logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link TD-W8901G: Wolne WiFi na Windows 7 z kartą TL-WN350GD

maanieek112 09 Lut 2011 15:13 3587 15
REKLAMA
  • #1 9126374
    maanieek112
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam następujący problem z routerem tp-link td-w8901g. Internet mam neostrade 2MB który potrzebuje rozdzielić na 2 komputery jeden droga przewodową, a drugi przez wifi i tu się pojawia problem internet dobrze funkcjonował na obydwóch komputerach dopóki nie zmieniłem systemu na komputerze z wifi na Windows 7( karta wifi to tp-link TL-WN350GD). Wtedy internet zwykle nie działa, a jak już działa to jest bardzo wolny. Zwykle wyszukuje tę siec ale nie może się z nią połączyć bo wyświetla się problem coś w stylu "system Windows nie może połączyć się z siecią...". Proszę o pomoc bo już wszystkiego co mogłem próbowałem i nic konfigurowałem siec od nowa, usunąłem hasło i wszystko na nic. Z góry dzięki za pomoc pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 9126857
    scrooge123
    Poziom 14  
    Trochę nie rozumiem tego co piszesz. podsumowując:
    Twoim problemem jest niemożliwość podłączenia komputera z Windows 7(wcześniej jakiś inny system) z kartą TL-WN350GD do routera wifi a drugi komputer połączony po internecie funkcjonuje prawidłowo czy tak?

Ja bym stawiał na problem ze sterownikami. Czy instalowałeś najnowsze dla win7? Jaki masz router? Masz na nim włączonego DHCP?
  • REKLAMA
  • #3 9127045
    maanieek112
    Poziom 10  
    Tak własnie na tym polega mój problem. Sterowników nie instalowałem specjalnie do win7 tylko te oryginalne które miałem (ale zainstaluje teraz), a jeśli chodzi o DHCP to nie mam pojęcia, nawet co to jest. A i ten drugi komputer podłączony jest nie przez wifi tylko normalnie przewodowo i funkcjonuje OK. A router mam tp-link td-w8901g.
  • #4 9127231
    scrooge123
    Poziom 14  
    A jaki masz Router? Może wymagany jest przejście w tryb rejestracji (np. jeśli to LiveBox) i dopiero próba połączenia. Pokazuj Ci tylko, że "system nie może połączyć z siecią" czy "łączność ograniczona" ?
  • #5 9128571
    rumarcin11
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    próbuj podłączyć kablem do routera laptopa i on podbierze ci najnowsze sterowniki do sieci.
    Powiedz mi czy laptopie widzi Wifi z twojego routera?
  • #6 9128728
    maanieek112
    Poziom 10  
    Nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem ale ten komputer z wifi to nie jest laptop tylko normalny stacjonarny. Aha i pobrałem sterowniki do win7 ale nic to nie dało. A na tym komputerze z w wifi widzę tą siec nawet teraz na nim pracuje z tym, że rozłącza mnie cały czas z siecią i internet jest bardzo wolny. A router mam tp-link td-w8901g. A i pokazuje mi się czasem tez ten drugi komunikat "łączność ograniczona".
  • #7 9128787
    scrooge123
    Poziom 14  
    Ale czasami chodzi internet po wifi?? Jeśli nie to wygląda, że coś z dhcp. Ciągle nie napisałeś jaki router ale podejrzewam livebox. Spróboj ustawić adres statyczny na karcie sieciowej i spróboj wtedy się połączyć z wifi.

btw. jak daleko jest router od komputera, który łączy się po wifi?
  • #8 9128944
    rumarcin11
    Poziom 12  
    Próbuj wyłączyć i włączyć router
  • REKLAMA
  • #9 9129185
    maanieek112
    Poziom 10  
    Router jaki posiadam to TP-LINK W8901G. Internet przez wifi czasem działa ale jest wolny i ciągle się rozłącza. Aha i jak ustawić adres statyczny na karcie sieciowej? A włączać i wyłączać router próbowałem już bardzo wiele razy, nawet zmieniałam konfiguracje routera wszystko na nic. A komputer jest w odległości ok 7-8 metrów od routera.
  • REKLAMA
  • #10 9129268
    rumarcin11
    Poziom 12  
    Może być wina Lini jak ci wolno chodzi albo rozłącza ci
  • #11 9129294
    maanieek112
    Poziom 10  
    No właśnie nie wiem bo na tym drugim komputerze internet naprawdę dobrze chodzi. A po za tym to z tego co pamiętam jak miałem Windows XP czy vista to nie było takiego problemu z wifi .
  • #12 9130273
    scrooge123
    Poziom 14  
    maanieek112 napisał:
    Aha i jak ustawić adres statyczny na karcie sieciowej?

Nie wiem jaki masz system. W win7 wchodzisz w panel sterowania->centrum sieci i udostepniania -> zmien ustawienia karty sieciowej. Potem znajdujesz na liście swoją kartę sieciową wifi. Klikasz PPM -> Właściwości. Szukasz na liście składnika: "Protokół internetowy w wersji 4" i klikasz dwa razy. Tam w ustawieniach przestawiasz z adresu IP automatycznego na manualny i ustawiasz wszystko statycznie.

Nie wiem w jakiej podsieci masz router. Najlepiej sprawdź na routerze listę przydziałów dhcp. Albo jak nie umiesz to na komputerze wpiętym po kablu wcisnij WINDOWS+R. Wpisz cmd. Otworzy się konsola. Wpisz ipconfig i odszukaj jaki adres ip ma twój komputer (IPv4) To będzie prawdopodobnie coś w postaci 192.168.x.y. Zapewne x będzie 0 albo 1. y to numer komputera w sieci. Zanotuj obydwie cyfry x i y bo zaraz będą potrzebne. Odrazu możesz też sprawdzić adres bramy bo będzie potrzebny też za chwilę.

Gdy już będziesz wiedział jaki ip ma komputer wpięty po kablu to ustaw na wifi statycznie takie dane

Adres IP: (takie same jak komputera na kablu, tylko ostatnia cyfra+1)
    czyli: 192.168.x.(y+1)
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: adres spisany z komputera na kablu (zapewne: 192.168.x.1)

Jako dnsy możesz podać
    208.67.222.222
    208.67.220.220

Po takiej konfiguracji spróboj połączyć się do routera po wifi.
  • #13 9130880
    maanieek112
    Poziom 10  
    Zrobiłem jak kazałeś, ale to nic nie daje, dalej nie mogę się połączyć z internetem przez wifi na komputerze z win7 ale na telefonie się łączy i działa.
  • #14 9130961
    scrooge123
    Poziom 14  
    To masz zapewne wadliwą kartę siecową wifi. Innego uzasadnienia w tym momencie nie widzę. Spróbój podłączyć inną kartę wifi i sprawdź czy to coś daje
  • #15 9131733
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Wyłącz może szyfrowanie Wifi jak masz włączone i zobacz wtedy.
    Do zarządzania połączeniem używasz Windowsa czy aplikacji dołączonej do sterowników do karty bezprzewodowej. Jak używasz jednego windowsowego to przestaw i zobacz jak będzie się działo przy zarządzaniu programem z kartu sieciowej i odwrotnie.
  • #16 9133986
    maanieek112
    Poziom 10  
    No właśnie nie wiem czy to wadliwa karta wifi bo na xp działa normalnie...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem TP-Link TD-W8901G, który nieprawidłowo działa z kartą WiFi TL-WN350GD po zainstalowaniu systemu Windows 7. Internet działał poprawnie na dwóch komputerach, ale po zmianie systemu na Windows 7, komputer łączący się przez WiFi doświadcza problemów z połączeniem, w tym wolnego internetu i częstych rozłączeń. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym instalacji sterowników, resetowania routera oraz zmiany konfiguracji, ale problemy nadal występują. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień DHCP, ustawienie statycznego adresu IP oraz wyłączenie szyfrowania WiFi. Istnieje również podejrzenie, że problem może leżeć w wadliwej karcie sieciowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA