Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

windows 7 pod vistą, zamiana

czekoladkaaa 11 Feb 2011 20:54 2118 15
    czekoladkaaa
    Level 9  
    Witam. Przy zakupie laptopa wgrali mi viste później pocztą przysłali windows 7 wiec go wgrałam.
    Moje pytanie: da się cofnąć do visty nie tracąc plików?
    helmud7543
    Level 43  
    Nie tracąc plików tak. Nie tracąc zainstalowanych programów i ustawień - nie. Chyba, że z partycji recovery - ale wtedy będzie prawdopodobnie utrata wszystkiego i przywrócenie do fabrycznej Visty.
    witoj
    Level 30  
    Zobacz czy na dysku C: jest folder windows.old jeżeli jest tam są pliki z visty.
    czekoladkaaa
    Level 9  
    nie mam takiego folderu to pewnie nie przywrócę do fabrycznej visty?
    Wafer
    Level 20  
    czekoladkaaa wrote:
    nie tracąc plików?

Słowo klucz...

Koleżanka będzie tak miła i rozwinie temat... zawsze można zgrać 'pliki' na pendriv'a, zainstalować Vistę z partycji recovery i z powrotem przenieść pliki na komputer....

I trochę poza temat.... dlaczego chcesz wrócić na Vistę ? Toż to katastrofa....
    helmud7543
    Level 43  
    Wafer wrote:
    dlaczego chcesz wrócić na Vistę ? Toż to katastrofa....

Może dlatego, że Vista wcale taka zła nie jest a Win 7 nie jest od niej ani aż tak lepszy ani specjalnie szybszy. Widzę, jak znajomi kombinują ze sterownikami, rezygnują z funkcji multimedialnych nowoczesnych laptopów, męczą się z instalacją dużych dysków o większych sektorach żeby zainstalować XP. Bo słyszeli, że Vista jest beznadziejna. A potem, jak już poużywają ją trochę to się okazuje że całkiem fajnym systemem jest. A co do 7, jego ulepszeń, szybkości pracy itp to moje wrażenie (prywatnie używam Visty) było takie "I tylko tyle?". Win xp ma problemy z najnowszymi technologiami, win 7 jest lepszy od Visty ale nie na tyle, by bez konkretnych powodów go kupować czy nawet instalować (kiedy ma się już ładnie skonfigurowane wszystko, chyba, że opcja upgarde). To trochę jak z BIOS czy sterownikami - instalacja ich ma sens gdy jest uzasadniona konkretnym powodem a nie dla wyższego numeru wersji. A dlaczego o tym piszę? Bo przekonałem się sam, że: problemy z obsługą starszego sprzętu, problemy ze starszym oprogramowaniem, ociężałość i niestabilność Visty to bzdury - tryb zgodności działa tu lepiej niż w XP (przykład: stare gry jeszcze na Win 98).Tyle offtopa.
    Samo pytanie dlaczego zmiana na starszy system jest uzasadniona o tyle, że jeśli jest jakiś problem to może lepiej spróbować się do problemu dobrać na początek.
    czekoladkaaa
    Level 9  
    ja chce zmienic dlatego ze jak mialam viste to nie mialam problemow z laptopem a przez win 7 to mam zawiechy.

nie chcialabym tracic plikow bo musialabym uzywac plyt, nie mam pendriv'a.

jak sie instaluje Vistę z partycji recovery?
    prosilabym rowniez o tlumaczenie jak dla dziecka bo w tych sprawach jestem zielona ;)
    Wafer
    Level 20  
    czekoladkaaa, tak jak wyżej pisałem, najpierw napisz o jakie pliki ci chodzi, o wgrane programy? konfigurację programu pocztowego? itp. czy po prostu filmy, muzyka, itp. bo jeśli drugi przypadek to wystarczy że je skopiujesz na inny dysk (partycję) niż 'C' i nic się nie straci ;)

Co do stabilności Win 7, pobrałaś i zainstalowałaś wszystkie możliwe aktualizację do tego systemu ? Nie chcę na siłę przekonywać ale naprawdę Win 7 jest o wiele godniejszy uwagi niż Vista.

helmud7543, niestety nie zgodzę się z tobą, może w twoim konkretnym przypadku tak jest, ale patrząc na ogół z punktu widzenia serwisanta komputerów, Vista jest naprawdę straszna, jeszcze dobrze jej nie wydali a już przestali się nią zajmować, do połowy urządzeń nie ma w ogóle sterowników pod nią, ma ogromne problemy z stabilnością i z obsługą sieci... 99% jej użytkowników twierdzi 'panie wszystko tylko nie vista'. Po przejściu na Win 7 chyba jeszcze nikt mi nie stwierdził że jest gorszy, albo nawet podobny do Visty... pod warunkiem zainstalowania wszystkich poprawek jest to dość stabilny i szybki system jak na swój wiek ;)

...ale tak jak wyżej, nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać, ja tylko piszę swoje wnioski z kilkudziesięciu różnych komputerów ;)
    helmud7543
    Level 43  
    Też jestem serwisantem. Vistę mam prywatnie z wyboru ale w pracy stykam się nawet z Win 98. Mogę w tydzień wypisać kilkadziesiąt pozycji urządzeń działających z Vistą a nie działających lub problematycznych pod 7 (modemy blueconnect np. - chyba nie trzeba komentować), co najmniej kilkanaście funkcji (np: udostępnianie połączenia internetowego kiedy udostępniający modem zasilany jest z USB, funkcja udostępniania zasobów WMP w sieci kiedy jest bardzo dużo pozycji w jego bibliotece, przełączanie sieć prywatna/publiczna, chkdsk - to nie są przykłady z jednego komputera - te funkcje na Viście działają bezproblemowo w Windows 7 w większości przypadków pierwsza zdestabilizuje cały system przy czym ciężko ją potem wyłączyć bo do momentu wyłączenia udostępniania system pozostaje niestabilny, druga tak zapcha pamięć, że na kliknięcie komputer z powiedzmy 2GB RAM reaguje po ok minucie a w Viście na tej samej konfiguracji funkcja tylko obciąża procesor (ok 40% dla 2.4 GHz jednordzeniowego P4), przełączanie sieci publicznej/prywatnej potrafi się zdeaktywować (nie można go zmienić) przy połączeniu ze sobą dwóch komputerów bez rutera, chkdsk w Win 7 działa nieznośnie wolno w porównaniu z Vistą (1GB DDR RAM, Athlon XP 2600+). Też niektórzy mówią - wywal Vistę bo to syf. Dlaczego? Tak słyszałem. I nic więcej. No to wywalam. A że później na XP albo 7 coś nie chce działać to nawet dobrze dla mnie bo przychodzą i więcej roboty jest - tylko jaki tego sens? W windows 7 na pewno proces uruchamiania trwa krócej. Oprócz nieszczęsnej niedoróbki udostępniania WMP zajmuje nieco mniej RAM. Jest ładniejszy. Laptop pracuje przy tym samym ustawieniu zasilania ok 3% dłużej. Rozpoznaje i obsługuje optymalnie napędy SSD. I to właściwie tyle ulepszeń.
    czekoladkaaa
    Level 9  
    tak, w pewnym sensie chodzi o filmy, muzyke - mam to na dysku E podobnie jak niektore programy bo na C nie mam miejsca nie wiem czemu, jak mialam viste to bylo wiecej miejsca.

na poczatku tez bylam przeciwna viscie ale zawsze mozna wszystkigo sprobowac.

wiec jak mozna by bylo przywrocic do visty fabrycznej juz nawet pomijajac filmy lub jakies programy?
    czekoladkaaa
    Level 9  
    puk puk...
    gallus [pl]
    Level 31  
    A dostałaś jakieś nośniki z kopią systemu czy instalował się sam po pierwszym uruchomieniu systemu?
    czekoladkaaa
    Level 9  
    byl chyba instalowany z plyty w sklepie a zadnych nosnikow nie mam
    witoj
    Level 30  
    Podaj markę i model laptopa , nie w każdym tak samo się uruchamia instalowanie z partycji recowery.
    czekoladkaaa
    Level 9  
    acer aspire 5738zg

a cos jest potrzebne do tego instalowania?
  • Helpful post
    gallus [pl]
    Level 31  
    Najpierw odpal biosa podczas stertu kompa - prawdopodobnie F2 lub DEL, sprawdź czy jest opcja D2D Recovery, jeżeli tak to ustaw na Enable i zapisz ustawienia.

Dla bezpieczeństwa skopiuj najważniejsze dane choć raczej nie zostaną utracone, ale przynajmniej dokumenty bo pewnie masz na dysku C:\

Później restart kompa i prawdopodobnie ALT+F10 albo tak jak było opisane przy włączaniu opcji D2D Recovery i później wybierz opcję NIE kompletnego przywracania systemu, czyli z pozostawieniem danych usera i postępuj według kreatora...