Nie nie moi drodzy, to nie "znakomity" amplituner kina domowego

W środku znajduje się nie lada gratka dla fanów dobrego brzmienia.
Pomysł...
Po kilku miesiącach kopiowania polskich wzmacniaczy przyszła pora na coś poważniejszego. Wybór padł na wzmacniacze firmy Rotel. Po przejrzeniu kilkunastu instrukcji serwisowych, analizie układów, próbach doboru zamienników nieistniejących już podzespołów stwierdziłem, że skopiowanie Rotela RA-820 powinno się udać. I się nie myliłem. Udało się i to znakomicie.
Wykonanie...
Płytki drukowane końcówki mocy zaprojektowałem po analizie oryginalnych płytek wzmacniaczy i końcówek mocy Rotela. Nie było sensu odtwarzać oryginalnych płytek - w oryginale były one ogromne. Na zdjęciach widać stabilizacje na tranzystorach - zasilanie przedwzmacniacza. Przedwzmacniacz powstał, aczkolwiek po wielu próbach stwierdziłem, że jest to zbędny gadżet i powędrował do szuflady. Po pojawieniu się konstrukcji na forum pojawiły się nowe okoliczności dzięki którym przedwzmacniacz opuścił szufladę i znalazł się na swoim miejscu we wzmacniaczu. Nie mogło się także obejść bez zabezpieczenia DC/opóźnionego załączenia kolumn. Wybór był prosty - nieskomplikowane i skutecznie zabezpieczenie z jednego z polskich wzmacniaczy. Mimo iż posiadam odtwarzacz CD z regulowanym wyjściem, na wejściu końcówki mocy dodałem potencjometr głośności. Do budowy wzmacniacza użyłem popularnych tranzystorów z serii BC55X oraz BD, a jako tranzystory końcowe pracują dwie pary TIP35C/TIP36C.
Moc wyjściowa:
2x30W RMS dla 8Ω przy paśmie przenoszenia 20 - 20000Hz
2x50W dla 4Ω (1kHz, zniekształcenia 1%).
Efekt...
Nie spodziewałem się rewelacji, w sumie układ niewiele różnił się od wzmacniaczy które budowałem dotychczas, półprzewodniki także praktycznie te same... A jednak. Pierwsze co rzuca się w uszy to niesamowita kontrola nad głośnikami - wzmacniacz dosłownie robi z nimi co chce. Wzmacniacz brzmi przepięknie, zdecydowany solidny bas, klarowny środek i delikatna góra. Po "kluchowatym" brzmieniu polskich wzmacniaczy i "weselnym brzmieniu" Eltrona 100 Stereo słuchanie tego wzmacniacza to prawdziwa przyjemność. Ci którzy słyszeli wzmacniacze firmy Rotel zapewne wiedzą o czym piszę, a niedowiarków pozostaje mi tylko zaprosić na odsłuch

LINK - WYNIKI POMIARÓW WZMACNIACZA
Schemat wzmacniacza:

Cool? Ranking DIY