Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak rozwiązać sterowanie w dobudowanym poddaszu.

szajkadjk 14 Feb 2011 16:17 1159 4
Buderus
    szajkadjk
    Level 10  
    Witam
    Stażu na elektrodzie mam tyle co oranżada terminu do spożycia, więc z góry przepraszam jeśli wątek się powtarza.
    Dostawiłem piętro do domu i zastanawiam się jak rozwiązać najlepiej ogrzewanie.
    Chciałbym zastosować system mieszany, podłogówka+grzejniki aluminiowe(armatura kraków).
    Bardzo proszę o opinie czy wszystko zrozumiałem jak trzeba.(po przeczytaniu wielu wątków na forach) Chciałbym zakupić:
    1. Piec 2-funkcyjny ( JUNKERS CERAPUR SMART ZWB 28-3C)
    2. Sterownik FW200
    3.Grzejniki 7 szt. każdy po 10 żeberek+ do każdego głowica termostatyczna.
    4. 6 obwodów podłogówki( po dwa w holu i kuchni) po jednym łazienka i wc.
    W związku z tym parę pytań.
    Jak zrozumiałem do rozdzielacza koniecznie trzeba dokupić zawory RTL?
    Czy dylatować wylewkę podłogową od ścian?
    Jeśli macie jakieś propozycje co do zaoszczędzenia paru złotówek przy moim układzie,jestem otwarty na propozycje i z góry dzięki za odpowiedź
    P.S. Dom jest z maxa + styropian organika platinum plus 100mm, wełna 250mm(megarock+unimata) dach pełny, sufit OSB+KG +strych podłoga deska kantówka.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • Buderus
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Ja do podłogówki zamontowałbym taki zawór Link

RTL po prostu gdy temperatura wzrośnie zamknie przepływ, a ten z linku pod miesza wodę z powrotu tak aby na podłogówce temperatura nie przekroczyła zadanej np. 50 stopni.
  • Buderus
    szajkadjk
    Level 10  
    Witam
    Dzieki za podpowiedz. Czy dobrze myślę że daje się jeden zawór przed listwą rozdzielczą. Jeśli tak to na powrót czy zasilanie? A jeśli nie to proszę o podpowiedź.
    [/tex]
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Daje się jeden zawór przed listwą i pompą. Zawór montuje się na zasilaniu z podpięciem do niego rury z powrotu.
    Poszukaj w internecie jest masę przykładowych schematów.
    shl222
    Level 10  
    moim skromnym zdaniem w podłogówkę zainwestować raz a konkretnie, stosuje jedno rozwiązanie, kosztowne ale bardzo efektowne, RTL bywa upierdliwy... załóż rozdzielacz z mieszaczem np firmy TC z pompą, rotametrami, i do tego doprowadź osobny pion z kotła, i z tego pionu rozgałęź to np do drugiego rozdzielacza już zwykłego z zaworami i podepnij sobie do niego grzejniki np rurą tzw. PEX również firmy TC, a jak nie chcesz grzejników robić pex`em to od pionu polecić miedzią,