Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?

chwojnik 05 Dec 2007 16:05 929357 5120
Nazwa.pl
    riskes
    Level 12  
    Widzę, że jak do tej pory nikt nie zamówił tej soczewki...bo jestem ciekaw czy Wam to zadziała w praktyce. Pytanie- oczywiście do projektora pójdzie ta lampa bez soczewki tylko z samym odbłysnikiem, który wnioskując z postu wyżej tam jest? A 6,5 cm na soczewce wskazuje podobną średnicę zewnętrzną lustra, czyli pod projektor podejdzie- kwestja tylko ogniskowej...ale spróbować warto, jak bym nie miał oryginalnej lampy to bym to w ciemno kupił, cena przystępna. Ja dalej czekam na ten HQI, ale już idzie i lada dzień.... :D

a oto i moja oryginalna powybuchowa lampa rozłożona na kawałki
    i oczekująca nowego palnika:)

• Nazwa.pl
    riskes
    Level 12  
    A ja powiem Wam tak- skończcie teoretyzować i zróbcie coś w praktyce- bo powtarzane w nieskończoność pytania typu-czy ta soczewka pasuje (a chodzi o lustro) kogoś, kto tego lustra na oczy nie widział, mijają się z celem (Popieram odpowiedź Pana MIKRUSA-zadaj pytanie). Proste pytanie do sprzedającego-odpowiedź-kupno-zastosowanie-rezultaty-spostrzeżenia-PRAKTYKA. Popatrzcie na to niemieckie foruM-tam ludzie stosują dane rozwiązania a nie piszą kilkunastu postów typu - czy na pewno? ja myślę że tak...mi się zdaję...spróbuję..może będzie tak.... CZEMU NIE SPRÓBOWAŁEM I NIE WYSZŁO/WYSZŁO?

Ja czekam na ten metalohalogen. Nic tylko cieszyć się szybkim działaniem poczty. Sory za to uniesienie, ale ja serio lubię praktykę- ona potwierdza teorię. Kupta ten samochodowy HQI i zobaczmy, co ztego wyjdzie:) Tym bardziej że to marna kasa.

Życzę wszytkim powodzenia:) Acha- mam nadzieję że udał Wam się mikołaj:) Bo mnie TAAAAAK:)

PS- jedziemy z tym koksem, bo w święta trzeba obejżeć kilka fajnych filmów z rodziną na DUŻYM, srebrnym (bądź białym) ekranie:)

PS- w pn musi przyjść żarówa:) To znaczy łukówa:)

Panie MIKRUS - ciesze się, że stosuje Pan swoje rozwiązania w praktyce (wynika z poprzednich postów) i dziękuję za ważne spotrzżenia.
    riskes
    Level 12  
    Lampka przyszła- testy zrobione- chodzi na oryginalnym, projektorowym zasilaniu!!!!!!!!!!!!!!! już bym zamontował na stałe, ale brak pilnika diamentowego uniemożliwił poprawny montaż...gdzieś przepadł.....:( a nie chce mi się do OBI jechać:) jutro kupuję pilniczek i się podłubie.

lampa to TOPSPOT G12 HIT 150 nw 4200K
    projektor to HITACHI CP-S225

pięknie świeci...ręce się trzęsły, gdy demontowałem (rozgniatałem) zewnętrzną bańkę, by wydobyć palnik, ale się udało:)

a oto wydobyty palnik:

i to co zostało z zewnętrznej bańki:

jutro składam i pokażę pierwsze efekty.

Pozdrawiam

Panie MIKRUS - mam pytanie- jak centrował Pan ten palnik w zwierciadle- kilka postów wyżej powiedział Pan, że wystawi na forum metodę, jednak dalej jej brak, a byłaby bardzo przydatna, zarówno dla mnie jak i dla wszystkich forumowiczów zmagających się z owym zagadnieniem.

I na koniec- aukcja słynnych "soczewek" zakończona. Nikt nie kupił ( z tego forum) więc rezultatów nie zobaczymy.....szkoda
    MIKRUS
    Level 13  
    Witam, no nie mogę odszukać w swoich zasobach gotowej fotki na której jest przedstawiona metoda regulacji palnika w lustrze ale obiecuje że jutro wyciągnę moja lampę z projektora i zrobię fotki i na pewno zapodam a tym czasem do Mateusza popatrz co wykombinowali nasi niemieccy koledzy i z czego zrobili lustro może nie jest zbyt doskonałe ale zawsze coś, a do zobrazowania jest to lustro z najnormalniejszego halogenu na 12V a wiem że są różne kształty tych luster i wystarczy zapytać sprzedawcy żeby sprzedał halogen o jak największym skupieniu a reszta już chyba będzie kwestia regulacji samym palnikiem.
    Życzę owocnej pracy.
    riskes
    Level 12  
    Przesyłam zdjęcia naprawionej lampy. Widok z różnych stron. Palnik osadziłem na gipsie budowlanym, a szybkę na silikonie wysokotemperaturowym (trochę nieestetycznie ale nie ma to wpływu na świecenie lampy). Lampa spisuje się dobrze, po kilku minutach pracy osiąga dobrą jasność i można oglądać filmy przy lekkim oświetleniu pokoju.

Poniżej przedstawiam zdjęcia wskrzeszonej lampy:

Zdjęcia projektora w akcji umieszczę niebawem, wczoraj nie zrobiłem, a dziś wyjeżdżam i wracam za kilka dni.

Pozdrawiam
    MIKRUS
    Level 13  
    Jak obiecałem zapodaję foto i krótki opis jak ja regulowałem palnik w zwierciadle, na kartonowym pudełku narysowałem sobie linie która jest środkiem lampy zmierzyłem odległość od końca lampy to otworu gdzie wpada wiązka światła w projektorze i zaznaczyłem na kartonie potem przyłożyłem zapaloną lampę do kartonu w ten sposób że połowa lampy świeciła w dno kartonu a druga połowa rzucała mi światło na karton i regulowałem palnikiem tak że główna wiązka światła dokładnie skupiała się na lini wyznaczającej odległość od lampy do otworu i jak już to miałem wyregulowane czyli głębokość palnika to potem regulowałem palnikiem na lewo i prawo żeby osiągnąć osiowość strumienia światła. Nie wiem czy zorientujecie się o co mi chodzi ale jest to dość dobrze zobrazowane na fotce.
    Pozdrawiam
    MIKRUS
    Level 13  
    Mateusz a może coś takiego cię zainteresuje jest to lustro z żarówką z profesjonalnej latarki a wykonane jest z aluminium troszkę ma cieniutkie ścianki ale można zrobić jakiś odlew gipsowy czy coś podobnego, jest to lustro sferyczne o mocnym skupieniu, na fotkach są wymiary choć… chyba mi się ręka trzęsła więc podam wysokość 40mm średnica 54mm no i teraz niespodzianka oddam to za free kontakt na PW
    riskes
    Level 12  
    Panie MIKRUS. Co do odbłyśnika z latarki, który Pan przedstawił, to myślę, że zadziała w projektorze, ale jesli chodzi o formowanie strumienia świetlnego (oczywiście kwestia ogniskowej...ale powinno dać się optymalnie ustawić). Problem pojawi się natomiast z odbijaniem znacznej ilości energii cieplnej- w lampach projektorowych odbłyśnik (lustro) przepuszcza promieniowanie podczerwone "w tył". Tutaj duży snop udeży bezpośrednio w optykę projektora. Można by się zastanowić nad dodatkową szybą z filtrem IR. Ale spróbować warto- praktyka pokaże :)

Co do mojego projektora, to dziś postaram się wreszcie przedstawić przed szanownym gronem rezultaty moich REANIMACJI.

Dodam też, że zdobyłem się na odwagę dość radykalnego rozmontowania mojego projektorka - wyjąłem matryce zespolone z pryzmatami i obiektywem, a następnie wszystko-niezwykle delikatnie-wyczyściłem miękkimi kompresami medycznymi (mało pyłu)oraz wacikami do uszu. Efekt - wyraźny wzrost jasności obrazu, zniknięcie lekkiego przebarwienia i przyrost ostrości- jednym słowem bajka :)

Oto mój projektor:

Oraz obraz, jaki uzyskałem na żółtej i ciemnej (niestety) ścianie. Aparat miał AWB włączone, ale i tak obraz nie jest dobrze reprodukowany(trzeba zobaczyć na żywo, aparat przekłamuje). Dla zobrazowania skali w prawym dolnym rogu paczka zapałek (nad zegarem). Obraz pochodzi ze strony www.netcarshow.com ,w żadnym wypadku nie wykorzystuje go w celach komercyjnych i nie mam zamiaru naruszać praw autorskich, zamieszczam go jedynie w celu zobrazowania działania mojego projektora.
    MIKRUS
    Level 13  
    No Riskes piękny obraz na pewno film i na białym ekranie będzie w super jakości, ciekawe jak tam Mateusz ze swoim sprzętem mam do niego lustro a on milczy hmm chyba zrobię jakąś małą aukcje kto da więcej hehe. No i jeszcze jedna sprawa myślę sobie że tu na forum chyba wszyscy jesteśmy równi wszyscy walczymy z tymi samymi problemami TY mi tu Panie Mikrus no ja nie mogę robisz ze nie staruszka hihi normalnie to mi Grzes niech tak zostanie, życzeń Wam jeszcze nie składam bo na pewno się tu spotkamy czytając i pisząc.
    Pozdrawiam
  • Nazwa.pl
    riskes
    Level 12  
    Kamil tak jak kolega MIKRUS napisał, daj fotkę. I napisz , jaki to typ lampy- UHP, UHB itd.... jakie ma napięcie zapłonu, prąd.... to ważne bo nie wszystkie da się tak łatwo zastąpić... może będzie trzeba oszukać projektor i wstawić własne zasilanie metalohalogenu, wtedy polecam w oryginalne lustro wstawić powyżej 200 wat z własnym chłodzeniem- jak sie nie da wykorzystać fabryki- to się ją ulepsza:)
    A tak w ogóle to SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!2008!!!!!!!!!!!
    BUM PETARDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdro MIKRUS

a kolege Kamila zapraszam na niemieckie forum z kilku postów wyżej, tam jest duuuuużo napisane:)
    MIKRUS
    Level 13  
    Danio raczej nie ma sposobu wizualnego czy też organoleptycznego na sprawdzenie czy palnik jest sprawny moja rada to jest taka: sprawdzenie w danych serwisowych Twojego projektora jakie jest napięcie zapłony i moc palnika do tego dobrać metalochalogen np. taki jak zastosował kolega Riskes tj. TOPSPOT G12 HIT 150 nw 4200K podłączyć do twojego projektora i odpalić jak zaświeci będziesz wiedział że Twój palnik jest już wypalony pozostanie tylko w delikatny sposób wymianę spalonego palnika na dobry a jeśli nowy palnik nie odpali to doinwestować i dokupić urządzenie rozruchowo stabilizujące i po kłopocie masz około 6000 godzin patrzenia za koło 200 zł parę postów wyżej jest nawet podany adres internetowy sklepu w którym można wszystkie potrzebne elementy kupić a potem to tylko Twoja kreatywność kreatywność odwaga w wymianie palnika.
    A tak z ciekawości to Wam napiszę że mam już zamówiony ekran o wymiarach 280 na 200 piękny zwijany nie przepuszczający światła no i jak już będzie wisiał na suficie to zapodam fotki z projekcji na białym ekranie i jak kasa pozwoli to pójdę w ślady kolegi Riskersa i wymienię mój xenon na TOPSPOT-a dużo więcej światła a chyba o to nam wszystkim chodzi.
    danio1980
    Level 12  
    Dziękuje MIKRUS za odpowiedź,moja wypowiedź może świadczyc że jestem zielony w tym temacie.ale jak spojrzycie na początek tej dyskusji,to zobaczycie ,że zajmowałem się tym tematem w marcu 2006.Nie chodzi mi to o wymądrzanie się itd.poprostu kupiłem projektor w którym lampa wygląda na całą,a jednak nie świeci.metahalogen do jej podmiany kupiłem już 2 tyg temu,jednak jeszcze nie dotarł.Doświadczenia z metahalogenem robiłem w zeszłym roku,o jego skutkach nie wypowiadałem się ,gdyż tak się stało,że miałem nawał roboty.Stary projektor sprzedałem na allegro.teraz mam następny i zaczynam nowe rozkminy.Jeżeli jesteście zainteresowani podzielę się moimi refleksjami z wami.
    danio1980
    Level 12  
    W dzial DIY znalazłem taki wpis :"Witam! Kolego t0m3czek pod żadnym pozorem nie wydłubuj żarnika z szkalanej obudowy, pod wpływem promieni UV będzie się wytważać bardzo duza ilość ozonu, która może mieć wpływ na Twoje zdrowie. Piszę tak ponieważ i ja się łudziłem, że będzie OK. Na dodatek kiedy żarnik pozbawiony jest próżiowej ochrony, występuje jego nadmierne ostudzenie co powoduje wzrost prądu płynącego przez balast i znaczna zmiana barwa koloru (z białego robi się zielony) !. Palniki metlalohalogenowe (te do 200zł) są palnikami tzw. długołukowymi zasilanymi prądem AC (oryginalny palnik projktora zasilany jest prądem DC - jedna elektroda wielka druga mała), jak sama nazwa mówi łuk jest długi i nie nadaje się do moddingu projektora fabrycznego (złe skojażenie żródła światła). Dla porównania powiem tak HM philips 150W (długołukowy) świeci tak samo a może i gożej jak palnik ksenonowy 35W D2R (krótkołukowy), zastosowany oczywiście z oddzielną przetwornicą. Pozdrawiam! "

Zbijac czy nie zbijac,oto jest pytanie?
    MIKRUS
    Level 13  
    Kolega Riskes o ile dobrze przeczytałem i zobaczyłem na fotkach zastosował szybke od strony lustra może w jakimś stopniu przefiltruje strumień światła i ograniczy promieniowanie UV co do ozonu hmm masz wczasy nad morzem za free :) wracająć do xenonu to u nas są tylko dostępne 35 watowe a za Odrą mają 50 wat to musi być wypasior.
    riskes
    Level 12  
    Ozon- powstaje. Ale jego ilości są małe...to nie otwarty łuk elektryczny dużej mocy.

Nie wiem natomiast skąd wzieła się teoria, że się nie nadaje do napędu projektora- mój projektor działa i to nawet lepiej niż się spodziewałem za tak małe pieniądze:) Filmy ogląda się dobrze:)nie wiem więc co ma się nie nadawać...

Natomiast jeżeli istnieje alternatywa dla mojego palnika, która jest lepsza (za te same pieniądze), Latwodostępna (tak jak BLV) i wykożystuje oryginalne źródło zasilania to proszę o radę, natychmiast w to inwestuje:)
    brewka87
    Level 13  
    Witam. Ja mam pytanie, troszkę może z innej beczki, ale także tyczy się lamp MH. Mam w domu statecznik, zapłonnik i lampę taką uliczną, oczywiście bez oprawy i słupa :D Zastanawiałem się, czy ten układ bez żadnych przeróbek nada się do zasilania lampy metalohalogenowej, bo tamta z tego, co się zorientowałem, to sodówka (daje pomarańczowe światło). Jeśli ktoś próbował juz tak podłączać MH, to proszę o jakieś wskazówki. Dodam tylko, że nawet nie wiem jakiej jest mocy żarówka, którą posiadam. Jeśli będzie trzeba - zrobię fotki, ale może te uliczne lampy mają jakąś standardową moc...:?: Pozdrawiam wszystkich zapaleńców:D

Wyciągnąłem te szpargały z szafy i na stateczniku mam takie oto dane:
    220V 50Hz 1,2A
    typ BS-100 i współpracuje z lampą WLS 100W. Problem w tym, że nie mam pojęcia, czy można to jakoś zaadaptować do zasilania lampy MH. Kogos obeznanego w temacie proszę o pomoc.

Zapłonnik mam typu IDS-4.2 produkcji polskiej.

Chciałbym to wykorzystać do budowy projektora, ponieważ matryce i inne części już mam, ale problem jest z podświetlaniem. Projektor chcę zbudować w oparciu o matrycę TFT 7" z przenośnego dvd. Wiem, że rozdzielczością ta matryca nie grzeszy, ale do oglądania TV w zupełności powinna wystarczyć. Dodam tylko, że te matryce akceptują na wejściu sygnał composit video, s-video oraz co jest najważniejsze - RGB. przez RGB jakość uzyskana na LCD jest naprawdę dość przyzwoita.
    MIKRUS
    Level 13  
    Z tego co się orientuje i wiem z moich młodzieńczych doświadczeń to sodówki maja moc od 100 wat w górę ale raczej się nie nadają na oświetlanie optyki projektora ze względu na wielkość lampy oraz barwę światła a nie wiem jak by taka lampa świeciła po stłuczeniu pierwszej bańki i jakie promieniowanie z tego wychodzi wiem jedynie że w niektórych ulicznicach są stosowane rtęciówki w których normalnej formie dają białe światło po stłuczeniu banki dają biało niebieskie światło i dają tyle jodu że szok no i można się nie źle opalić sam w młodości skórę z kumplami zabarwiałem przy takiej lampie o mocy 150 W no ale z umiarem bo promieniowanie UV jak wiemy w dużych ilościach jest bardzo szkodliwe. Wracając do tematu to raczej metalohalogenu tym zapłonnikiem nie zapalisz no chyba że ktoś wie jak dokładnie działają te urządzenia to się podzieli doświadczeniami.
    brewka87
    Level 13  
    No właśnie w tym rzecz, że chcę to wykorzystać do zasilania MH, ewentualnie sam statecznik, a odpowiedni zapłonnik dokupić. Ta lampa którą mam, świeci bardzo jasno, ale niestety problem z tą barwą światła. Same żarniki MH na allegro są dość tania i dlatego chcę zaoszczędzić na oprawie i reszcie. Nie chciałbym, żeby podczas prob po pokoju latały jakieś odłamki rozgrzanego do czerwoności szkła, gdyby coś poszło nie tak... :D Jak porównywałem prądy pobierane przez sodówki i metalohalogenki, to są one dość podobne. Lampa MH 70W pracuje przy prądzie 1A, natomiast taka 150W - 1,8A. Mój statecznik jest na prąd 1,2A, tak więc myślę, że nadał by się do zasilenia jakiegoś MH 100W. Mógłbym także popróbować z MH 70W i dać w szereg jeszcze jakąś indukcyjność, tak, aby ograniczyć prąd do 1A. Jeśli moje rozumowanie jest błędne, to proszę mnie poprawić. A co do zapłonnika, to właśnie nie wiem, czy się nada do odpalenia MH, ale sprobować raczej nie zaszkodzi, a jak nie zadziała, to raczej nic nie uszkodzi. Dzięki za odpowiedź.
    riskes
    Level 12  
    Description: 2000 hours , 200 watts , UHP

Znalazłem w niecałą minutę.....

A teraz konkrety. Zrobiłbym tak:
    Kupuje metalohalogen 200W + jakiś halogenek w oprawce (lustrze) o odpowiedniej ogniskowej (raczej doświadczalnie), wydłubuję ów halogenek z oprawki, wstawiam obrany palnik, dokonstruowuję z aluminium jakąś obudowę, która zamocuje lampę w projektorze, dodatkowo dodaję szybkę blokującą IR, lub po prostu zwykłą szybkę, też dużo da. A całość do oryginalnego zasilania zostaje podłączone. I działa.
    Troche ciemniej niż na krótkołukowym, ale tanio, łatwo i przystępnie. No i nic nie trzeba grzebać w porojektorze. A filmy ogląda się super:)

Opcja druga (droższa, ale masz wszystko jak fabryka przykazała)- za 400 zł na allegro kupuję gotową lampę UHP 200W(do obojętnie jakiego projektora) i wstawiam po lekkim tuningu obudowy do własnego projektora. I działa.

Wybór należy do Ciebie, a oszukiwanie projektora w Twoim przypadku (palnik AC) nie ma sensu, bo i tak potem będziesz musiał to czymś oświetlić.....i to w dodatku źródłem autonomicznym zewnętrznym, co może wyglądać dość paskudnie, w dodatku dawać podobne rezultaty do rozwiązań powyżej (a koszty nawet większe jak rozw nr1).

Wybór pozostawiam Tobie. Niech inni się też do tego ustosunkują.
    viper102
    Level 11  
    Witam. Mam projektor DLP Liesegang ddv 1500. Elektronika już działa bez lampy. Wstawiłem metalohalogen osram 150W 5200K z magnetycznym układem zapłonowym.
    Magnetyczny układ zapłonowy powoduje pulsowanie światła MH (nie widoczne gołym okiem) 50Hz i nakłada się na obracający dysk z kolorowymi filtrami (około 75Hz). Chyba częstotliwości się nakładają co pewien czas, bo cały obraz pulsuje i brak czerwonego koloru.
    Przy oświetleniu LED obraz jest dobry tylko wiadomo mała jasność.
    Mam pytania:
    Jakie są podawane częstotliwości na żarówkę w elektronicznych układach zapłonowych do MH?
    Znalazłem układ Brilux GMH-150E i w nocie katalogowej ani słowa o częstotliwości na wyjściu, to samo Osram Powertronic PTI150. Czy zna ktoś te dane albo innego producenta dostępnego w kraju?
    viper102
    Level 11  
    Udało mi się zdobyć informacje na temat częstotliwości tych układów zapłonowych.
    Osram ma 165Hz, Philips 130Hz z niewielką regulacją, natomiast Brilux 150Hz w prostokącie.
    Zamówiłem układ Brilux GMH-150E i zobaczymy czy będzie Ok.
    franek2234
    Level 13  
    Witam panów.

Ja zakupiłem projektor iiyama lpx 100 jeszcze ze sprawną lampą ale martwię się tym, że już niebawem przestanie działać. Potrzebuję wiedzieć jak można w nim zresetować licznik lampy.

Rozebrałem go sobie i wiem, że moduł lampy nie posiada żadnej elektroniki zabezpieczającej. Chcę w przyszłości jechać na lampach zastępczych na orginalnym zasilaniu - czy to możliwe.??

Jeszcze jedno na obiektywie są powypalane plamki. Od czego to może być ??? Normalnie jak by ktoś w szkle dziurę wypalił . Nie ma to jednak wpływu na oglądanie na ekranie - przynajmniej na razie.

Proszę o pomoc kolegów.

Z góry przepraszam za błędy jak są - poprawie rano bo nie widzę już nic na oczy.

A tak wygląda moja lampa. cena to bagatela 2700 zł :D:D:D:D:D

model: dplk10

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://...%3Ddplk10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

Znalazłem procedurę resetu lampy w tym projektorze.

Wcisnąć w czasie trzech sek:

Trzymając razem guziki <> potem góra I dół a potem < enter.

Może komuś się to przyda.:D

Czy ktoś mi powie czym mogę zastąpić tą lampę na orginalnym układzie zapłonowym ?????? Lampa obecna to 150 wat. Typ lampy to shp..

Ten gostek z allegro wymienia lampy za 350 zł. W moim przypadku to chyba jedyne rozwiązanie. Aż tak strasznie drogo też nie jest więc mogę się cieszyć i używać do woli godzina kosztuje teraz 0,2 zł . Podobno efekt po podmianie lampy jest taki sam jak wymiana modułu na nowy.
    sanzo
    Level 11  
    Hej wróciłem po dość długiej przerwie zakupiłem sobie soczewkę do żarówki h7 i niestety nie wypaliło mimo iż jest ciut za duża to nie skupia światła w jednym punkcie bo jest to lustro owalne a nie okrągłe , jedyne lustro z którego jestem zadowolony to plastikowe lusterko z latarki , dawało ono mi niezły słup światła ale się topiło . Mam pytanie do kolegów z forum szukam lustra najlepiej z latarki i musi być koniecznie z jakiegoś metalu by nie wypaliło się chyba że ty Mikrus masz to swoje cudo z chęcią odkupie .
    MIKRUS
    Level 13  
    A więc tak do kolegi Franek2234 znalazłem na niemieckim forum sposób na modyfikacje Twojego projektora a typ lampy jaki masz to o ile się nie mylę to jest 150 W SHP DC i napisali Niemcy że można to zastąpić 150 W TOPSPOT ale to nic pewnego na dole dam link na to forum to sam poćwicz niemiecki.
    Teraz Sanzo hehe mam te lustro co miało być do Mateusza mogę oddać a jeszcze jedne dziś właśnie znalazłem szklane lustro stosowane w rzutnikach pisma jutro zrobię foto i zapodam.

Link http://diy-community.de/showthread.php?t=11212&highlight=iiyama+lpx+100
    olollo
    Level 12  
    Mam od dziś projektor ASK C60 oczywiście lampa nieświeci. Gdy lampa jest włożona po włączenu wtyczki zasilania świeci dioda żółta -czówanie po naciśnięciu przycislu wentylatory nachwile wchodzą na maxymalne obroty dioda żółta gaśnie zapala sięzielona pochwil wentylatory zwalniają dioda zielona zaczyna migać. Gdy lampe wykręce projektor nie daje oznak życia więc włoażyłem obudowelampy do projektora bez palnika i odbłyśnika a wte miejsce włozyłem żarówke 21W aby sprawdzić czy jakiś obraz będzie się wyświetlał gdy w projektorze świeci siędioda żólta wyświetla się zółty prostokąt zadnych liter napisów menu. gdy włącze przycisk power prostokąt gaśnie tak jakby swiatło przez niego nieprzechodziło. Mam kilka pytanek. Czy elektonika w moim projektorze jest sprawna ? Czy aby wyswietlać obraz z komputera muszę instalować jakieś sterowniki ? Czy macie jakieś pomysły aby sprawdzić elektonike czy jest sprawna ?
    MIKRUS
    Level 13  
    Witam Olollo Twój projektor na 90 % jest sprawny a żeby to sprawdzić to musisz spróbować oświetlić go żarówką o większej mocy np. samochodowa H7 55W to już powinno dać ci jakiś obraz oczywiście nie na ścianie postaw białą kartkę przed obiektywem to zobaczysz może jakiś zamazany obraz z logiem projektora, te efekty jakie teraz masz to są normalne w projektorze jak świeci pomarańczowa dioda to on jest w stanie standby i może ci prześwietlać puste matryca ale po włączeniu całość rusz do boju a ten projektor ma trzy matryce 0,7” i jak one zadziałają to 21 W na pewno nie starczy do prześwietlenia ich druga sprawa to migotanie zielonej diody to nic innego funkcja DPMS (display power management system ) po naszemu to projektor szuka aktywnego wejścia podłącz cokolwiek komputer, dvd cokolwiek byle dostanie sygnał i jest duża szansa że się sam włączy ten system po włączeniu przez 3 minuty wyszukuje sygnału na swoich wejściach jak go niema nie włączy się ciekawostka można to wyłączyć w menu projektora, trzecia sprawa w tych projektorach jest zabezpieczenie na lampie typu bez lamy nie ruszam zrób fotki lampy a może sam znajdziesz albo jakiś mikro wyłącznik w gnieździe lampy albo gniazdo lampy jest ze czterema stykami no i ostatnia rzecz po wymianie lampy trzeba zresetować licznik lampy też robi się to w menu. Jak nadal nie będziesz miał obrazu to trzeba będzie rozebrać projektor dostać się do części zasilacza i oszukać projektor no i zastosować jakieś zastępcze źródło światła ale o tym innym razem.
    Ciekawostka Twój model projektora to nic Infocus LP290 na stronie producenta można instrukcja zdobyć.
    Pozdrawiam
    olollo
    Level 12  
    MIKRUS - bardzo dziękuje za odpowiedz. Zamiast orginalnej lampy wstawiłem zarówke 150W 24V z rzytnika diapol (rozkręcając przytym tylko lampe patrz rys 1) Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? a tak wygląda orginalna lampa Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? a to lampa moja z bliższa Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? oczywiście po skączonej podmiance kapnołem się że mogłem zamiast blaszki dać odbłyśnik z dipola ale do testów początkowych ta lampa powinna już wystarczyć. W następnym poście zamieszcze efekty testu i dalsze fotki.

Dodano po 22 [minuty]:

PO teście z żarówką 150W 24V rzutnik zachowuje się prawie tak samo po włączenu wentylatory kręcą się na maxa a zachwile zwalniają i mruga dioda- czyli elektronika wykrywa brak lampy i niedaje nic na matryce a różnica jest ta że swiatło teraz napewno przechodzi przez matryce. Jak go mam oszukać ? Z lampy wychodzą dwa przewody które idą do układu zasilania lampy fotka1 po prawej stronie z lewej stronie zasilania lampy wychodzą 3 przewody do płyty głównej projektora fotka 2 i fotka 3 i dwa przewody grube pewnie prądowe na fotce 2 sa zaznaczone.
    Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?
    ponawiam pytanko jak go oszukać ?, sam troche się boje :)

Dodano po 6 [minuty]:

o kurde zamiast fotki 3 walnołem 2 to jest fotka 3
    MIKRUS
    Level 13  
    Olollo przy tych przy tych kabelkach są dwa trasnoptory zrób dokładniejszą fotkę właśnie tych elementów bo tam tkwi diabeł, tam właśnie trzeba zrobić magiczne zwory które oszukują projektor, przyjrzę się temu dokładnie przeanalizuję i napiszę Ci co dalej. Swoją droga lampa do prób jest przednia hehe
    olollo
    Level 12  
    Ale miałem wczoraj ciężki dzień - mało brakowało skonczył by się tragicznie dla projektora. Wczoraj z samego rano poszedłem do piwnicy aby spróbować zewrzeć 1z 2 transoptora do jednego z trzech przewodów od balastu lampy który idzie do płyty głównej. Mając nadzieje że wreście projektor odpali bez lampy.Przygotowałem sobie kabelek ale w ostatniej chwil kabelek zamieniłem na opornik 200 OM no i łącze... :( .... oooo łup kopneło mnie i iskryy !!!! co grane ???????? , wrzeszcze nie !!! jak to poszło na płyte główną ?? lipa !! 250PLN w błoto zaczołem mierzyć napięcia tam gdzie podłączłem a tu 140V ładnie a do tego wentylatory jakos wolniej się kręcą ŁĄŃĘ ??? zamiast najpierw napięcia mierzyć aja 140V na płyte główną podaje CZYSTA AMARTOSZCZYZNA :( teraz zaczołem mysleć przecież te transoptory są obrócone względem siebie. nonie :( PSTRYKNOŁEM BEZPIECZNIK i wkurzony na samego siebie poszedlem do domu. ---------------------- 15 godzin cały czas myslałem czy napięcie poszło na płyte główną projektora ja nie zasne --------------------- póznym wieczorem poszedłem do piwnicy 2 raz wymontowałem balast i zaczołem analizować rozmieszczenie elementow oooo :) conajwyżej mógł sięspalić opornik i transoptor odpalam projektor zwieram przewody i pstrykam żarówke testową WIELKA RADOCHA :) moim oczom ukazał się obras bardzo niewyrażny ale po regulacji optyką elegancja zdążyłem pstryknąć fotki ale wyszły mi jakoś bardzo poruszone nieoddające jakości 1 projekcji. Żarówka 150W pewnie 99 % energi to centralne zaapach plastiku domnie zaczoł docierac skasowałemjeszcze licznik czasu lampy (18 godzin było dziwne) i poszedłem spać. a dziś .... cały czs grzebie w necie i szukam oświetlenia zastępczego mam kilka ciekawych pomysłów, nawet zamiast swojej zarówki 150W podłączyłem 3 ledy i w czałkowitej ciemności nawet "nieżle" to wyglądalo. MIKRUS dzięki za pomoc jutro postaram się odezwać.
    Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy? Jak oszukać projektor, żeby pracował bez lampy?