Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Roberto1
    Level 14  
    Zauważyłem taki wynalazek na Allegro i być może kupię, nie mam tylko pewności czy jest to lampiak czy tranzystor? :?: Posiada dodatkowo wbudowany gramofon - podobny jak np. w radiu Ballada. Gdzieś czytałem, że jest to dosyć nietypowy model - radioodbiornik typu Jubilat (dosyć nowoczesny jak na swoje czasy, a gramofon starego typu - stosowany w radiach lampowych z lat 60-tych. Czy może ktoś zna ten model i mógłby mi coś powiedziec na jego temat? Na elektrodzie i fonarze niestety nic nie znalazłem. :(
    Roberto1
    Level 14  
    Właśnie tak się składa, że w międzyczasie znalazłem właśnie tą stronę. Szkoda, że to nie lampiak. :(
    Pozdrawiam.
    kaem
    Level 28  
    Zdaje się, że "Donatina" to pionowa wersja "Liry". Gramofon jest z wkładką piezo serii "UF", praktycznie takie nowsze "Bambino" ale już bez możliwości odtwarzania płyt normalnorowkowych (takie dwa przyciski w ramieniu, czerwony i zielony). W tamtych czasach wychodziły już tylko płyty drobnorowkowe, te same co teraz u DJ-ów :wink: W każdym razie miałem "Lirę" (designem to radio straszyło dzieci po nocach, akurat wiem co piszę bo podziwiam design starych polskich odbiorników ale akurat nie tego). Prędkości obrotowe: 33 1/3, 45, 16. Podłączenie gramofonu do wewnętrznego wzmacniacza jest realizowane... zewnętrznym kablem z wtykiem, który zwisa gdzieś z tyłu. Jeżeli do gniazda chcesz podłączyć np. magnetofon, to kabel gramofonowy musi wisieć niepodłączony.
    http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=archiwa/re/73/0973.djvu - tutaj w archiwach Elektrody jest numer "Radioamatora" ze schematem (format DJVU).
    MichałKob
    Level 20  
    Małe pytanie: Mam po jednym tranzystorku BC107, AC180KV i AC181KV, oraz schemat końcóweczki mocy PP na nich (BC107 jako stopień sterujący). Czy warto robić sobie taki wzmacniaczyk na tranzystorach retro? Bo jak nie, to poleżą sobie w szafce... Czy german brzmi inaczej niż krzem? Mam szansę usłyszeć coś ciekawego?