Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radeon 2600Pro-problem, ati2dvag

bernardmaster 09 Feb 2011 16:32 2402 11
    bernardmaster
    Level 10  
    Witam, mam mały problem sądzę, iż z opengl. Niektóre gry (CoD4, CoD2, WoW) działają jak trzeba natomiast DiRT i np. FurMark nie chcą odpalić, wyskakiwał błąd, "Pamięć nie może być read", zrobiłem format i teraz erroru nie ma ale problem pozostaje po próbie uruchomienia którejś z aplikacji po prostu nic się nie dzieje.
    Gdy chcę włączyć OpenGl Extensions Viewer pojawiają się błędy, pokazane na zdjęciu.
    Komp:
    Athlon 64 3200+
    Gigabyte ga-k8u
    GoodRam 1Gb
    Sapphire Radeon 2600Pro, AGP [sterownik pobrany z strony producenta]
    Easy-Touch 350W (wiem że beznadzieja ale nie mam finansów na prawdziwy)
    among
    Level 31  
    Na jakim systemie to chodzi?
    DeDua
    Level 20  
    Spróbuj dla pewności najnowszych sterowników ze stronki AMD i dla pewności przetestuj sobie pamięć karty graficznej programem "Video Memory stress Test" w możliwie najnowszej wersji.
    bernardmaster
    Level 10  
    Działa na systemie Windows XP, sp3.
    Sterowniki AMD to te same, próbowałem
    Na Omegach, na których stary Radeon 9550 działał bez problemu, w ogóle system nie startował-reset
    among
    Level 31  
    Zainstaluj najpierw te: Link
    Restart komputera i dopiero sprawdzenie czy gry działają.

DirectX zainstalowany?
    bernardmaster
    Level 10  
    DirectX aktualizowany do czerwca 2010 bodajże,
    Link prowadzi praktycznie do niczego mam wersje 11,1 z hotfixem
    among
    Level 31  
    Taki problem może ten występować z AGP jeżeli nie zostały zainstalowane uprzednio sterowniki od chipset'u.

Instalowałeś je ze strony gigabyte?
    bernardmaster
    Level 10  
    Wyskoczyła informacja, mam jeszcze raz zainstalować sterownik od grafiki czy usunąć zainstalować ten i potem grafikę?
  • Helpful post
    among
    Level 31  
    Odinstaluj wszystko co w tej chwili masz związane z kartą graficzną. Zainstaluj chipset i dopiero grafikę.
    bernardmaster
    Level 10  
    Instalacja sterowników od chipsetu pomogła, teraz jest inny problem, podczas grania minimalizowała się gra i okazywało się, iż karta została zresetowana. Wyłączyłem tą funkcję w CCC i po chwili gry zaczęły pokazywać się artefakty zminimalizowałem włączyłem z powrotem i wszystko było OK. Wyłączyłem grę odpaliłem FurMarka i nie było żadnych problemów, potem wyłączyłem i uruchomiłem mój komputer i wyskoczyła informacja ze screena, dodam że temp karty nie przekracza 65 stopni C.
    among
    Level 31  
    Spróbuj tego:

1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Panel sterowania, a następnie kliknij dwukrotnie ikonę Ekran.
    2. Na karcie Ustawienia kliknij pozycję Zaawansowane, a następnie kliknij kartę Rozwiązywanie problemów.
    3. Przeciągnij suwak Przyspieszanie sprzętowe do ustawienia Brak, a następnie kliknij pole wyboru Włącz łączenie zapisu, aby je wyczyścić.
    4. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie kliknij przycisk OK .
    bernardmaster
    Level 10  
    CCC wyświetla:"Nie można uruchomić programu ATI Catalyst Control Center, ponieważ aktywny procesor GPU nie jest obsługiwany". Nie działają oczywiście aplikacje 3D.
    Po reinstalacji sterowników z powrotem, przyśpieszenie sprzętowe jest na pełne.
    Edit:
    Może powinienem wyłączyć szybki zapis w Biosie?
    Edit:
    Problem nadal występuje, jakieś pomysły??