Ble ble trolowanie.
Nowy termin: przewymiarowanie CO.... A co to za bzdura? Zero konkretów tylko paplamie bez sensu.
Nowy termin: przewymiarowanie CO.... A co to za bzdura? Zero konkretów tylko paplamie bez sensu.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therejack63 wrote:Zamiast klimatyzatora można zastosować bufor,
jack63 wrote:który z resztą powinien być montowany przy każdym kotle na paliwo stałe.
Xantix wrote:No, może nie przy każdym
jack63 wrote:Dakon. Czeski, bardzo dobry wg mnie.
jack63 wrote:Czesi umieli robić już dawno porządne kotły i porządne instslacje
jack63 wrote:a u nas wciąż królują śmieciuchy
jack63 wrote:lub zasiarczonym węglem
jack63 wrote:śmieciuchy opalane śmieciami, meblami
jack63 wrote:aby spróbował w Zębcu palić od góry.
jack63 wrote:Ten przykład świadczy o mentalności ludzi, a na to nie ma rady.
jack63 wrote:A bufor ZAWSZE pomaga, tylko pewnych sytuacjach więcej a w innych mniej. Chodzi o to aby palić z dużą mocą, bo wtedy sprawność kotła jest największa a smolenie i odkładanie sadzy najmniejsze.
Jan_Werbinski wrote:Klimatyzator to COP 3,
Jan_Werbinski wrote:Taniej jest użyć raz w roku, przez tydzień grzejników olejowych w I taryfie, niż mieć przewymiarowane CO, klimatyzację lub inny system grzewczy.
Jan_Werbinski wrote:Koszt klimatyzacji/pompy ciepła obliczonej na średnie temperatury okresu grzewczego będzie dwa lub trzy razy niższy niż obliczonej dla ekstremów. Konkretnie będzie to np. 6000 zamiast 20000.
Dlatego przez te kilka dni lepiej jest użyć grzejników olejowych.
Xantix wrote:Nie twierdzę, że nie pomaga, tylko chciałem uzupełnić, że w niektórych przypadkach zastosowanie bufora może być problematyczne i dawać mniej korzyści niż kłopotów. U mnie np. z powodu lichej izolacji dom w przeciętny dzień zimy potrzebuje jakieś 5 kW mocy grzewczej. Czyli kocioł o mocy 10 kW (prawidłowo dobrany) pracuje na 50% swojej mocy czyli sprawność ma niekiepską. Jak temperatura spadnie poniżej zera to kocioł podchodzi pod moc nominalną.Czyli przez większą część sezonu kociołek i tak pracuje w pobliżu swoich optymalnych możliwości. Dodanie bufora pewnie by poprawiło jeszcze sytuację, ale musiałby mieć pewnie ponad 1 tonę pojemności, a taką beczkę wstawić do domu to miałbym już problem - niewiele miejsca na taką operacje.
Xantix wrote:Ale z bajkami o grzaniu domu klimą jeszcze nie skończyłeś.
BUCKS wrote:Jan_Werbinski wrote:Taniej jest użyć raz w roku, przez tydzień grzejników olejowych w I taryfie, niż mieć przewymiarowane CO, klimatyzację lub inny system grzewczy.
Taniej będzie pod kątem kosztów inwestycyjnych ale jeśli moc będzie dobrze dobrana to będzie to jednorazowy zakup na długie lata, bez konieczności magazynowania dodatkowych olejaków.
BUCKS wrote:
Ja piszę o piecach akumulacyjnych dynamicznych, a Ty teraz wylatujesz z klimą i pompą ciepła.
Różnica w kosztach zakupu pieca akumulacyjnego nie jest jakaś kolosalna.
Przykładowo nowy Stiebel Eltron ETS400 (4kW) to koszt ok. 2800zł, a model ETS600 (6kW) o ok. 30 cm dłuższy to wydatek rzędu 3500zl.
Osobiście wolałbym dopłacić te 700zł i mieć spokój z mocą niż kupować za 150zł dodatkowy olejak.
Jan_Werbinski wrote:Przewymiarowane olejaki w garażu poza amortyzacją nie generują kosztów ich nieużywania.
Jan_Werbinski wrote:Przewymiarowane CO to straty z bieżącego użytkowania.
Przewymiarowana klima to praca on/off zamiast modulacji na niskiej mocy. Po włączeniu moja bierze 1500W.
Jan_Werbinski wrote:Piece akumulacyjne kupiłem od 500 zł używki (Stiebel ETS400 za 100 EUR, ETS 600 za 150EUR)
BUCKS wrote:Jan_Werbinski wrote:Przewymiarowane olejaki w garażu poza amortyzacją nie generują kosztów ich nieużywania.
Jak lubisz kolekcjonować zbędne graty to Twój wybór.Jan_Werbinski wrote:Przewymiarowane CO to straty z bieżącego użytkowania.
Przewymiarowana klima to praca on/off zamiast modulacji na niskiej mocy. Po włączeniu moja bierze 1500W.
Rozmawiamy o elektrycznych piecach akumulacyjnych, więc wytłumacz mi jakie straty z użytkowania bieżącego generuje przewymiarowany piec akumulacyjny?
Jan_Werbinski wrote:Rozmawiamy o ogrzewaniu ekogroszkiem i gazem ziemnym.
Jan_Werbinski wrote:No to bez sensu ten kocioł. W II taryfie prąd kosztuje u mnie 27 groszy, a koszt jednego pieca akumulacyjnego to 500-1200 zł.
Jan_Werbinski wrote:Przewymiarowane piece nie generują strat poza większymi kosztami początkowymi.
jack63 wrote:Nawet piece akumulacyjne, ktore ja uważam za najgorsze rozwiązanie,
BUCKS wrote:Nie wiem czy piszesz dla samego faktu pisania, czy faktycznie jak troll chcesz wprowadzić chaos i mętlik w głowach innych czytających ten wątek
Jan_Werbinski wrote:Przewymiarowane olejaki w garażu poza amortyzacją nie generują kosztów ich nieużywania.
Przewymiarowane CO to straty z bieżącego użytkowania.
Jan_Werbinski wrote:Pompa ciepła przy COP 3 i II taryfie to koszt kWh 9 groszy.
wowka wrote:Minęło około 2/3 sezonu grzewczego i sytuacja wygląda następująco:
Kocioł: Zębiec KWKD 15kw, grzeje także CWU 300 litrów
Zużycie CO + CWU od 07.10.2017 do 09.02.2018 = 62GJ = 17222kwh
Sstalone wrote:Jan_Werbinski wrote:Pompa ciepła przy COP 3 i II taryfie to koszt kWh 9 groszy.
Przy pracy tylko w nocnej strefie. Jaka pompa ma taki cop przy temperaturach w zakresie 0 minus 5.
Jan_Werbinski wrote:Ile m kw. grzejesz?
Brencik wrote:Ale Janusze czy Jacki tego nie rozumieją...
wowka wrote:Jan_Werbinski wrote:Ile m kw. grzejesz?
200 m2, ale to od zewnątrz, odliczając ściany zewnętrzne( 50cm grubości) to 170m2
Pompa ciepła całkiem ciekawie wygląda do czasu wyboru "dolnego źródła". Wtedy zaczynają się kosmiczne ceny jeżeli COP ma być przyzwoity w całym sezonie grzewczym.
BUCKS wrote:Brencik wrote:Ale Janusze czy Jacki tego nie rozumieją...
Tylko owe 9gr/kWh nic nie znaczy i nic nie mówi, więc to taki chwyt marketingowy dla przeciętnego Kowalskiego.
...
Dla mnie pompa ciepła to poważna inwestycja i tutaj nie ma miejsca na przypadek, czy losowy wybór pod wpływem emocji, bo ktoś powiedział, że będzie 9 groszy za kWh.
jack63 wrote:COP=3 to dla dobrze zrobionych gruntowych, a 9 gr tylko w nocy. ..
BUCKS wrote:
Dla mnie pompa ciepła to poważna inwestycja i tutaj nie ma miejsca na przypadek, czy losowy wybór pod wpływem emocji, bo ktoś powiedział, że będzie 9 groszy za kWh.
Jan_Werbinski wrote:Teraz pokaż mi w jaki sposób policzyłeś swój obecny system grzewczy. Jestem niemal pewien że nie zrobiłeś tego bardziej sumiennie niż żądasz tego od klimatyzacji. Skąd to podniesienie poprzeczki?
Jan_Werbinski wrote:Na kanały i akcesoria przewiduję 2000 maksymalnie 3000 zł.
Jan_Werbinski wrote:których nie widziałem od kilkunastu lat mam znacznie przewymiarowane piece akumulacyjne.
Jan_Werbinski wrote:Tani prąd to 8 godzin w nocy i 2 w dzień. Drogi prąd to bez znaczenia, bo PV pokrywa mi go w całości.
Jan_Werbinski wrote:COP 3 to moja klima ma poniżej zera. COP 4 ma dla +7°C ale przy pracy na PEŁNEJ MOCY. Tymczasem pracuje na minimalnej lub nieco wyżej i COP rośnie.
Xantix wrote:Jan_Werbinski wrote:Na kanały i akcesoria przewiduję 2000 maksymalnie 3000 zł.
"Przewiduję" to trochę mało.Pasowałoby podać nieco więcej sprawdzonych liczb.
Xantix wrote:Jan_Werbinski wrote:których nie widziałem od kilkunastu lat mam znacznie przewymiarowane piece akumulacyjne.
W pokrewnym wątku na forum pisałeś zupełnie co innego. Jak widać masz trudności z utrzymaniem spójnej wersji.![]()
Xantix wrote:Jan_Werbinski wrote:Tani prąd to 8 godzin w nocy i 2 w dzień. Drogi prąd to bez znaczenia, bo PV pokrywa mi go w całości.
I ponieważ Ty masz PV to uprawnia cię to do ekstrapolacji na ogół przypadków?![]()
Xantix wrote:Jan_Werbinski wrote:COP 3 to moja klima ma poniżej zera. COP 4 ma dla +7°C ale przy pracy na PEŁNEJ MOCY. Tymczasem pracuje na minimalnej lub nieco wyżej i COP rośnie.
Ale masz na to jakieś papiery, prawda?
Jan_Werbinski wrote:Przecież w ten sposób wybrałeś węgiel.
Jan_Werbinski wrote:Nie wiem o jakie znaczenie tak prostej rzeczy jak cena energii Ci chodzi?
Bierzesz fakturę i sprawdzasz jakie masz krańcowe ceny kWh wraz z VAT i przesyłem oraz resztą.
Jan_Werbinski wrote:Na ekstremalne mrozy, których nie widziałem od kilkunastu lat mam znacznie przewymiarowane piece akumulacyjne. Można też kupić grzejniki olejowe albo po prostu nic nie robić i przeczekać. Akumulacja ciepła jest bardzo duża.
Jan_Werbinski wrote:Wolisz opierać system grzewczy o konkretne dane meteorologiczne z ostatnich lat czy fobie i lęki?
Możesz podać ogrzewania które można było 20 lat temu zainstalować i na wiele lat zapomnieć o problemie? O ile takie ogrzewanie jest droższe od zaprojektowanego na obecne warunki i wg obecnych cen energii?
Kupno grzejników olejowych na cały dom to 1000 zł. Można je wynieść do garażu i tam mogą czekać na zimę stulecia. Czy warto zagracać sobie dom przewymiarowanym ogrzewaniem na mrozy których od lat nikt nie widział? Nie lepiej np. usunąć mostki termiczne i docieplić budynek?
Jan_Werbinski wrote:Nie chodzi o spójność. Każdą wiadomość piszę wg stanu wiedzy z czasu wysłania wiadomości. Jeżeli zauważyłeś niespójności, to znaczy że zaktualizowałem swoje informacje. Codziennie się czegoś uczę. Ci co nie aktualizują swojej wiedzy są bardzo spójni. Zaprzyjaźnij się z nimi.
Jan_Werbinski wrote:Może być.Niestety tylko PDF wydane prawdopodobnie przez producenta. Może być?
Jan_Werbinski wrote:Każdą wiadomość piszę wg stanu wiedzy z czasu wysłania wiadomości. Jeżeli zauważyłeś niespójności, to znaczy że zaktualizowałem swoje informacje. Codziennie się czegoś uczę. Ci co nie aktualizują swojej wiedzy są bardzo spójni. Zaprzyjaźnij się z nimi.
Jan_Werbinski wrote:Oczywiście. Każdy może sobie założyć PV w cenie instalacji CO. Wystarczy nie instalować CO i za te same pieniądze kupić PV.
Jan_Werbinski wrote:Na dodatek zużycie energii dziwnie się zgadza z danymi podstawionymi do cieplowlasciwe.pl
BUCKS wrote:Potem sam je zainstalowałeś
Xantix wrote:Ale wiesz, koszty robocizny to by pasowało uwzględnić, bo raczej nie każdy będzie w stanie sam to zamontować, a argument, że Ty możesz sobie zrobić samodzielnie nie ma sensu jeśli dyskusja jest na poziomie ogólnym.
PS.Jan_Werbinski wrote:Przecież w ten sposób wybrałeś węgiel.
@BUCKS Ogrzewa się gazem.
BUCKS wrote:
I co mi wychodzi z tego porównania, nic.
Bo Twoje 9 groszy to będę miał generalnie w nocy albo dodatkowo przez parę godzin w ciągu dnia w zależności od wybranej taryfy, a ja muszę grzać cały dzień, a nie tylko w nocy.
Dlatego owe podkreślanie wyłącznie 9 groszy to dla mnie jest tylko bełkot marketingowy.
BUCKS wrote:
Zwróciłem uwagę, że zrobienie pompy ciepła np. ziemnej wymaga inwestycji i spełnienia określo
BUCKS wrote:
Potem wychodzi mały szczegół, że masz PV, jakbyś zakładał, że jest to ogólnokrajowy standard i każdy to ma.
Rozumiem, że PV spadły Ci z TIR-a i były po 9 groszy/sztPotem sam je zainstalowałeś dlatego masz ciepło i tanio i każdy może mieć tak samo.
Czym innym jest modernizacja istniejącej instala
BUCKS wrote:
Niedawno byłeś przeciwnikiem przewymiarowanych pieców akumulacyjnych, bo zagracają dom i podnoszą koszty inwestycyjne dlatego sugerowałeś m.in. olejaki, które mogą leżeć w garażu, czekając na mroźną zimę, a osobiście ogrzewanie projektujesz do +3 stopni.
Rozumiem, że to było w grudniu czyli rok temu, a teraz w nowym roku masz inne podjeście![]()
BUCKS wrote:
To o co chodzi? Może masz rozdwojenie jaźni i nie wiesz co pisałeś 2 miesiące temu.
Rozumiem, że u Ciebie aktualizacja Twoich informacji trwała 2 miesiące i w tym czasie dopadła Ciebie fobia i lęk przed mrozem, dlatego wywaliłeś stare piece akumulacyjne i zamontowałeś nowe. Tym razem znacznie przewymiarowane, abyś miał święty spokój na wypadek mrozu i ładnie zagracony dom oraz satysfakcję z wyższych kosztów inwestycyjnych.
Gdzie tu sens, gdzie logika, ogarnij się, bo tego nie można czytać i trawić na trzeźwo.
Xantix wrote:
Mój drogi tu nie chodzi o twój stan wiedzy. U Ciebie wszystko się zmienia za każdym razem gdy coś piszesz. Raz mówisz o olejakach w garażu, potem wspominasz, że masz piece akumulacyjne, na dodatek przewymiarowane, jeszcze kiedyś pisałeś o gazie oraz rekuperacji... Czy mam rozumieć, że Ty co 2 miesiące kompletnie przebudowujesz instalację w domu, bo "zaktualizowałeś swoje dane"? Nie warto najpierw się "zaktualizować" a potem dopiero robić inwestycje na lata?![]()
Xantix wrote:
Właśnie - kolega @BUCKS zwrócił na to uwagę - ja wiem, że niektórzy są cytując klasyka : "Bohaterami domu" i wszystko robią "tymi ręcoma", ale jednak uczciwie wypadałoby doliczyć koszty robocizny przy zmianie systemu grzewczego bo wielu jest takich co sami tematu nie ogarną.
Tym bardziej, że kolega Jan_Werbinski nie ma oporów przed doliczaniem robocizny do kotłów stałopalnych, skąd więc to liberalne podejście w kwestii robocizny przy montażu klimy i systemu dystrybucji powietrza?
Jan_Werbinski wrote:I nie lubię żeby ktoś mi to spartolił.
Jan_Werbinski wrote:Jak policzył że opłaca mu się grzać gazem a nie klimatyzatorem?
Jan_Werbinski wrote:PC powietrze powietrze to 2000-3000 zł za splita. 4000-8000 za kanałówkę. Żadna inwestycja.
Jan_Werbinski wrote:TCO dla ogrzewania z PV jest znacznie niższe.
Jan_Werbinski wrote:Olejaki proponowałem komuś kto o to pytał. W innych miejscach proponowałem tez akumulacyjne, chociaż klima jest lepszym rozwiązaniem.
Ja mam coś innego niż olejaki, bo decyzję podjąłem kiedy jeszcze nie miałem klimatyzacji do ogrzewania. Przewymiarowanie tego co mam jest rezultatem prowadzonej właśnie termomodernizacji i zainstalowanej rekuperacji.
Jan_Werbinski wrote:Nie umiem policzyć kosztu robocizny. Robię wolno, dla siebie. Przy okazji się uczę więc robię jeszcze wolniej.
Jan_Werbinski wrote:Dlatego to możemy porównać.
Napiszę wolniej, żebyś zrozumiał:
Instalacja - koszt robocizny przy CO na paliwa stałe jak i przy klimatyzacji.
Użytkowanie - koszt robocizny tylko przy paliwach stałych. Klimatyzacja w pełni automatyczna i relatywnie nie wymagająca obsługi.