Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi a4 ,problem z podłączeniem gniazda przyczepki.

piorun7890 09 Lut 2011 21:49 37225 5
  • #1 09 Lut 2011 21:49
    piorun7890
    Poziom 18  

    Naprawiam znajomemu gniazdo w audi a4 do przyczepki (a raczej montuje nowe, wraz z kablami bo stare było popękane a kable trochę przegnite. Hak i gniazdo były dorabiane i legalizowane .Od początku jak kupił nigdy nie jeżdził z przyczepką , ostatnio kupił okazyjnie przyczepkę i jak połączył z autem to uwarzył że nie świecą się te co powinny ,albo było brak niektórych ) Podłączyłem wszystko zgodnie ze schematem z lewej lampy tylnej (oprócz prawego kierunkowskazu)i masę również z tego światła ,po założeniu przyczepki na hak i podpięciu gniazda działają prawy kier. , lewy kier. ,światła pozycyjne , światło przeciwmgielne, jak się naciśnie pedał hamulca czyli stop to pali bezpiecznik . Natomiast jak się zdejmie przyczepkę z haka ( czyli nie mostkuje się masy auta z masą lewego światła)to działa wszystko łącznie ze stopem i nie pali bezpiecznika.
    Co może być tego przyczyną ? I jak to usunąć ?
    Na razie odpiąłem w przyczepce mostek między masą z kabli a obudową . Na razie ok ,ale co jakby chciał podpiąć inną przyczepkę , dlatego trzeba usunąć ten problem.

    0 5
  • Pomocny post
    #2 09 Lut 2011 22:14
    Zico63
    Poziom 37  

    Gniazdo 7-... czy 13-pin?
    Nie wierzę by to było poprawnie podłączone; podejrzewam że przy systemie 7-pin albo przyczepka albo pojazd ma podpięcie "lustrzane" wówczas gdy wepnie się wtyczkę w gniadzo - pin MASA trafia w pin STOP. Jak widać ze schematu kierunkowskaz działa wówczas prawidłowo i trudno się połapać, ale naciśnięcie STOPu wyjaśnia sprawę. Inna możliwość to "zwykłe" zwarcie w instalacji gniazda lub przyczepy - posprawdzać starannie lampką, nie miernikiem!

    3
  • #3 09 Lut 2011 22:30
    piorun7890
    Poziom 18  

    Gniazdo 7 - pin ,przyczepka nie ma zwarcia i innym aucie działa prawidłowo ,gniazdo nie ma zwarcia ,mógłbym poprosić o ten schemat o jakim mowa i co to jest podpięcie " lustrzane".

    1
  • #4 09 Lut 2011 22:47
    Zico63
    Poziom 37  

    Jest to rysunek zaczerpnięty (jak się domyślam) z forum Caravaningowego, niestety nie mam bliższych danych a sam rysunek spotkałem krążący na necie - Autora przepraszam!
    Jak widać, jeśli pomyli się przy podłączaniu widok "od wtyczki" z widokiem "od gniazda" - kilka pinów trafi nie w "swoich kolegów z przeciwka" co powoduje czasem zabawne sytuacje.
    Audi a4 ,problem z podłączeniem gniazda przyczepki.

    Tak jest, Kolego Przem 27 :spoko:

    3
  • Pomocny post
    #5 09 Lut 2011 22:48
    przem27
    Poziom 29  

    Lustrzane, znaczy patrzysz na wtyczkę albo od strony którą się wtyka albo od śrubek które trzymają przewody, najczęściej popełniany błąd przy montażu oświetlenia przyczepy i w zależności od zmiany punktu widzenia połączenia wypadają inaczej.
    pozdr

    Edit: Zico pisaliśmy razem :)

    0
  • #6 10 Lut 2011 19:43
    piorun7890
    Poziom 18  

    Problem rozwiązany , okazało się że pomyliłem kolory kabli bo były bardzo podobne , między masą a stopem . Dzięki za pomoc

    0
  Szukaj w 5mln produktów