Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner 5.1 kwota do 600zł jaki wybrać??

bartol_p-ce 13 Feb 2011 18:44 2735 7
    bartol_p-ce
    Level 9  
    Witam.

Planuję zakup amplitunera 5.1.. Kwota do 600 zł, więc oczywiście chodzi o używane maszynki.. Jak dotąd przejrzałem forum i nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi.. Rozumiem oczywiście, że każdy pod swoje ucho dobiera sprzęt, ale mile widziane wszelkie sugestie konkretnych modeli bym sam mógł posłuchać i ocenić.. :)

Pokój - 25m^2
    Kolumny na razie słabiutkie, wiem że dobry zestaw to podstawa, jednak nie mogę sobie pozwolić na zakup tego i tego, więc zaczynam od amplitunera.
    Iceman31
    Level 20  
    A coś bliżej??
    Bo samo określenie 5.1 niewiele mówi.
    Na tej podstawie mogę np napisać z używanych:
    Technics SA-AX 540 - ma analogowe wejścia 5.1 czyli chinche, gra b dobrze)
    Technics SA-DX 930 - ma jak powyżej plus 2x optyczne i jedno coaxiane wejscie.
    Zależy Ci na wejściu HDMI??? Jak nie to powyższe model będą ok.
    bartol_p-ce
    Level 9  
    HDMI - może być ale nie musi.. Chyba w tym przedziale nie znajdę dobrej maszynki z HDMI??
    Na pewno potrzebna optyka/coaxial(najlepiej to i to) - podepnę go pod Onkyo DV-SP406.. Pewnie jeszcze dekoder N-ki też pod to pójdzie.

Co do amplitunera - zależy mi żeby grały na nim już wszystkie DTS - tego brakło mi w poprzedniku.. Co do Technicsa - na allegro nie widzę tego modelu drugiego co podałeś, jest dx940 - czym się różnią?? Ale będę szukał..

A co sądzicie o Sony str-DB940??
    Iceman31
    Level 20  
    Różnica w wyglądzie. 940 jest ładniejszy, podobny do SA-AX 540 :-)
    930 ma 2 optyczne, 940 ma 3 optyczne....
    Pablo1964
    Moderator
    W kinie wszystkie te modele zagrają dobrze. Problem może wystąpić przy słuchaniu muzyki. Najniższa półka (np. tx-sr307) amplitunerów KD w stereo brzmi fatalnie. Pisałem o tym tutaj. Dopiero po odsłuchu będziesz wiedział, czy sprzęt spełnia postawione przed nim wymagania.
    anarchista123
    Level 10  
    No a co z Yamahą? Model RX0V367. Nowy kosztuje około siedmiuset złotych... (Amplituner kina domowego systemu 5.1 Wyposażony w dekodery dźwięku Dolby Digital, Dolby Pro Logic i DTS. Posiada także technologię YPAO, Compressed Music Enhancer i 3D Ready. Posiada tuner FM z RDS i pamięcią na 40 stacji)
    http://www.kupujemy.pl/yamaha-rx-v367-opis-specyfikacja.html
    Pablo1964
    Moderator
    Dokładnie jak wyżej. Spróbuj gdzieś posłuchać, może Tobie nie będzie to przeszkadzać.