Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kopia ROTEL RA-820 czyli "hajend dla ubogich"

pawel_aa 08 Aug 2011 00:07 141033 220
Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    mm22
    Level 11  
    Wczoraj uruchomiłem końcówkę mocy, gra naprawdę przyjemnie.
    Jak to u mnie bywa nie obyło się bez problemów, przy pierwszym uruchamianiu źle ustawiłem potencjometr prądu spoczynkowego (w lewo zamiast prawo), a że zapomniałem przy okazji o zabezpieczeniach to spaliłem tranzystory końcowe, sterujące i rezystor r627. Z drugim kanałem poszło już gładko. Jutro może we wtorek dorzucę układ zabezpieczeń i przedwzmacniacz i wtedy przetestuje całość i zdam relacje.
  • Altium Designer Computer Controls
    DEDMAN
    Level 17  
    u mnie końcówka mocy ruszyła bez problemów,podpięte pod kartę graja całkiem ładnie. Także wielkie THX dla autora
    kris16
    Level 13  
    Gratuluje udanej konstrukcji oraz doskonale wykonanej dokumentacji.Jak znajdzie się chwila może spróbuje złożyć ten wzmacniacz by zobaczyć coś lepszego w brzmieniu od ws 503 Bo bardzo jestem ciekaw jak on brzmi.Przed kupnem elementów chciałbym zapytać jakie parametry powinien mieć optymalnie transformator aby osiągnąć ok 40 W mocy na kanał ?
    pawel_aa
    Level 25  
    kris16 wrote:
    Przed kupnem elementów chciałbym zapytać jakie parametry powinien mieć optymalnie transformator aby osiągnąć ok 40 W mocy na kanał ?

40 W przy jakim obciążeniu?
    kris16
    Level 13  
    Witam
    Chciałbym osiągnąć te 40 W przy 8Ω.
    Anonymous
    Anonymous  
    pawel_aa
    Level 25  
    kris16 wrote:
    Chciałbym osiągnąć te 40 W przy 8Ω.

Widziałeś w ogóle wyniki pomiarów? Co do mocy transformatora, dj-MatyAS ma rację, o doborze transformatora do wzmacniacza w klasie AB było już wielokrotnie.

Polecam przestudiowanie serwisówek od Roteli z serii RA-8XX oraz RB-8XX, na tej płytce (lub przy niewielkich zmianach) można zrobić wzmacniacz od 2x20W/8ohm (RA-810A) do 2x100W/8ohm. Różnice pomiędzy nimi to napięcie zasilania, dodatkowa (lub dwie) pary tranzystorów i inne wartości niektórych elementów.
    pawel_aa
    Level 25  
    Inna wersja płytki końcówek mocy. Pogrubione ścieżki, wszędobylska masa, itd...

W pliku PDF: schemat montażowy, wzór do termotransferu, opisy do termotransferu (wersja zwykła i nieco pogrubiona).

Kopia ROTEL RA-820 czyli "hajend dla ubogich"
    Attachments:
    faysall
    Level 11  
    Mam pewien problem. Otóż nie mogę dostać rezystorów 0,22 2 i 3W w "swoim" sklepie elektronicznym. Czy mogę je zastąpić 0,22 5W?
    Anonymous
    Anonymous  
    DEDMAN
    Level 17  
    zmieszczą się cementowe wystarczy jedna nóżkę lekko podgiąć aby weszła pod rozstaw.
    faysall
    Level 11  
    Dwie sztuki wlutowałem od góry a pozostałe spoczęły na spodzie płytki w odpowiednim dystansie od płytki (podobnie jak w UniAmpie). Dzisiaj przyjdzie czas na testy jak tylko polutuję barwę.
    faysall
    Level 11  
    Wzmacniacz gra bardzo ciekawie i jak za te śmieszne pieniądze jestem bardzo zadowolony z rezultatu. Końcówki wykonałem na podstawie drugiej wersji płytki i na BD911/912. Troszkę narzekałem na górę pasma ale teraz już się "ucho wygrzało" ;) i jest ok.
    pawel_aa
    Level 25  
    Wzmacniacz przeszedł małą modernizację. Krystalicznie czyste brzmienie okazało się na dłuższą metę dość męczące dla mojego słowiańskiego ucha. Wprowadziłem więc zmiany które nieco uczłowieczyły brzmienie KRA-820 dopasowując go do moich uszu, przyzwyczajonych do polsko-francuskich konstrukcji z "przewalonym dołem" :-) Wiem, że kilka osób które zbudowały KRA narzekało na "małą zawartość basu w basie". Oprócz tego brakowało mi w Rotelu "soczystości" z jaką grają polskie sprzęty.

Polecam wprowadzenie zmian w konstrukcji:
    1. Równolegle do rezystorów R635 i R636 należy podłączyć cewkę 10uH (drut miedziany w emalii o średnicy 0,8-1mm, trzy warstwy po 15 zwojów każda, nawinięte na rdzeniu 7mm). Ostatecznie zamiast rezystorów można dać zwory, ale w takiej konfiguracji nie testowałem stabilności wzmacniacza.
    2. Kondensatory C605 i C606 zmieniamy na 220uF.
    3. Dla lubiących słuchać "na ciepłych tranzystorach" - w modelu z tranzystorami TIP35C/TIP36C prąd spoczynkowy można zwiększyć nawet dwukrotnie.

Mimo tych zmian, wzmacniacz nie traci charakteru i nadal gra cztery klasy lepiej od mojego WS-303 :-)

Jeśli ktoś wprowadzi w.w. zmiany - proszę o podzielenie się wrażeniami na forum.
    faysall
    Level 11  
    Jak się znudzi brzmienie; takie inne, ciekawe, z małym wykopem, więcej średnicy i z lekka brak wysokich; to obadam. Na razie projektuję obudowę :) .
    pawel_aa
    Level 25  
    Jakie masz kolumny i źródło?

W pierwotnej wersji basu nie brakowało, był silny, ale jakby nieco wycofany w stosunku do całości. Nie dominował jak w WS-kach czy PW. Wysokie też są na swoim miejscu, może ich niedostatek u Ciebie związany jest ze sprzętem z jakim współpracuje.
    faysall
    Level 11  
    Wszystko możliwe, że to wina efektywności Magnat MS200. Niemniej uważam ten wzmacniacz za ciekawą alternatywę dla mojego staruszka Dual CV1250.
    pawel_aa
    Level 25  
    Eksperymentów ciąg dalszy :)

Rezystory na wyjściach można spokojnie zastąpić zworą. Wzmacniacz pracuje stabilnie i nie wykazuje skłonności do eksplozji.
    Wygrzebałem z szufladowych czeluści prototypowe płytki i uruchomiłem wczoraj końcówki mocy na tranzystorach... 2N3055/MJ2955. Gra to na prawdę ciekawie, zawsze twierdziłem, że w tranzystorach w TO-3 jest jakaś magia - nie zawiodłem się i tym razem. Układ zmontowany "na dywanie w technologii 3D" więc oszczędzę wszystkim tego widoku i nie będę wrzucać fotek.

Kolejnym etapem eksperymentów będzie "unifikacja" schematów RB-930AX i RB-960. Pierwszy wzmacniacz jest niejako odpowiednikiem RA-820 (2x30W/8R), jest to jednak sama końcówka mocy (z dodatkową parą tranzystorów końcowych na kanał), podobnie jak RB-960 (2x60W/8R). Schematy obu końcówek mocy są praktycznie identyczne, i przy sprytnej "unifikacji" można zbudować wzmacniacze na dokładnie tych samych płytkach. Zmieniają się jedynie wartości kilku elementów oraz napięcie zasilające. Topologia układów pozostaje identyczna.
    xaverpl
    Level 11  
    Witam, mam problem z odpaleniem tej końcówki. Mianowicie po podłączeniu zasilania przepala mi się bezpiecznik patrząc na kondensatory po stronie plusa, żadnego zwarcia nigdzie raczej nie ma. Czy ktoś wie co może być przyczyną problemu?
    Pozdrawiam.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    xaverpl wrote:
    Czy ktoś wie co może być przyczyną problemu?

Oczywiście, że wiemy.
    Przyczyny mogą być dwie:
    - błąd w montażu
    - niesprawne elementy.
    xaverpl
    Level 11  
    Montaż elementów sprawdziłem dwukrotnie, jest poprawny.
    Mogę prosić o jakieś wskazówki które elementy sprawdzić?
    Pozdrawiam.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    A co Ci wskazać?
    Jeszcze raz powtarzam - albo coś źle zmontowałeś, albo użyłeś niesprawnych elementów, może coś z płytką nie tak? Może masz jakieś mikro-zwarcia, albo mikro-pęknięcia? Wróżek tu nie ma Kolego. Ten wzmacniacz, poprawnie zmontowany na płytce Pawła rusza "z kopyta", czego dowodem jest kilka wpisów w tym temacie.
    Skąd my mamy wiedzieć czemu Twój nie rusza?
    faysall
    Level 11  
    Przed wlutowaniem na mierniku sprawdzasz wszystkie trany, diody itp...bez pośpiechu a potem nie płaczesz. Wszystkie moduły są na tyle proste w montażu, że w grę wchodzą tylko : niesprawne elementy i zwarcia.

ps. jak chcesz to w miarę możliwości pomogę ale na pw.

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
    pawel_aa
    Level 25  
    Podsumowując eksperymenty z tranzystorami 2N3055/MJ2955 - gra to naprawdę zacnie, a właściwie grało - niestety niechcący ubiłem pająka - zrobiłem małe zwarcie :D. Jeden kanał się "wydymił" i dalszych eksperymentów nie będzie. Zdążyłem jednak posłuchać i śmiało mogę polecić taką konfigurację.

Testowałem konfigurację ze zworą zamiast rezystorów 0.22Ω na wyjściu. MONTUJCIE :)

Kolejną wersję (930AX) zmontuje na zdobyczach z wczorajszego polowania na Wolumenie. Udało mi się kupić dokładny zamiennik 2SA1016 - 2SA922 (po 2 zeta za sztukę :| ) oraz 2SD1047 i 2SB817. Tranzystory końcowe co prawda PMC a nie Sanyo, ale mam nadzieję, że dadzą radę. W weekend zmontuje dwa monobloki.

Swoją drogą, chętnie posłuchałbym oryginalnego Rotela, ciekawy jestem jak bardzo moja kopia różni się od oryginału. Może jest na forum ktoś z Warszawy lub okolic kto posiada oryginał i zaprosi na odsłuch?
    StiV1995
    Level 12  
    Złożyłem też sobie ten wzmacniacz i pojawia mi się coś takiego jak składowa stała na wyjściu. Przy kręceniu potencjometrem od regulacji głośności na wyjściu pojawia mi do 10v dc gdy potencjometr jest bez ruchu gra dobrze.Czytałem że ma to coś wspólnego z kondensatorami ale którymi i dlaczego się nie dowiedziałem. Możecie mi to wyjaśnić? I pomoc usunąć ten mankament :) a co do samego wzmacniacza składam gratulacje koledze Pawłowi za udany projekt
    pawel_aa
    Level 25  
    StiV1995 wrote:
    Przy kręceniu petenciometrem od regulacji głośności na wyjściu pojawia mi do 10v dc gdy potencjometr jest bez ruchu gra dobrze.

Cuda wianki panie dzieju. Zabezpieczenie się włącza? Potencjometr głośności poprawnie podłączyłeś?
    Na początek - odłącz końcówki mocy i sprawdź czy napięcie stałe pojawia się na wyjściu przedwzmacniacza.
    W sumie możesz zacząć "inspekcję" na obecność DC w torze audio od wejścia wzmacniacza.
    StiV1995
    Level 12  
    Co prawda zabezpieczenie się nie włącza bo go jeszcze nie ma .testuje na starej kolumnie 8ohm .a co do przedwzmacniacza to gra działa poprawnie regulacjia tonów i kanałów,ale jeszcze go sprawdze .przy energicznym kręceniu dochodzi do 10v a przy normalnym 2-3V. A najciekawsze w tym wszystki jest to że podczas regulacji głośności mebrana głośnika podnosi i opuszcza się tak wysoko lub nisko że wygląda to tak jakby pchać ją palcem

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
    pawel_aa
    Level 25  
    Odłącz źródło dźwięku, głośniki i sprawdź obecność DC od samego wejścia.