Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa kierunkowskazu w Vw i Skodach

TTOM 12 Feb 2011 20:25 3650 9
    TTOM
    Level 12  
    Ponieważ już drugi raz mam przyjemność mieć uszkodzony moduł kierunkowskazu w mojej Skodzinie Octawia 2 /2005/ w ciągu 2 lat, postanowiłem spróbować naprawić dziadostwo lub znaleźć zamienny układ do pierwotnie zamontowanego.
    Chce mi się to robić, ponieważ nowy moduł = ok 160 pln + montaż = :(
    Niestety nie jestem elektronikiem a układ jest smd, - dlatego proszę o pomoc w rozeznaniu co jest czym - bo nie wiem.
    Temat wcześniej był nadgryziony od innej strony w poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1434652.html#7046629.
    Załączam więcej zdjęć układu i -- no właśnie, spróbujmy dojść do ładu co tam jest i ewentualnie czym to zamienić idąc w normalne części - tzn nie smd /takich nie mam jak polutować :(/
    diody:
    - podobno takie - LEDP4-CLM4B-AKW-CREE - jeśli są uszkodzone chciałbym je zamienić na normalne - do lutu przewlekanego.
    pozostałe:
    - duży element - oznaczony PJ42GS1M - cóż to takiego?
    - małe elementy - rezystory? Jakie?
    - 3 szt - 16E
    Dodatkowo mam zagwozdkę - czy zasilanie doprowadzone do lusterka przy uruchomieniu kierunkowskazu już "pulsuje" czy jest stałe a dopiero układ pokazany na zdjęciu przerywa pracę diod?
    Nie mam jak sprawdzić ponieważ sam moduł został mi z poprzedniej wizyty w ASO Skody - a z powodu zimna nie chcę rozbebeszać lusterka przed rozwiązaniem sprawy "na sucho".
    Na drugim module, który tu widzicie i który ewentualnie mogę bez żalu poświęcić.
    Koledzy - pomożecie?
    Byłoby fajnie poradzić sobie z tym problemem.
    Dołączyłem fotkę taśmy i zbliżenie elementów.
    Naprawa kierunkowskazu w Vw i Skodach Naprawa kierunkowskazu w Vw i Skodach
    SP8JZ
    Level 33  
    Dasz radę, nie przejmuj się. Idea jest dobra

PS. Nie spal diody, mogą okazać się oki.

Acha zapomniałem:
    Spróbuj przeczytać rezystory na odwrót :D
    ociz
    Moderator of Cars
    Duży element to zwykła dioda prostownicza 1A.
    TTOM
    Level 12  
    wiem, że sprawa dla elektronika jest pewnie prosta jak drut ale dla nie-el już nie.
    A juz dla kogos kto nie ma wiedzy jak czytać oznaczenia elementów smd to już w ogóle. pytanie jakie sa te rezystory - ile ohm ? Co daje ta dioda ? Zabezpiecza przed podlaczeniem + do - ?
    SP8JZ
    Level 33  
    Robisz taki myk:
    odłączasz antenę od TV tak, aby nikt tego nie widział
    mówisz, że coś jest chyba nie tak z pilotem i już masz źródło zasilania - dwa paluszki R6
    pasek na diodzie prostowniczej wskazuje "plus" diody LED idziesz po ścieżkach
    przykładasz napięcie 2x1,5V i stwierdzasz czy opyla się to naprawiać
    Link
    TTOM
    Level 12  
    jeszcze jedno pytanie do fachowców - patrząc na fotkę układu może ktoś podać jaki jest koszt zakupu /mniej więcej/ tego typu diody i rezystorów. Starałem się sprawdzić to w googlach ale wychodzą bardzo różne typy - a żaden z identycznymi opisami. Bardzo dziękuję za linki do tablic smd, jednak nie mogę też dojść do ładu jaką wartość mają takie rezystory, tym bardziej że po zmierzeniu miernikiem wychodzi wynik 131 ohm. Nie bardzo to pasuje do tablic. Będę wdzięczny za pomoc w temacie.
    Józio17
    Level 30  
    Witam.
    Wartość podana przez kolegę wskazuje że rezystory są dobre, 391=390Ω, są trzy połączone równolegle. Myślę że to diody świecące są uszkodzone.
    Pozdrawiam.
    ociz
    Moderator of Cars
    Rezystory masz ok bo według moich obliczeń powinno być 136 ohm czyli najbliżej to po 390 ohm na rezystor, tylko sam ciekawy jestem jak to się ma do tej tabeli.
    edit:
    No tak, odwrotnie czytałem, ale ta "3" wygląda raczej jak "E".
    TTOM
    Level 12  
    no właśnie - coś tabele kieruja nas w maliny :) - a co z diodą i samym połaczeniem ?
    Dioda może byc innego typu ? - jeśli by ją zamieniać. Samo połączenie diód z elementami jak wdzę jest szeregowe tylko dlaczego rezystory i dioda nie są zaraz na początku przy wejściu zasilania ?