Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połaczenie lokalne ograniczenie lub brak łączności

10 Lut 2011 23:39 8412 6
  • Poziom 2  
    Mój problem jest nastepujacy: postanowilem dzisiaj uruchomic komputer ktory nie byl wlaczny od kilku miesiacy. Nie moge polaczyc sie z internetem. Wczesniej nie bylo z tym zadnych problemow. Komputer jest podlaczony do routera kablem lan. Z routerem chyba wszystko wporzadku bo laptop odbiera sygnal bezprzewodowo i wszystko jest ok. Wszystkiego juz probowale: wpisywalem adres ip i maske podsieci recznie przepialem kabel do innego gniazd routera wylaczalem DHCP i nic nie pomagalo. Prosze o pomoc..

    Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

    Czy może to byc spowodowane przez uszkodzenie kabla?
  • Poziom 15  
    Podłącz laptopa kablem, zobacz czy działa. Wykluczysz kabel i port w routerze.
  • Poziom 2  
    Podłaczyłem laptop kablem i tam wszystko dziala. Czyli przyczyna bedzie komputer?

    Dodano po 13 [minuty]:

    Dziwne jest tez to ze po odlaczeniu kabla od komputera polaczenie lokalne nie zostaje wylaczone...
  • Poziom 15  
    Hmm, problem moze byc z karta sieciowa badz sterownikiem. Sprobuj sciagnac jakis LiveCD, czyli system uruchamiany z plyty, np Knoppix. Wyeliminujesz system i sterownik.
  • Poziom 12  
    U mnie pomagało Przywracanie systemu. Można też skonfigurować wszytko ręcznie. Start, Panel Sterowania, Połączenia sieciowe, prawy przycisk myszy, właściwości, zaznaczasz Protokół internetowy (TCP/IP) i klikasz właściwości, a następnie wprowadź ręcznie:
    IP: 192.168.1.10
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama domyślna: 192.168.1.1

    Preferowany serwer DNS: 192.168.1.1
    Alternatywny serwer DNS: 194.204.159.1
    Potwierdź OK.

    Powinno pomóc.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Przemo19890 napisał:
    Można też skonfigurować wszytko ręcznie. Start, Panel Sterowania, Połączenia sieciowe, prawy przycisk myszy, właściwości, zaznaczasz Protokół internetowy (TCP/IP) i klikasz właściwości, a następnie wprowadź ręcznie:
    IP: 192.168.1.10
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama domyślna: 192.168.1.1

    Preferowany serwer DNS: 192.168.1.1
    Alternatywny serwer DNS: 194.204.159.1


    1. Założyciel wątki napisał, że ustawiał ręcznie konfigurację IP.
    2. A skąd wiesz kolego, w jakiej podsieci pracuje jego router, czy pod adresem 1.10 nie jest już coś uruchomione, od jakiego providera ma internet i czy w związku z tym zadziała DNS TP S.A. ?

    Co do problemu: czy komputer był w tym czasie podłączony do gniazda sieciowego (zasilania). Jeśli tak, wyłącz komputer z zasilania i do sieci komputerowej na około 1 minutę, potem włącz wszystko ponownie.
  • Poziom 19  
    Witam. Rozwiązaniem tego problemu jest zresetowanie biosu.
    Wydaje mi się, że problemem jest jakiś wirus który gieździ się w biosie ponieważ sam miałem taki sam problem jak kolega i po podłączeniu a do tego po podłączeniu 2 komputerów pod tą samą sieć, zachorował a to samo drugi komputer.)

    UWAGA!! Ustawienie defultowych ustawień w biosie nie pomaga, wyciągnięcie na chwilę bateryjni także nie przynosi rezultatu.
    Zwarcie pinów CMOS RESET na płycie głównej (na wyłączonym komputerze!) Przynosi rezultat.
    Jeśli komputer po włączeniu komunikuje o zresetowanym biosie i godzina jest 00:00 to znaczy się, że resetowanie biosu poszło pomyślnie. W tym kroku nie przestawiamy nic w biosie do czasu aż sprawdzimy, czy lan działa.)