzelanie z anody

mickemaster 08 Lut 2011 00:03 2504 10
  • #1 08 Lut 2011 00:03
    mickemaster
    Poziom 27  

    Witam! Tv jak w temacie- najpierw nie było wysokiego, wymieniłem tranzystor linii- pojawił się obraz jednak jest jeden problem. TV iskrzy i strzela spod fajki anody. Przed usterką strzelanie musiało trwać sporo czasu- gumowa fajka przepalona na wylot. Po wymianie gumki i wyczyszczeniu gniazda anody dalej strzały i syczenie. Napięcia z zasilacza zgodne z wartościami nadrukowanymi na PCB. Czy to wina kineskopu, trafa, proszę o sugestie.

    0 10
  • #2 08 Lut 2011 00:12
    lamer.
    Poziom 33  

    Cytat:
    Czy to wina kineskopu, trafa, proszę o sugestie.


    Jeśli napięcia poprawne, to ani jedno ani drugie. Wyczyść porządnie miejsce podłączenia WN do kineskopu.
    Żadnej wilgoci i czyste szkło.

    0
  • #3 08 Lut 2011 00:25
    mickemaster
    Poziom 27  

    Dzięki za odzew ale...

    Cytat:
    Po wymianie gumki i wyczyszczeniu gniazda anody dalej strzały i syczenie.

    0
  • #4 08 Lut 2011 00:35
    mirex
    Poziom 43  

    Napięcia może i poprawne. A konkretnie to jakie? Nadruki czasem kłamią.
    Trafopowielacz oryginalny czy kiedyś wymieniany? Z kondensatorami powrotu nikt nie kombinował?

    Poprawiłem chassis.

    0
  • #5 08 Lut 2011 00:40
    lamer.
    Poziom 33  

    mickemaster napisał:
    Dzięki za odzew ale...
    Cytat:
    Po wymianie gumki i wyczyszczeniu gniazda anody dalej strzały i syczenie.

    Ale: nie ma takiej opcji.... o ile zasilanie poprawne.

    Cytat:
    Z kondensatorami powrotu nikt nie kombinował?
    ????

    Dodano po 4 [minuty]:

    mickemaster napisał:
    Dzięki za odzew ale...
    Cytat:
    Po wymianie gumki i wyczyszczeniu gniazda anody dalej strzały i syczenie.

    Wymiary poprawne????

    0
  • #6 08 Lut 2011 09:12
    mickemaster
    Poziom 27  

    Kondensator powrotu jest jeden, nikt nie kombinował- luty oryginalne. Dla pewności wstawiłem na inny ale dalej to samo. Gumowa fajka troszkę większa od poprzedniej. Trafo też jak gdyby troszkę syczy ale nie strzela. +B na schemacie jest 140V u mnie tak jak na nadruku 123V.

    0
  • #7 11 Lut 2011 20:21
    mamikoma
    Poziom 11  

    Dobrze przemyj anodę tzn. szkło wokoło spirytusem propylowym i wysusz suszarką tak jak pisał lamer

    0
  • #8 11 Lut 2011 21:24
    mirex
    Poziom 43  

    A myj, przyda się. Ale ogólnie to zawracanie d.... I dlaczego akurat propylowym?
    Nie w takich syfiastych warunkach toto pracuje i jest dobrze.

    0
  • Pomocny post
    #9 12 Lut 2011 01:10
    peter falk
    Specjalista AGD

    Sonda w.n prawdę Ci powie. Wymiary obrazu są poprawne? Umasienie kineskopu dobre?

    0
  • #10 13 Lut 2011 16:45
    Snowball 2
    Poziom 10  

    Tak jak powyżej Kolega "lamer." napisał, wyczyścić izopropanolem (nie denaturatem) i jeżeli z kinola nie zrobiłeś lampy rtg (tak od 30 do 60kV), a to tylko sonda wn prawdę Ci powie, to musi być OK. Podobno promieniowanie rtg dobrze wpływa na "samopoczucie", czym twardsze, tym lepiej działa..... :D

    0
  • #11 07 Mar 2011 22:40
    mickemaster
    Poziom 27  

    Winny okazał się kineskop. Z nudy zrobiłem swapa z kurzącego się dawcy- przemyłem CO(CH3)2 tv już nie strzela;)
    Temat zamykam.

    0