Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyłącznik główny i jego lokalizacja

janek1815 10 Lut 2011 21:01 12915 25
  • #1 10 Lut 2011 21:01
    janek1815
    Poziom 38  

    Witam w sierpniu ubiegłego roku otrzymałem pozwolenie na budowę budynku gospodarczego niestety największe problemy miałem z projektantem elektryki który musiał wyjechać a drugiego nie było pod ręką. W sumie złożyłem wniosek na pozwolenie na budowę na przełomie lipca/sierpnia a całą dokumentację złożyłem równo w 30 dniu i w tym samym otrzymałem pozwolenie na budowę. Już w momencie projektowania nie zgadzałem się na lokalizację wyłącznika głównego jednak później miałem uzgodnienia z ochroną środowiska, sanepidem o wyłączniku zapomniałem. Teraz do rzeczy budynek ma niecałe 1000m2 i jego wyłącznik główny ma być zlokalizowany na zewnątrz budynku i tutaj mam problem. Budynek znajduje się w szczerym polu nie ma ogrodzenia zasilany jest z domu kablem 4*35mm2 YAKXS długość przyłącza około 85m. Czy można przenieść ten wyłącznik do wewnątrz budynku gospodarczego lub na elewacje budynku mieszkalnego??? Niestety boję się złośliwości okolicznych mieszkańców natomiast nie mogę sobie pozwolić na brak prądu. Będąc w podobnych budynkach widziałem wyłączniki główne wewnątrz. Dodatkowo nawet w momencie potrzeby odłączenia zasilania przez straż pożarną jedyna droga dojazdowa prowadzi obok budynku mieszkalnego

    0 25
  • #2 10 Lut 2011 21:10
    retrofood
    Moderator

    Nikt Ci na to nie odpowie. Po pierwsze - nikt nie wie co to za obiekt. Z czego wynika konieczność umieszczania wyłącznika głównego. Czy jest to wył ppoż. Co do tego ma straż pożarna. Jakie jest usytuowania sieci, domu, gdzie jest układ pomiarowy... dlaczego projektant umieścił wyłącznik na elewacji. Kto i z jakich powodów będzie o to teraz pytał...
    Jak widzisz, pytań jest sporo.

    0
  • #3 10 Lut 2011 22:01
    janek1815
    Poziom 38  

    Tak jest to wyłącznik główny pożarowy wynika to z opisu projektu dlatego wspomniałem o straży pożarnej od niego idzie 18m kabla yakxs do głównej tablicy rozdzielczej budynku i od tego miejsca zaprojektowano już instalację 3F+N+PE

    Poniżej cytat z projektu i nigdzie już nie ma wzmianki o nim nawet ze schematu nie wynika czy on jest wewnątrz czy zewnątrz budynku

    Funkcję wyłącznika głównego pożarowego spełniał będzie wyłącznik 160A zabudowanym głównym ciągu zasilania na zewnętrznej stronie budynku gospodarczego. Wyłącznik należy zabudować w szafce II klasy odporności na promieniowanie UV, wysoką temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Wyłącznik wyposażony jest w napęd ręczny umożliwiający załączenie lub wyłączenie energii elektrycznej w obiekcie w/g potrzeb. Nad wyłącznikiem winna być przyklejona tabliczka "Główny wyłącznik prądu"

    1
  • #4 10 Lut 2011 22:21
    retrofood
    Moderator

    Jeśli to jest obiekt, dla którego nie ma innych przeciwwskazań do montażu aparatury wewnątrz (jakaś chemia, wilgoć, etc.), to ja bym dał DPX-a wewnątrz jako główny i ppożarowy z wyzwalaniem, a na zewnątrz umieścił wyłącznie przycisk ppoż w kasecie za szkłem. I to straż powinna Ci zaakceptować. Oczywiście DPX-em da się również sterować ręcznie.
    Możesz również zaglądnąć tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1663312.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1663309.html

    Cytat:
    Funkcję wyłącznika głównego pożarowego spełniał będzie wyłącznik 160A zabudowanym głównym ciągu zasilania na zewnętrznej stronie budynku gospodarczego. Wyłącznik należy zabudować w szafce II klasy odporności na promieniowanie UV, wysoką temperaturę i uszkodzenia mechaniczne.

    Ale to musi zmienić projektant.

    0
  • #5 10 Lut 2011 23:54
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne

    Chyba jedynym sensownym rozwiązaniem jest DPX ze sterowaniem...
    Jakie przeznaczenie ma ten budynek, bo to dość ważne patrząc od strony bezpieczeństwa ppoż i wyłączania zasilania...?

    0
  • #6 11 Lut 2011 07:53
    janek1815
    Poziom 38  

    Przeznaczenie typowo rolnicze jednak nie ma i nie będzie tam nic palnego (ani słomy ani siana ani zboża ani zwierząt) W sumie już zakupiłem w październiku skrzynkę z wyłącznikiem DILOS 160A aby nie utrudniać sobie życia z kuciem w ścianie jednak myślałem że uda się założyć kłódkę w pozycji ON a to jest tak sprytnie zrobione że nie ma takiej możliwości. W tej chwili każdy może to odłączyć. Za kilka lat będzie ogrodzenie tylko jest to kilka lat..... Rozejrzę się chyba za tym wyłącznikiem z szybką

    0
  • #7 11 Lut 2011 09:12
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk

    Witam :)
    Zastosowanie DPX-a w Twoim przypadku nic nie zmieni (każdy będzie mógł zbić szybkę odłączając w ten sposób zasilanie). Należałoby to zrobić gdybyś obawiał się o kradzież czy dewastację samego urządzenia.
    Jeżeli wyłączenie prądu może spowodować duże straty zastanowiłbym się nad: tanim ogrodzeniem (siatka, słupki) - nie jest to przeszkoda dla straży pożarnej a dla "postronnych" - wyraźne zaznaczenie zakazu dostępu.
    Ewentualnie: wyraźny zakaz "majstrowania przy skrzynce" przez osoby nieuprawnione i dodatkowo: alarm np. radiowy w momencie wykrycia braku zasilania w chronionym budynku - można namierzyć sprawcę.

    0
  • #8 11 Lut 2011 09:40
    retrofood
    Moderator

    pafciowaw napisał:
    Witam :)
    Zastosowanie DPX-a w Twoim przypadku nic nie zmieni (każdy będzie mógł zbić szybkę odłączając w ten sposób zasilanie).


    Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Po prostu znam to z życia. Zbicie szybki to jest już spore utrudnienie. Rozejrzyjcie się tylko dookoła. Jak wiele wokół nas jest kaset z przyciskiem alarmu ppoż. A nikt szybek w nich nie tłucze.

    0
  • #9 11 Lut 2011 09:57
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk

    Jasne :) nikt nie chce być sprawcą fałszywego alarmu p.poż...jeszcze zawyje i ...sromota ;).
    Co innego jednak ...na odludziu...czy rzucając kamykami trafimy w ten przycisk? czy nie?...ewentualnie ...proca!...a jak złapiesz takiego to nawet klapsa nie masz prawa mu dać?! Ogólnie mówiąc nie jest to post "elektryczny" a bardziej wynikający z mentalności ludzi.
    Reasumując jestem za zrobieniem tego wyłącznika prądu tak jak jest to zawarte w projekcie - brak problemów dla inwestora przy odbiorze, a zabezpieczenie przed głupotą ludzką - innymi metodami.

    0
  • #10 11 Lut 2011 10:58
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne

    Jeszcze zostaje opcja zamknięcia tego wyłącznika [jeśli miałby być na zewnątrz] w skrzynce metalowej zamykanej na kłódkę z kluczem technicznym [kwadrat, trójkąt]. Utrudnienie jakieś przy otwieraniu jest... Nie każdy ma klucz albo długie wąskie szczypce do kombinacji...

    Może to jest rozwiązanie, a jak nie, to chociaż atrapę kamery powiesić, koszt samej obudowy to jakieś 120PLN brutto, a efekt psychologiczny działa...

    0
  • #11 11 Lut 2011 11:30
    retrofood
    Moderator

    Miwhoo napisał:
    Jeszcze zostaje opcja zamknięcia tego wyłącznika [jeśli miałby być na zewnątrz] w skrzynce metalowej zamykanej na kłódkę z kluczem technicznym [kwadrat, trójkąt]. Utrudnienie jakieś przy otwieraniu jest... Nie każdy ma klucz albo długie wąskie szczypce do kombinacji...
    Straż chyba tego nie zaakceptuje.

    0
  • #12 11 Lut 2011 12:39
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 11 Lut 2011 12:44
    retrofood
    Moderator

    elek2000 napisał:
    ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
    z dnia 12 kwietnia 2002 r.
    w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

    3. Przeciwpożarowy wyłącznik prądu powinien być umieszczony w pobliżu głównego wejścia do obiektu lub złącza i odpowiednio oznakowany.


    Dokładnie tą rolę pełni przycisk ppoż., kiedy fizycznie wyłącznik jest po drugiej stronie ściany.

    0
  • #14 11 Lut 2011 14:13
    janek1815
    Poziom 38  

    Właśnie a ja mam powierzchnię 970m2 a kubaturę 3175m3 tak więc wyłącznik główny musi być jednak chyba wybiorę ten z szybką do zbicia. Jeszcze jedno mnie zastanawia ten punkt 4 ww ustawy jeśli zakupię taki agregat to skąd on ma wiedzieć że jest wyłącznik rozłączony i nie ma prawa startować? (w tym momencie mam 2 agregaty ale z rozruchem ręcznym i powiem że zwróciły się już one kilkukrotnie) Jednak z racji odległości budynku tam już będzie kotłownia na eko-groszek i myślałem o rozruchu samoczynnym agregatu aby jak najrzadziej chodzić (lenistwo). Specjalnie do SZR ma być wyprowadzone napięcie sprzed wyłącznika głównego czy po prostu wyłącznik główny ma mieć jeden wolny styk zabezpieczający aby agregat nie wystartował. Wydaje mi się to drugie rozwiązanie prawidłowe.

    0
  • #15 12 Lut 2011 10:41
    fantasta
    Poziom 29  

    Normalnie.

    Stosujesz DPX-a w rozdzielnicy głównej. W nim montujesz wyzwalacz do przycisku P-POŻ z szybka który umieścisz na elewacji przy głównym wejściu.
    Układ SZR montujesz także w rozdzielni głównej i łączysz go poprzez styk pomocniczy DPX. W taki sposób jeżeli DPX będzie wyzwolony układ SZR nie będzie mół się załączyć. Jak bedzie jakieś odłączenie napięcia przez ZE DPX cały czas jest załączony i SZR normalnie załącza się do pracy.

    I taką wersje zgłoś do projektanta bo to on musi cały ten układ narysować, podpisać i umieścić w projekcie.

    0
  • #16 12 Lut 2011 12:55
    janek1815
    Poziom 38  

    Ok dziękuję za wyjaśnienia. Teraz będę szukał DPX czy to możliwe że kosztuje on prawie 2 tys ??? Czy w googlach znajduję co innego a nie to co szukam???

    Rozdzielnia główna dobrze powiedziane jak na promie kosmicznym około 60-80 eSek po za tym chyba jeszcze 6 lub 8 rozdzielnic mniejszych oj miał ten projektant fantazję a wiadomo papier przyjmie wszystko.

    0
  • #17 12 Lut 2011 13:48
    retrofood
    Moderator

    janek1815 napisał:
    Ok dziękuję za wyjaśnienia. Teraz będę szukał DPX czy to możliwe że kosztuje on prawie 2 tys ?


    Niemożliwe. Szukaj na stronach Legranda, albo w hurtowni elektrycznej.

    0
  • #18 12 Lut 2011 14:06
    fantasta
    Poziom 29  

    DPX 160 160A 3P 700-900,- wyzwalacz napięciowy ~ 200,- styki pomocnicze ~ 100,- przycisk P-POZ ~100 kabelki montaż.

    0
  • #19 12 Lut 2011 19:40
    kasprzyk
    Specjalista elektryk

    elek2000 napisał:
    ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
    z dnia 12 kwietnia 2002 r.
    w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

    3. Przeciwpożarowy wyłącznik prądu powinien być umieszczony w pobliżu głównego wejścia do obiektu lub złącza i odpowiednio oznakowany.


    Trafiam na różnych inspektorów i projektantów, 50/50% tłumaczą ten zapis w dwojaki sposób - wyłącznik przy wejściu - nie napisane czy wewnątrz, czy na zewnątrz.
    Porozmawiaj z projektantem, jeżeli przycisk za drzwiami ułatwi Tobie życie, i projektant dokona zmiany, po prostu zamontujesz go w środku.

    Pzdr

    0
  • #20 12 Lut 2011 20:32
    Arturo2005
    Poziom 33  

    retrofood napisał:
    janek1815 napisał:
    Ok dziękuję za wyjaśnienia. Teraz będę szukał DPX czy to możliwe że kosztuje on prawie 2 tys ?


    Niemożliwe. Szukaj na stronach Legranda, albo w hurtowni elektrycznej.


    2 tyś. to może nie ale 1.5 tyś to już tak DPX 160
    Można pomyśleć też o FRX 303 125 A Jest znacznie tańszy, no chyba że ten amperaż jest za mały.

    0
  • #21 12 Lut 2011 20:45
    fantasta
    Poziom 29  

    Arturo2005 napisał:

    2 tyś. to może nie ale 1.5 tyś to już tak DPX 160
    Można pomyśleć też o FRX 303 125 A Jest znacznie tańszy, no chyba że ten amperaż jest za mały.


    Różne ceny rózne sklepy. Może być i taki

    Kilka obiektów widziałem i nawet u mnie nie jest na wejściu głównym tylko na elewacji przy wejściu socjalnym. A to dlatego że przy tym wejściu jest pomieszczenie ochrony i oni muszą mieć szybki dostęp do niego. U nas akurat jest na Moeller NZMN. Nie ważne jaki producent ważne aby spełniał swoją funkcję.

    1
  • #23 20 Maj 2011 14:10
    1701503
    Użytkownik usunął konto  
  • #24 07 Mar 2012 18:58
    rerpipi
    Poziom 1  

    w rozporządzeniu napisano że wyłącznik ma być w pobliżu wejścia głównego do budynku, faktycznie nie wskazuje czy wewnątrz czy na zewnątrz budynku.
    To nie precyzyjne sformułowanie odnosi się raczej nie do samego wyłącznika a do przycisku -wyzwalacza.
    Sam wyłącznik główny jako element wykonawczy np DPX lokalizowany jest na zasilaniu w rozdzielni głównej znajdującej się wewnątrz budynku.
    Przy takiej lokalizacji wyłącznika, pomimo wciśnięcia wyzwalacza napięcie na obiekcie dalej jest obecne na zaciskach wyłącznika głównego od strony zasilania.
    Rozporządzenie nie mówi też wprost że wyłacznik główny ma pozbawić napięcia cały obiekt , choć logika tak podpowiada. Jeżeli tak to np wyłącznik główny w budynkach wielorodzinnych należałoby zabudować na zewnątrz obiektu przed układami pomiarowymi, jeżeli tak to trzeba go przystosować do opląbowania.
    Deweloperzy , skoro nie jest to wskazane wprost w rozporządzeniu nie chcą instalować dodatkowych skrzynek na zewnątrz-to koszt. A może ktoś zna jakiś przepis który jasno precyzowałby ten problem ?

    0
  • #25 07 Mar 2012 22:31
    stomat
    Specjalista elektryk

    A czy myślenie jest zabronione ? Skąd się bierze ten pęd do przepisów, czy wszystko, absolutnie wszystko musi być napisane na papierze z orzełkiem ? Jeżeli budynek jest bezproblemowo dostępny, drzwi nie są zamykane na solidne zamki np.supermarket czy kino to wyłącznik może być wewnątrz a jeżeli jest to magazyn fajerwerków zamknięty na sztaby to jaką rolę miałby pełnić wyłącznik wewnątrz ? Durnostojki ?
    Które obwody mają być odłączane rozporządznie wskazuje. Tu też potrzeba oleju w głowie. Czy wyłączenie spod napięcia np.wind we wieżowcu w czasie pożaru jest na pewno dobrym pomysłem ? Ludzie, myślenie nie boli. Naprawdę.

    0