Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia E52 w połączeniu z routerem od Neti, nie działa Voip

LaRocco 10 Feb 2011 22:51 2077 2
    LaRocco
    Level 9  
    Witam Panowie ! Przeprowadziłem konfiguracje telefonu Nokia E52 aby móc korzystać z telefoni Voip ( konto mam na FreecoNet i wg. ich instr. przeprowadziłem konfiguracje. ) Niestety router Thomson ST585 v6 z którego korzystam na lini Neti po ok. 2-5 min. rozmowy resetuje sie. Co ciekawe w HotSpotach moge rozmawiac "całymi godzinami" i taka sytuacja nie występuje ! Router otrzymałem od neti już skonfigurowany i działa prawidłowo, takie zachowanie pojawia sie TYLKO przy połączeniach telefoni intertnetowej. Co może być przyczyną takiego zachowania, jakie parametry ewentualnie powinienem zmienić w routerze ? Pozdrawiam
    pigu1arz
    Level 11  
    czy port pod którym masz viop w komórce odblokowałeś na routerze?
    LaRocco
    Level 9  
    Witam ponownie !

Odpisuje dopiero dzisiaj ponieważ sytuacja się skomplikowała do tego stopnia że od niedzieli do dnia dzisiejszego byłem bez internetu ! Zwróciłem się z prośbą do FreecoNet aby pomogli mi rozwiązać ten problem, w odpowiedzi otrzymałem ten oto mail: Jeśli chodzi o urządzenia Thomson Speedtouch to wielokrotnie spotkaliśmy się z problemami ze względu na domyślnie włączoną opcję SIP Alg. Proszę spróbować wyłączyć ją zgodnie z poniższą instrukcją.
    Do urządzenia SpeedoTouch należy zalogować się za pomocą telnetu (używając użytkownika i hasła, takiego jak w dostępnie przez przeglądarkę).
    Poleceniem: connection bindlist, sprawdzamy jakie są aktualne powiązania portów. Prawdopodobnie port 5060 (SIP) jest powiązany z funkcją SIP_ALG.
    Aby ją wyłączyć należy wpisać:
    connection unbind application=SIP port=5060, lub
    nat unbind application SIP port 5060 (składnia w danym modelu może się trochę różnić, polecam korzystanie z Tabulatora w celu wyświetlenia dostępnych opcji)
    Zmiany zapisać: saveall
    Dodatkowo proszę zweryfikować pozostałe ustawienia routera. Nie powinny być tam ustawione żadne przekierowania portów. Należy też sprawdzić czy nie są ustawione jakieś reguły firewalla, blokujące transmisję SIP (port UDP 5060) i RTP (porty UDP 10000:20000 oraz 4000:6500). W routerze mogą być również włączone funkcje próbujące wspomagać komunikację, zalecamy wyłączenie takich opcji (SIP Alg, UPnP).
    Wszedłem do ustawień routera przez telnet i TYLKO wpisałem to polecenie, nic więcej nie robilem: connection unbind application=SIP port=5060 Po czym połączenie E52 przez WI-FI z routerem nie było już wcale możliwe a na drugi dzień okazało sie że nie mam nawet internetu! Po resecie routera nie dało sie go nawet ponownie skonfigurować z płyty dostarczonej od Neti. Dziś odwiedził mnie technik neti i skonfigurował go bezpośrednio z przeglądarki. Też nie potrafił tego wyjaśnić dlaczego z płyty nie można już tego zrobić... Szczerze mówiąc narazie mam dosyć zabawy z Voip :-)