Jan_Werbinski wrote:Dwie osoby dorosłe prysznic 2x20l=40
Nie bardzo rozumiem jak się wykąpać w 20 litrach wody. Ledwo wystarczy aby się dobrze pomoczyć a gdzie jeszcze porządnie opłukać.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereJan_Werbinski wrote:Dwie osoby dorosłe prysznic 2x20l=40
wowka wrote:Jan_Werbinski wrote:Dwie osoby dorosłe prysznic 2x20l=40
Nie bardzo rozumiem jak się wykąpać w 20 litrach wody. Ledwo wystarczy aby się dobrze pomoczyć a gdzie jeszcze porządnie opłukać.
wowka wrote:Jan_Werbinski wrote:Dwie osoby dorosłe prysznic 2x20l=40
Jan_Werbinski wrote:Uświadamia ludzi, że nie ma sensu używać węgla do ogrzewania wody.
Jan_Werbinski wrote:To i tak musi coś wymyślić na CWU latem.
Jan_Werbinski wrote:że nie ma sensu używać węgla do ogrzewania wody.
Jan_Werbinski wrote:A jeśli powietrze z kuchni idzie do łazienki to trzeba 100 czy 50m3?
wnoto wrote:Spółki mierzą "kaloryczność" gazu i uśredniają ci wartość przelicznika na fakturze (za okres na fakturze).... ale jak jest naprawdę ? Kto ich sprawdza ? Tego nie wiem ....
palala wrote:Powyższe daje nam zużycie ciepłej wody (moim zdaniem letniej) niecałe 3,5 m3/miesiąc.
Xantix wrote:andrzej lukaszewicz napisał:
w 2017 w sierpniu u nas gaz ludzie kupowali po 1,05-1,2,
Popatrzyłem na kilka internetowych serwisów z cenami propanu i nijak nie znajduję tam takiego poziomu cen - wszędzie oscylują one między 1,4-1,5 PLN/l dla tamtego okresu czasu, więc mam powód sądzić, że ściemniasz.
wnoto wrote:andrzej lukaszewicz napisał:
Xantix napisał:
A ja w związku z tym liczę: W zeszłym roku LPG na cele opałowe kosztowało w środku lata 1,4 PLN/l. Przy wartości opałowej 6,7 kWh/l i sprawności kotła 90% mamy cenę 23 gr/kWh - nie widzę tutaj tej "znacznej" taniości - raczej wychodzi na to samo.
Tylko odniosę sie do kosztów propanu: w 2017 w sierpniu u nas gaz ludzie kupowali po 1,05-1,2, a w 2016 po 0,95-1,1 zł więc im się opłacało, nie?
Do tych cen należy dodać koszt zbiornika, jego instalacji , przeglądów i ewentualnego demontażu ...
Xantix wrote:Zwłaszcza zimą, jak ktoś ma kocioł CO a i tak palić musi to wątpie, żeby mu się wtedy bardziej opłacało CWU grzać prądem.No chyba, że chodzi o lato, ale @Jan_Werbinski o tym nie wspomina, tak więc podszedłem do sprawy równie ogólnie co @Jan_Werbinski.
BUCKS wrote:Pomijam tutaj dywagacje ile kWh miesięcznie pójdzie na c.w.u
andrzej lukaszewicz wrote:Czy ja Ci mówię, że ściemniasz, bo ... znalazłeś w internecie?
andrzej lukaszewicz wrote:Ja rozmawiałem z inwestorami po zakupie paliwa i nie mam powodu przypuszczać, by z jakiegokolwiek powodu mieli by kłamać.
BUCKS wrote:czy dla dodatkowego zużycia benzyny np. 0,5l/100km
BUCKS wrote:warto tak znacząco obniżać sobie komfort?
BUCKS wrote:od mojego rozumienia pojęcia współczesnego komfortu cieplnego i wygody.
wowka wrote:od 24 listopada 2017 poszło 1847 kwh czyli średnio 20kwh dziennie.
Xantix wrote:Żartujesz - w upalny letni dzień to będzie bez mała 2 l/100 km większe spalanie.
Xantix wrote:Jak masz świadomość, że po wyczerpaniu baku dalszą część trasy pokonasz na piechotę, to chyba warto...
Xantix wrote:Słowo klucz: "twojego rozumienia". Nie ma czegoś takiego jak obiektywny komfort i wygoda, bo każdy te pojęcia rozumie po swojemu. Być może dla takiego osobnika "wygoda" to posiadanie smartfonu a nie bezobsługowe ogrzewanie?
BUCKS wrote:
Tylko z c.w.u. podgrzewanym prądem jest problem z odpowiednią wydajnością, czyli pojemnością zbiornika, aby móc korzystać tylko z taniego prądu w G12, czyli podgrzewać wodę wyłącznie w ciągu 8h+2h=10h/dobę, a mieć przez cały dzień ciepłą wodę. Dodatkowo dochodzą straty postojowe, a one w połączeniu z określonymi godzinami taniego grzania mogą skutecznie ograniczać tę wydajność.
Przy gazie to można podgrzewać wodę w dowolnej chwili, bo stawka jest stała przez 24h/dobę, więc straty postojowe dla posiadaczy zasobników i jego pojemność nie mają większego znaczenia.
Xantix wrote:
andrzej lukaszewicz napisał:
Czy ja Ci mówię, że ściemniasz, bo ... znalazłeś w internecie?
Możesz mi to zarzucić, ale ja mogę to łatwo udowodnić wstawiając linki do odpowiednich stron. Ja natomiast muszę ci wierzyć na słowo, że mówisz prawdę, a będąc z natury ostrożnym zarzucam ci, że co najmniej podajesz niepełny obraz.
andrzej lukaszewicz napisał:
Ja rozmawiałem z inwestorami po zakupie paliwa i nie mam powodu przypuszczać, by z jakiegokolwiek powodu mieli by kłamać.
A ja nie mam powodu przypuszczać, że mówisz prawdę - bo niby jak to udowodnić?
Jan_Werbinski wrote:80l zagrzane do 80 stopni da około 150litrów zmieszanej wody ciepłej
andrzej lukaszewicz wrote:
Wracając do meritum właśnie odebrałem rachunek za gaz z rury za 2 najzimniejsze (połowa grudnia-połowa lutego) miesiące 600m3 koszt 1100 zł ze wszystkimi ekstra "dodatkami". Ogrzewany budynek mieszkalny 8,5x12m z poddaszem użytkowym + dodatkowa część ( budynej w kształcie litery L )z garażem i pom. gospodarczymi i stych nad tym (7x11m) temp. ok 8-12 stopni. CWU na 4 osoby bez ograniczeń ( zbiornik 300L)+kuchnia gazowa. Koszt porównywalny z 1200kg dobrego węgla.
Brencik wrote:Szczególnie latem kiedy za 70 m2 gazu płacimy prawie 300 zł buhaha
BUCKS wrote:to mamy przerwy trwające 7h w czasie których bojler nie podgrzewa wody.
Chcąc użyć ciepłą wodę do umycia naczyń po obiedzie, potem umycie dzieci i prysznice dorosłych to jest ryzyko, że wody zabraknie. Wszystko zależy od faktycznego zużycia na wszystkie
Jan_Werbinski wrote:Żeby obniżyć straty postojowe zmniejszamy temperaturę bojlera kiedy zapotrzebowanie spada.
Brencik wrote:Chcesz skan faktury?