Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Iyama e2409HDS-kalibracja-"zimne zniebieszczenie"b

szefxxx 13 Lut 2011 01:31 1292 6
  • #1 13 Lut 2011 01:31
    szefxxx
    Poziom 20  

    Witam serdecznie,

    parę dni temu padł mi monitor LG W2042T,więc za potrzebą zakupiłem "na szybko" bo byłem w potrzebie monitor polecony przez sprzedawcę Komputronika(naprawdę palił mi się grunt pod nogami i nie miałem czasu przejrzeć testów i teraz żałuję),czyli Iyamę e2409HDS.Moim problemem z tym monitorem jest to iż wszystkie barwy "zalatują" lekko na niebiesko oraz barwy są nieco jakieś przytłumione i zimne.Ściągnąłem sterownik ze stronki Iyamy oraz nieco zmniejszyłem poziom koloru niebieskiego w OSD menu.Próbowałem z innymi profilami ICC,ale nie zmieniło to zbytnio sprawy.Włączyłem tryb ACR i niby jest lepiej...Ale nie rozumiem dlaczego nie można w tym trybie zmniejszyć poziomu jasności ekranu...Jakoś 100% jasności męczy mi oczy w tym monitorze...Niestety nie mogę oddać monitora do sklepu na wymianę na inny model z dopłatą(tak mi powiedziano w sklepie).Monitor pracuje na interfejsie DVI pod kartą ATI HD 5830(najnowsze Catalyst).
    Ogółem chciałbym skonfigurować monitor pod "długotrwałą"(min 8h na dobę) pracę przed kompem - kodowanie i obróbka zdjęć,oraz od czasu do czasu jakiś film.
    Czy ktoś by mógł by mi pomóc jak rozwiązać tą sprawę??

    pozdrawiam serdecznie,

    Szefxxx:)

    0 6
  • #2 13 Lut 2011 01:52
    among
    Poziom 31  

    Spróbuj kalibracji kolorów z windows'a
    Iyama e2409HDS-kalibracja-"zimne zniebieszczenie"b

    W Catalyst też są opcje kolorów.

    0
  • #3 13 Lut 2011 03:34
    szefxxx
    Poziom 20  

    Dzięki za odpowiedź:)Troszkę pomogło i jest znacznie lepiej:)Jak mogę zmniejszyć jasność ekranu(tak o 12-17%)??Gdyż w trybie ACR w monitorze opcja jasności jest zablokowana.Sterownik karty niby to akceptuje...Ale po każdym resecie/ponownym rozruchu wraca do poprzedniego ustawienia....;/

    pozdrawiam serdecznie,

    Szefxxx:)

    0
  • #5 13 Lut 2011 03:51
    szefxxx
    Poziom 20  

    Dzięki za odpowiedź Kolego:)No właśnie o tym pisałem...Ale nie rozumiem czemu za każdym razem po uruchomieniu systemu(Win7 x64) ustawienia mi wracają do defeaultów;/ Dla porównania na Ubuntu 10.04 nie mam takich problemów.Próbowałem wcześniejszych wersji sterów i bez zmian.Są może jakieś alternatywne sterowniki nie brandowe dla ATI??


    pozdrawiam serdecznie,

    Szefxxx:)

    0
  • Pomocny post
    #6 13 Lut 2011 03:55
    among
    Poziom 31  

    Żeby zapisać zmiany uruchomiaj CCC jako administrator.

    0
  • #7 13 Lut 2011 03:59
    szefxxx
    Poziom 20  

    Oka!Pomogło!Dziękuję!:)

    0