To czyli wypadało by wymienić rolki i końcówkę prądową...?
Dodano po 59 [sekundy]:
A co do drutu to przeglądałem tematy i znalazłem taki:
"Żeby było wszystko OK to musisz:
- zmień rolki na "alu" (rowek w kształcie litery U),
- jak nie masz rolek do alu zmniejsz ich docisk żeby nie zgniatać drutu (aluminum jest miękkie),
- uchwyt MIG maksymalnie do 4m,
- zamiast wkładu stalowego (sprężyny) włóż wkład teflonowy i nie obcinaj równo z końcem uchwytu (teflon jest zawsze dłuższy o jakieś 30-50cm),
- zamontuj uchwyt i dotnij teflon tak aby kończył się przy samych rolkach podajnika (drut z rolek ma wchodzić od razu w teflon),
- zmień końcówkę prądową na "Alu" (np 1,0A)
- gaz osłonowy argon techniczny
- jeżeli spawarka ma taką możliwość to ustawić dłuższy czas wysuwu drutu po spawaniu (tzw. burn back) aby kulka na końcu drutu aluminiowego nie zaklejała końcówki prądowej.
Z reguły płynne spawanie aluminium zaczyna się od średnicy 1,0mm (0,8 jest bardzo wiotki i są problemy z jego podawaniem).
W motoryzacji dobrze mieć dwie szpule drutu - AlMg5 i AlSi5. To najbardziej popularne gatunki, powinieneś pospawac nimi większość stopów aluminium."
Dodano po 13 [minuty]:
To jeszcze jedno t tym migomacie:
"Znamionowe napięcie zasilania 230/400 V, 3~PE, 50 Hz (zwróć jedynie uwagę że owszem masz możliwość spawania z jednej fazy ale przy 160 A musisz mieć bezpieczniki zwłoczene 31 A, co w zwykłej domowej sieci raczej nie występuje, natomiast przy 400 V wystarczą 18A - sprawdź swoją instalacje przed podjęciem decyzji).
Prąd spawania dla pracy 10% PJ10 160 A (cykl pracy jest tu 10% przy 160A co oznacza tak obrazowo że na 10 min jaki bierzemy czas pod uwagę 1 min będziesz spawał potem wyrzuci termik i 9 minut urządzenie będzie się chłodziło) - raczej spawać się nie da przy 160A jedynie heftować to tak.
Prąd spawania dla pracy 60% PJ60 80 A (tu 6 min spawania 4 min chłodzenia)
Prąd spawania dla pracy 100% PJ100 60 A (10 min spawania/10 min)
Mam nadzieję że obrazowo Ci przedstawiłem możliwości tego urządzenia, jeśli pytasz od strony teoretycznej czy da się spawać tym urządzeniem AL odpowiem że teoretycznie się da, pod warunkiem że je przezbroisz tak jak napisał gizbern, i zastosujesz gaz Ar 100% i drut np ALMG5 lub ALSI 5, ale drut musisz wstawić w to urządzenie nie większy niż fi 0,8 mm. Aluminium jest bardzo miękkie, dlatego do Al powinieneś mieć raczej podajnik cztero-rolkowy (tu jest dwu), może to powodować poślizg i przez to marne efekty spawania. Drut jak wspomniałem fi 0,8 AL (to max) ale z mojego doświadczenia nawet przy 4 rolkach można spawać od fi 1,0 do 1,2 dopiero stabilnie aluminium.
Jeśli chodzi o Amperaż to też tak obrazowo Ci wytłumaczą że przyjmuje się ok 30-40A na mm grubości materiału (jest to wartość przybliżona) , a zatem przy 80A masz możliwość spawania do ok 2 mm grubości możesz oczywiście kilka warstw położyć.
Nie ukrywajmy słów jest to urządzenie dedykowane dla hobbystów więc niema co od tego urządzenia zbyt wiele wymagać, ale decyzję musisz podjąć sam!"
Dodano po 2 [minuty]:
A jeszcze moje pytanie te końcówki prądowe to jak się nazywają bo nigdzie nie mogę znaleźć i te rolki.