Bardzo ładne wykonanie, gratuluje. Przepływ gazu CO2 przy grubości drutu 0,8 około 10l.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereedenlubawa wrote:Z kąd można zdobyć taki transformator 3-faz?? Za małe pieniadze?
PacyficVista wrote:Butla na wymiane- najlepsze rozwiazanie, placisz roczny abonament-nie wiem ile w Polsce sobie zycza ale rozne rozlewnie roznie sobie cenia, mozna kupic male butle http://cgi.ebay.co.uk/ARGON-CO2-DISPOSABLE-GA...943?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5d2e195e0f (za granice tez wysylaja) potrzebna szybko zlaczka do nich- sa gotowe z regulatorem(tez na ebay), takie butle sa jednorazowe i nienapelnialne- wychodzi drozej ale jak nie spawasz duzo to nie oplaca sie placic abonamentu za duzy cylinder. Jezeli chodzi o CO2 to niestety musze cie zmartwic, parametry oslonowe tego gazu nie sa zbyt zadowalajace, mozesz go uzywac do "smarkania" i praktycznie wymienisz taka butle w kazdym pubie, jednak do "Spawania" powinienes uzywac mix z argonem- dlatego wspomnialem wczesniej o jednorazowych butlach. Spawajac w oslonie CO2 temperatura sopiny nie jest zbyt wysoka, powstaje duzo wiecej odpryskow, zagazowania spoiny itd, na cienkiej blasze nie powinno byc problemu ale przy grubszych elementach jakosc spawu-wtopienie, pory i consystencja nie beda reprezentowaly wysokiej jakosci- to tak z doswiadczenia, kiedys mialem firme i kombinowale zeby bylo takiej, niestety jak chcesz taniej to zazwyczaj wychodzi dwa razy drozej, wiec lepiej wydac 3/4 i cwiartke miec w kieszeni- mam nadzieje ze moj belkot jest zrozumialy...Dziękuje . A legalizacja, ważność butli ???
caveman2009 wrote:PacyficVista wrote:Butla na wymiane- najlepsze rozwiazanie, placisz roczny abonament-nie wiem ile w Polsce sobie zycza ale rozne rozlewnie roznie sobie cenia, mozna kupic male butle http://cgi.ebay.co.uk/ARGON-CO2-DISPOSABLE-GA...943?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5d2e195e0f (za granice tez wysylaja) potrzebna szybko zlaczka do nich- sa gotowe z regulatorem(tez na ebay), takie butle sa jednorazowe i nienapelnialne- wychodzi drozej ale jak nie spawasz duzo to nie oplaca sie placic abonamentu za duzy cylinder. Jezeli chodzi o CO2 to niestety musze cie zmartwic, parametry oslonowe tego gazu nie sa zbyt zadowalajace, mozesz go uzywac do "smarkania" i praktycznie wymienisz taka butle w kazdym pubie, jednak do "Spawania" powinienes uzywac mix z argonem- dlatego wspomnialem wczesniej o jednorazowych butlach. Spawajac w oslonie CO2 temperatura sopiny nie jest zbyt wysoka, powstaje duzo wiecej odpryskow, zagazowania spoiny itd, na cienkiej blasze nie powinno byc problemu ale przy grubszych elementach jakosc spawu-wtopienie, pory i consystencja nie beda reprezentowaly wysokiej jakosci- to tak z doswiadczenia, kiedys mialem firme i kombinowale zeby bylo takiej, niestety jak chcesz taniej to zazwyczaj wychodzi dwa razy drozej, wiec lepiej wydac 3/4 i cwiartke miec w kieszeni- mam nadzieje ze moj belkot jest zrozumialy...Dziękuje . A legalizacja, ważność butli ???![]()
Jak tam duty cycle tej spawareczki, testowales juz maxymalne parametry?
PacyficVista wrote:caveman2009 wrote:PacyficVista wrote:Butla na wymiane- najlepsze rozwiazanie, placisz roczny abonament-nie wiem ile w Polsce sobie zycza ale rozne rozlewnie roznie sobie cenia, mozna kupic male butle http://cgi.ebay.co.uk/ARGON-CO2-DISPOSABLE-GA...943?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5d2e195e0f (za granice tez wysylaja) potrzebna szybko zlaczka do nich- sa gotowe z regulatorem(tez na ebay), takie butle sa jednorazowe i nienapelnialne- wychodzi drozej ale jak nie spawasz duzo to nie oplaca sie placic abonamentu za duzy cylinder. Jezeli chodzi o CO2 to niestety musze cie zmartwic, parametry oslonowe tego gazu nie sa zbyt zadowalajace, mozesz go uzywac do "smarkania" i praktycznie wymienisz taka butle w kazdym pubie, jednak do "Spawania" powinienes uzywac mix z argonem- dlatego wspomnialem wczesniej o jednorazowych butlach. Spawajac w oslonie CO2 temperatura sopiny nie jest zbyt wysoka, powstaje duzo wiecej odpryskow, zagazowania spoiny itd, na cienkiej blasze nie powinno byc problemu ale przy grubszych elementach jakosc spawu-wtopienie, pory i consystencja nie beda reprezentowaly wysokiej jakosci- to tak z doswiadczenia, kiedys mialem firme i kombinowale zeby bylo takiej, niestety jak chcesz taniej to zazwyczaj wychodzi dwa razy drozej, wiec lepiej wydac 3/4 i cwiartke miec w kieszeni- mam nadzieje ze moj belkot jest zrozumialy...Dziękuje . A legalizacja, ważność butli ???![]()
Jak tam duty cycle tej spawareczki, testowales juz maxymalne parametry?
Dziękuje. Butle muszę wymienić na argomix. A co do sprawdzenia przy pełnych parametrach to się jeszcze mi nie udało. Musze wymienić podajnik ponieważ obecny nie nadąża przy 6 zakresie już podawać drutu:( ale wszystko w swoim czasie. Za kilka dni nowy miesiąc wiec znów będzie nowy budżet na modernizacje maszyny .
mac175 wrote:CO2 wcale nie jest zły nawet przy blachach powyżej 10mm, jeśli dobrze ustawimy parametry, przepływ gazu i mamy wprawę w spawaniu to odpryski są minimalne a spawy bardzo ładne i wytrzymałe. CO2 spełnia zadanie gazu osłonowego jest tańszy i do użytku domowego nadaje się, Mając kurs spawania metoda MAG większość kursu spawaliśmy CO2, nawet egzamin był przeprowadzany z użyciem gazu osłonowego CO2. Moim zdaniem CO2 to dobry gaz osłonowy.