Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ATtiny 2313 - jak odczytać port i wygenerować przerwanie?

nowpor 08 Feb 2011 20:30 2256 12
Computer Controls
    nowpor
    Level 11  
    Witam
    Jakiś czas temu programowałem sporo na x51, ale to były jeszcze czasy kiedy się to robiło w ASM, a o kompilatorach C to można było pomarzyć - he,he .
    Ale do rzeczy:
    Dostałem płytkę z przkaźnikami i atiny5213 i musze to trochę oprogramować. Pytanie jest następujące:
    1.Czy da się odczytać portB, który steruje 8xprzekaźnik (czyli ustawiony jako output). Chcę to sprawdzić, aby się dowiedzieć - które przekaźniki tak naprawdę są załączone.
    2. Czy da się wygenerować jakieś przerwanie po otrzymaniu znaku na RS-ie bo odczyt w pętli - to moim zdaniem lekka żenada.

W załączniku plik jaki był ze sterownikiem.

Piotr.
  • Computer Controls
    landy13
    Level 31  
    A cóż to jest "atiny5213"?

Piszesz: "o kompilatorach C to można było pomarzyć" a wklejasz kod w Bascomie?

O co Ci tak naprawdę chodzi?

Jeśli ten procesor to jakiś gorący AVR o którym Google jeszcze nic nie wie to:

1. Da się. Czytaj rejestr PINB.
    2. Przerwanie to w Bascomie URXC, a w C to ISR(USART_RXC_vect)
  • Computer Controls
    nowpor
    Level 11  
    mój błąd chodzi oczywiście o attiny2313. Język w jakim to zostanie napisane jest mi obojętny, a taki po prostu był.
    Za podpowiedź dziękuje.
    Czy ten rejestr (PINB) czyta się jako bajt, czy też czyta po bicie ?
    skalsky5000
    Level 21  
    Zależy w czym będziesz pisał w bascomie jest to np. if PINB.1=0 then ..... i możesz bity czytać.W C już trzeba odczytywać cały bajt i maskować w razie potrzeby.
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie, nie, nie
    Co do odczytu to jeśli cały pory jest jako output to czytaj stany z rejestru PORTB
    elektrofil
    Level 17  
    NIE, jeżeli chesz znać PRAWDZIWY stan portu czytaj PIN.
    Proponuje proste doświadczenie:
    1)ustaw port jako wyjście (config PORTB=output)
    2) portb=255
    3) sprawdź rejestr PINB zwierając jedno z wyjść do masy

Tylko w ten sposób poznasz prawdziwy stan pinów, np jeżeli zrobisz to w atmedze na porcie z włączonym JTAG.
    Jeżeli chcesz poznać tylko stan tego co powinno być na wyjściu możesz czytać PORT a nie PIN.

Moderated By _Robak_:

Proszę nie proponować rozwiązań mogących uszkodzić mikrokonotroler oraz niezgodnych ze sztuką.
    Post zostawiam jako przestroga jak należy nie robić.

pancio
    Level 16  
    Odczyt z kontrolą stanu bitu (w AVRlib) :

if(bit_is_clear(PINB, 4))
    		{
    			//akcja
    		}

lub alternatywnie funkcja bit_is_set() lub jak to się robi zgodnie z podtawami programowania w C: if( !(PINB & (1<<PC4) ) - (dzieki mirekk36 :-))

Odczytanie wartości z rejestru PINx zawsze daje w wyniku "prawdziwy" stan nóżki procesora a nie wystawiony przez uC.
    asembler
    Level 32  
    Ciekawi mnie jak podpiety przekaźnik do portu może zasygnalizować ze jest włączony?
    Zadne PINB sie nie odczytuje stanu portu ustawionego na wyjście, tylko Odczyt PORTB.
    Anonymous
    Level 1  
    asembler
    Level 32  
    Ale autor wyraznie pisze że chce odczytywac to co wpisał do portu.
    A PORTB mozna traktowac jako komorke pamieci i na jej podstawie wykonywac dalszy program.
    PORTB jest R/W.
    Anonymous
    Level 1  
    herbutt
    Level 11  
    Witajcie
    Ja klawiaturę podpiąłem do portu D i mam problem z jej działaniem w Bascomie. Jak mam odczytać wartość portu D jak w ATtiny2313 brakuje PD.7
    Anonymous
    Level 1