Witam serdecznie
1. Dlaczego powstał projekt ?
Otrzymałem od kuzynki wieże Panasonic SA-AK45 w której padł mikroprocesor, ogólnie stan wieży był okropny. Natomiast głośniczki były w stanie całkiem całkiem wiec postanowiłem dorobić do nich wzmacniacz. Oczywiście ten model ma osobne przewody od tonów niskich, a osobny od średnich i wysokich - ale to nie problem .
Dużo czytałem o końcówkach mocy na monolitycznych układach scalonych które zapewniały maksymalne uproszczenie
stopnia końcowego wzmacniacza. Znajomy polecał mi TDA7294, ale po opiniach na tym forum postanowiłem jednak postawić na LM3886T.
2. Opis
2.1 Obudowa - obudowa po starym komputerze klasy PC , pomalowana 2 warstwami matowej czarnej farby, a następnie warstwą bezbarwnego lakieru. (Pierwszy raz malowałem pistoletem ale wyszło (jak dla mnie) dobrze)
Tył to blacha aluminiowa oklejona okleiną zaś przód to to gruby laminat oklejony również okleiną w kolorze złotym z srebrnymi kreseczkami ( na zdjęciach źle to wyszło)
2.2 Chłodzenie
W wewnątrz 2 małe wentylatory dmuchają na radiator, a jeden duży wydmuchuje z całości ciepłe powietrze.
Wszystkie wentylatorki pracują w 2 trybach - tryb jest wybieramy przełączniczkiem hebelkowym:
* tryb bierny - praca ciągła przy napięciu podawanym na wentylatory 12 V
* tryb aktywny - wentylator załącza się przy temperaturze 65 stopni , a wyłącza przy 50 stopniach (od 5 do 10 V)
Tryb aktywny został zrealizowany na stabilizatorze napięcia LM317, termistorze NTC oraz komparatorze napięcia ( w calu ustalenia napięcia odniesienia przy którym mają zostać załączone wentylatory)
2.3 Trafa
2 transformatory TS80/8/668 połączone równolegle

Selektor, diody oraz układ wentylatorów mają osobną parę uzwojeń na 1 z trafów
2.4 Przedwzmacniacz
Postawiłem na projekt Mirleya
Mamy tu do dyspozycji regulacje tonów niskich wysokich oraz natężenia dźwięku.
Elektrolity to Nichicony.
Jest prosty i miałem z nim tylko 1 problem który opisze niżej.
2.5 Stopień końcowy
W sieci możemy znaleźć wiele rozwiązań na bazie LM3886 - wybrałem sprawdzony
schemat AVT2180
2.6 Zasilacz - bateria kondensatorów (4 x 4700uF 50V, mostek 25A, rezystory zabezpieczające mostek w chwili ładowania kondesatorów - 0,1 Ohm 10 W, bezpieczniki 3,15 A)
3.0 Podsumowanie
Koszty:
* 2x trafo,3 wentylatory, obudowa, farby itd - miałem
* przedwzmacniacz - około 25 zł
* AVT 2180 - 65 zł (coś podrożał ostatnio)
* inne ~ 20 zł
Razem : około 110 zł
3.1 Błędy który sam wychwyciłem:
a) nieprawidłowe prowadzenie mas - zwarte wejścia z obudowa poprzez gniazda cinch,
b) prawdopodobnie za czuły przedwzmacniacz - pojawiał się przydźwięk sieciowy gdy źródło sygnału nie było do niego podłączone - problem rozwiązałem montując przy gniazdach równolegle kondensatory 100nF
- nie zauważyłem żadnych słyszalnych różnic - przydźwięk zniknął całkowicie - nawet jak jest maks - cisza
3.2 LM 3886 gra bardzo ładnie, o wiele ładniej niż moja wieża. Głośniki od wzmacniacza ustawiłem z tyłu pokoju (16m^2), a wieży mam na froncie. Powstał taki system 4.0 - oczywiście tylko jak to idzie z komputera (karta 5.1 ).
Na przednim panelu wzmacniacza jest:
*wyłącznik zasilania - zrealizowany na pierwotnych uzwojeniach transformatorów
* 3 przełączniki hebelkowe:
I - przełącznik trybu pracy wentylatorów
II - przełącznik wyjść (selektor)
III - wyciszenie (funkcja MUTE LM3886T)
2 diody kontrolne - niebieska - włączone zasilanie
- czerwona - włączone wentylatory - aktywnie lub biernie
3 gałki do regulacji.
Wiem, że konstrukcja wzmacniacza na układzie monolitycznym może dla Was jest czymś prostym - nie to co rozwiązanie na elementach dyskretnych ale dla mnie miała duże znaczenie. Jest to mój I wzmacniacz i nie jest idealny - postaram się,aby kolejne były lepsze.
Ten swój I projekt nazwałem "Diana" .Założenia projektowe zostały spełnione Mam nadzieję, że nie zaniżam nim poziomu tego forum
Pozdrawiam i dziękuje , DR
4. Zdjęcia

Cool? Ranking DIY