logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć komunikat SMART Failure na Compal JHL91 z BIOS Phoenix 1.04?

paul777777 09 Lut 2011 12:52 1116 1
REKLAMA
  • #1 9125825
    paul777777
    Poziom 1  
    Witam
    Mam pewien problem, z którym borykam się już dość długo, jednak teraz dopiero postanowiłem coś z tym zrobić. Temat był wałkowany, ale w związku ze specyficzną sytuacją postanowiłem napisać. :)
    Posiadam dysk Segate Momentus 320gb 7200obotów w moim Compalu JHL91, na którym mam trochę bad sectorów(prawdopodobnie z mojej winy). Dysk działa bardzo dobrze, przez ostatnie pół roku pojawił się jeden bad sector, który został w magiczny sposób usunięty przez hdd regenerator. Ale nie w tym rzecz. Za każdym razem po starcie biosu wywala mi komunikat "smart faliure predicted...) no i oczywiście wciśnij F1. I teraz pytanie - jak to wyłączyć. W biosie się nie da, mam phoenixa 1.04, w którym nie ma dosłownie nic. Próbowałem Victorią, pisze Discabled smart, lecz komunikat nie znika. MHDD nie widzi dysku. Czy są jakieś inne sposoby na wyłączenie tego komunikatu? Załączam jak już mam screen z smart testu w victorii.
    P.S. Proszę o nie dawanie rad typu "wymień dysk" :)
    Jak wyłączyć komunikat SMART Failure na Compal JHL91 z BIOS Phoenix 1.04? Jak wyłączyć komunikat SMART Failure na Compal JHL91 z BIOS Phoenix 1.04?
  • REKLAMA
  • #2 9127963
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Sorki za taką radę, ale naprawdę wymień dysk, bo jest w strasznym stanie. Nie wróże mu już długiego życia. Może spróbuj po wejściu do biosa wcisnąć ctrl+f1. Szukaj opcji w stylu S.M.A.R.T Hard Discs i ustaw na disabled. Ja mam to w Advanced Cmos Features.
REKLAMA