Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mój MIGOMAT konstrukcja od podstaw

jedrysekjarek 16 Feb 2011 19:02 43180 51
    mac175
    Level 12  
    Bardzo ładne wykonanie, gratuluje. Przepływ gazu CO2 przy grubości drutu 0,8 około 10l.
    mac175
    Level 12  
    Bardziej dokładniej;) Przepływ gazu obliczamy mnożąc grubość drutu przez 10 np:
    0,8*10= 8litrów
    1,2*10= 12litrów
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Jarek-Badyl
    Wiem ze styczniki to nie najlepsze rozwiązanie ale jak sie nie ma co się lubi…….
    caveman2009
    Bardzo dziękuje za cenne wskazówki . Bardzo się przydały w rozpoznaniu odprysków. Dlaczego przekombinowana ???
    w_mirek
    Tak, napięcia które zostały podane sa podczas stanu jałowego, a podczas spawania spadają w zależności od ostawień 18 do 29wolt

Wczoraj troszkę posiedziałem przy migomacie i eksperymentowałem z dławikiem. Po 2 godzinach zmiany szczeliny i próbach spawania na reszcie udało mi się uzyskać przyjemny dla ucha dźwięk podczas spawania i niewielkie odpryski :).
    Dane :
    Rdzeń - 24cm^
    Ilość zwoi - 32
    Szczelina - 7mm

Znalazłem na schemacie minimaga 161 za mostkiem kondensator 5uF zrobiłem z nim próby ale było gorzej, próbowałem również przy 20000uf ale kondensatory wg moich oględzin pogarszają jakość optyczna spawu i zachowania sie migomatu podczas spawania przynajmniej w przypadku mojej konstrukcji.

Zamieszczam zdjęcie migomata z dławikiem . Kabel zasilający i przewód gazowy jest już przymocowany i nie wisi tak jak na zdjęciu. Dołożyłem również dwa wentylatory jeden w okolicach diod i dławika. drugi z tyłu transformatora. Jak aparat znów zacznie działać zrobię więcej zdjęć na razie ma wahania nastroju :)

Anonymous
    Anonymous  
    consulixx
    Level 11  
    Witam bardzo ładna konstrukcja podoba ni się w szczególności trafo ładnie i starannie wykonane, chociaż co do napięć na wtórnym to te 19 V trochę za wysokie. mogło być niższe. Bo teraz to prąd min. w czasie spawania będzie dość wysoki . w fabrycznych magach 19V i posuw drutu 6 m/min drut 1mm daje jakieś 140A (to są optymalne parametry podczas spawania dla napięcia 19V) do cienkiej blachy potrzebny jest dużo mniejszy amperaż.

Dodano po 13 [minuty]:

tabela dla maga 280 i330 amper firmy BESTER .
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    consulixx zamęt wprowadzasz, w dodatku twoje informację są błędne. 19V to wcale nie jest zbyt dużo, prąd wcale nie musi mieć 140A w porównaniu do fabrycznych konstrukcji - wszystko zależy od sztywności i wydajności źródła, a także od rezystancji obwodu spawania. Ja w swoim migu przy 19V i drucie 0,8 mam w okolicach 80A, jak to wytłumaczysz?
    edenlubawa
    Level 15  
    Z kąd można zdobyć taki transformator 3-faz?? Za małe pieniadze?
    bartkam
    Level 15  
    Kiedyś też zrobiłem migomat i miałem problem z pryskaniem. Próbowałem wszystkiego, CO2, później mieszanka, dławik z tep-401. Podejrzewam że regulator jest do bani, schemat znaleziony gdzieś na forum. Między czasie udało mi się dostać fabryczny migomat za przywzoitą cenę i tamten stoi w kącie i się kurzy. Jakby ktoś chciał to mam na zbyciu trafo pochodzące z tep-401 400A, mostek prostowniczy na tyrystorach i trochę elektroniki do tego.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    edenlubawa wrote:
    Z kąd można zdobyć taki transformator 3-faz?? Za małe pieniadze?

Allegro, okoliczne złomowiska, list do św. Mikołaja. Nie licz raczej że dostaniesz w prezencie czy za "flaszkę" 30 kg miedzi.
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Najtrudniej jest zdobyć odpowiedni rdzeń. Złomowiska to raczej najlepsza opcja do poszukiwań. Czasami zakłady wywożą całe maszyny w których można znaleźć ciekawe trafo lub elementy elektryczne które można zaadoptować do swojego projektu . Wiem ze nie jest to odpowiedni dział ale jak by ktoś maił do sprzedania podajnik drutu 2 lub 4 rolkowy to proszę na priv. Osobą zainteresowanym budową migomatu mogę pomóż w skompletowaniu części. Transformatory 12/24V, diody, mostki diodowo tyrystorowe z radiatorami, styczniki główne załączające trafo, rdzenie na dławiki itp.
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Moze mi ktoś wyjaśnić napisy z butli CO2

mac175
    Level 12  
    Butla z dwutlenkiem węgla waga brutto 69,6 kg waga netto 20kG czyli zawartość co2 w butli 20 kg. pojemność wodna butli 27dm3, ciśnienie próbne 19MPa. 1kg skroplonego CO2 po odgazowaniu daje ok 510l gazu.
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Dziękuje . A legalizacja, ważność butli ???
    mac175
    Level 12  
    legalizacje to chyba taka naklejka z kodem paskowym , a ważność chyba nie określona jest, legalizacja potrzebna jest do napełniania butli,
    caveman2009
    Level 14  
    PacyficVista wrote:
    Butla na wymiane- najlepsze rozwiazanie, placisz roczny abonament-nie wiem ile w Polsce sobie zycza ale rozne rozlewnie roznie sobie cenia, mozna kupic male butle http://cgi.ebay.co.uk/ARGON-CO2-DISPOSABLE-GA...943?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5d2e195e0f (za granice tez wysylaja) potrzebna szybko zlaczka do nich- sa gotowe z regulatorem(tez na ebay), takie butle sa jednorazowe i nienapelnialne- wychodzi drozej ale jak nie spawasz duzo to nie oplaca sie placic abonamentu za duzy cylinder. Jezeli chodzi o CO2 to niestety musze cie zmartwic, parametry oslonowe tego gazu nie sa zbyt zadowalajace, mozesz go uzywac do "smarkania" i praktycznie wymienisz taka butle w kazdym pubie, jednak do "Spawania" powinienes uzywac mix z argonem- dlatego wspomnialem wczesniej o jednorazowych butlach. Spawajac w oslonie CO2 temperatura sopiny nie jest zbyt wysoka, powstaje duzo wiecej odpryskow, zagazowania spoiny itd, na cienkiej blasze nie powinno byc problemu ale przy grubszych elementach jakosc spawu-wtopienie, pory i consystencja nie beda reprezentowaly wysokiej jakosci- to tak z doswiadczenia, kiedys mialem firme i kombinowale zeby bylo takiej, niestety jak chcesz taniej to zazwyczaj wychodzi dwa razy drozej, wiec lepiej wydac 3/4 i cwiartke miec w kieszeni- mam nadzieje ze moj belkot jest zrozumialy...:-)
    Jak tam duty cycle tej spawareczki, testowales juz maxymalne parametry?

A przekabinowany dlatego ze na odczepach i stycznikach- sorry wiem ze robi sie z tego co sie ma ale zbyt duzo elementow prowadzi do awarii, mostek ze sterowaniem uproscil by konstrukcje.
    jedrysekjarek
    Level 9  
    caveman2009 wrote:
    PacyficVista wrote:
    Butla na wymiane- najlepsze rozwiazanie, placisz roczny abonament-nie wiem ile w Polsce sobie zycza ale rozne rozlewnie roznie sobie cenia, mozna kupic male butle http://cgi.ebay.co.uk/ARGON-CO2-DISPOSABLE-GA...943?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5d2e195e0f (za granice tez wysylaja) potrzebna szybko zlaczka do nich- sa gotowe z regulatorem(tez na ebay), takie butle sa jednorazowe i nienapelnialne- wychodzi drozej ale jak nie spawasz duzo to nie oplaca sie placic abonamentu za duzy cylinder. Jezeli chodzi o CO2 to niestety musze cie zmartwic, parametry oslonowe tego gazu nie sa zbyt zadowalajace, mozesz go uzywac do "smarkania" i praktycznie wymienisz taka butle w kazdym pubie, jednak do "Spawania" powinienes uzywac mix z argonem- dlatego wspomnialem wczesniej o jednorazowych butlach. Spawajac w oslonie CO2 temperatura sopiny nie jest zbyt wysoka, powstaje duzo wiecej odpryskow, zagazowania spoiny itd, na cienkiej blasze nie powinno byc problemu ale przy grubszych elementach jakosc spawu-wtopienie, pory i consystencja nie beda reprezentowaly wysokiej jakosci- to tak z doswiadczenia, kiedys mialem firme i kombinowale zeby bylo takiej, niestety jak chcesz taniej to zazwyczaj wychodzi dwa razy drozej, wiec lepiej wydac 3/4 i cwiartke miec w kieszeni- mam nadzieje ze moj belkot jest zrozumialy...:-)

Dziękuje. Butle muszę wymienić na argomix. A co do sprawdzenia przy pełnych parametrach to się jeszcze mi nie udało. Musze wymienić podajnik ponieważ obecny nie nadąża przy 6 zakresie już podawać drutu:( ale wszystko w swoim czasie. Za kilka dni nowy miesiąc wiec znów będzie nowy budżet na modernizacje maszyny .
    caveman2009
    Level 14  
    PacyficVista wrote:
    caveman2009 wrote:
    PacyficVista wrote:

Dziękuje. Butle muszę wymienić na argomix. A co do sprawdzenia przy pełnych parametrach to się jeszcze mi nie udało. Musze wymienić podajnik ponieważ obecny nie nadąża przy 6 zakresie już podawać drutu:( ale wszystko w swoim czasie. Za kilka dni nowy miesiąc wiec znów będzie nowy budżet na modernizacje maszyny .

silnik od wycieraczek 24V nada sie pieknie, do tego jakis prosty PWM i powinno smigac, choc jak pamietam silniki do podajnika pracuja na ok 50V
    mac175
    Level 12  
    CO2 wcale nie jest zły nawet przy blachach powyżej 10mm, jeśli dobrze ustawimy parametry, przepływ gazu i mamy wprawę w spawaniu to odpryski są minimalne a spawy bardzo ładne i wytrzymałe. CO2 spełnia zadanie gazu osłonowego jest tańszy i do użytku domowego nadaje się, Mając kurs spawania metoda MAG większość kursu spawaliśmy CO2, nawet egzamin był przeprowadzany z użyciem gazu osłonowego CO2. Moim zdaniem CO2 to dobry gaz osłonowy.
    caveman2009
    Level 14  
    mac175 wrote:
    CO2 wcale nie jest zły nawet przy blachach powyżej 10mm, jeśli dobrze ustawimy parametry, przepływ gazu i mamy wprawę w spawaniu to odpryski są minimalne a spawy bardzo ładne i wytrzymałe. CO2 spełnia zadanie gazu osłonowego jest tańszy i do użytku domowego nadaje się, Mając kurs spawania metoda MAG większość kursu spawaliśmy CO2, nawet egzamin był przeprowadzany z użyciem gazu osłonowego CO2. Moim zdaniem CO2 to dobry gaz osłonowy.

Szczerze ten papierek to wiesz... dwa poczytaj troche sprawdz charakterystyke i dopiero sie wypowiadaj. Do zabawy w domu co2 sie nada pieknie, jezeli natomist wykonujesz prace ktora musi spelnic normy jakosci jak rowniez przejsc przez rengen, spawasz nawet mieszanka wzbogacona o hel. Jezeli byles na kursie to takie zagadnienia jak temperatura czy penetracja nie powinny byc ci obce.
    mac175
    Level 12  
    Kolego caveman2009 zgadzam się wiem że do spawania stosuje się różne mieszanki gazów żeby spełnić normy jakości, niekiedy opracowywane są specjalnie mieszanki gazów np: Fabryka maszyn ma specjalnie opracowana mieszankę gazu osłonowego której używa przy spawania obudów górniczych. A w mojej wcześniejszej wypowiedzi chodziło o to że CO2 moim zdaniem to dobry gaz osłonowy do użytku domowego.
    jedrysekjarek
    Level 9  
    Wreszcie udało mi się zakupić oryginalny podajnik drutu. Pierwsze próby są zadowalające. Pomiar na maksymalnym prądzie kleszczami dica to 350A przy drucie 0.8 ale strasznie szybko nagrzewa się rękojeść. A najmniejszy to prawie 30A. Jak tylko znajdę chwilę to nagram pomiary telefonem i jakość spoin która się poprawiła jakieś 300 procent w porównaniu do spawania na robionym podajniku. I wreszcie to co cieszy innych . Przy spawaniu słychać przyjemne, jednostajne dla ucha " brzęczenie " a nie strzelanie i szarpanie .